Skocz do zawartości

Opony do MTZ-ta, jakie?

rastafarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze można poszukać chodliwego typu i ewentualnie zmienić.

A gdyby ta była nienaprawiana - 60 % za 1400

http://allegro.pl/480-70r38-opona-opony-pirelli-zamiennik-16-9r38-i6778074388.html

albo te na przód

https://www.olx.pl/oferta/opony-opona-rolnicza-360-70r20-taurus-mtz-pronar-case-CID757-IDmqHpk.html

W tych markowych oponkach podoba mi się ze one tak pięknie się układają do podłoża. Czy Mitasy, Taurysy też tak maja?

Zaryzykowałem i kupiłem Pirelki 480/70R38 uzywane 80%- klocek ok. 4 cm. Komplet 2 tys. Jedna lekko peknięta na boku, nie na wylot. Guma niepopekana. Taurusy nowe to ok. 3100 zł/szt, nie dam rady narazie. W razie awarii widzę ze Pirelli jest sporo zdekompletowanych i można kupić 1 szt.

Pytanie

1. czy te nowe felgi szerokie na przód są bezdętkowe?

2. czy na tył do opon 480/70R38 będą pasowały dętki z opon 15,5R38?

Edytowane przez adamson330

Dzieki Kolego za pomoc i szybkie odpowiedzi.

Może będą wiedzieli w sklepie w Czarnej Białostockiej.

A to moje oponki, jeszcze nieprzywiezione. 230 km w jedna stronę mam. Chyba auto + przyczepka. Kurier nie weźmie bo jest ponad gabaryt.

Macie jakieś patenty na nieosobisty transport opon rolniczych?post-85298-0-82003000-1498163486_thumb.jpg

Witam mam w mtz 82 most stożkowy założone z tyłu opony 18.4 r34 to na przód muszę założyć 360/70 r20. I powinno wszytko grać?

A może jeszcze jakieś inne opony podejdą bo chcę wymienić też felgę na szerszą. Może ktoś z was wie jaką i od czego felgę zastosować?

Znajomy założył felgi od fortschritta tylko że mi ta felga się w mtz nie widzi i czy ta opona by na tej feldze dobrze wyglądała ? Doradźcie coś. :)

Witam panowie mam założone teraz na tyle oponki 38'' 13.6  i strasznie się wszędzie topi i chce je zmienić na 16.9 na przodzie mam 20'' 11.2 pytanie czy to będzie grało z przodem. Znalazłem dane co do wysokości: 38'' 16.9  1685 mm     38'' 15.5  1570 mm   a przednia 20'' 11.2 985 mm.  te 11,5 cm różnicy to nie taki kosmos to powinno być dobrze co sądzicie? 

A czy spotkał się ktoś z taką rzeczą że od jakiegoś producenta opona była szersza jak powinna?  Ja z miesiąc temu kupiłem jedną tylną oponę do c 360 firmy Kabat  i jest szersza  jak stara Petlasa o 2 cm. Ma dokładnie 37cm a rozmiar na oponie jest napisany ten sam i wysokość też ta sama. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez Mkkr
      Witam.
      Mam pytanie odnośnie pompy hydraulicznej do koparki białorus. pompa przestała podawać olej . Po rozebraniu wszystkie elementy gumowe do wywalenia. czy idzie jeszcze kupic jakis zestaw naprawczy ?? W internecie brak zestawów naprawczch..  Pompa jest to ta duża od strony skrzyni . Da się jeszcze coś z tym zrobić czy szukac pompy ?
    • Przez karol19920
      Witajcie, jaka może być przyczyna nierównomiernego zużycia tulei silnika? Pierwszy i ostatni stan bardzo dobry, ładnie widoczne rysy honownicze. Natomiast środkowe dwa  praktycznie już nie widać śladów po honowaniu. Przebieg lekko ponad 3000tys godzin Belarus 1025.
    • Przez Mtz82_1991_92
      Witam, proszę osoby znające zagadnienie o pomoc, doradę oraz wyjaśnienie jak to do końca działa.
      W poprzednim tygodniu kolega przerobił mi wspomaganie w MTZ 82 i zdemontował całe stare wspomaganie i założył orbitrol z nowym zbiornikiem. Wspomaganie śmiga, ale w teraz nie mam blokady tylnego mostu. Czy da się domontować blokadę hydrauliczną, bo w tej chwili rurka od blokady jest odłączona (na tym gumowym połączeniu zaślepiono).
      Czytałem inne posty i ktoś doradzał, aby wpiąć się trójnikiem w zasilanie orbitrola i poprzez elektrozawór hydrauliczny połączyć zablokowaną rurkę i wróci blokada. Czy to dobry pomysł?
      Zawór elektryczny 2/2 jest jednokierunkowy i on powinien łączyć zasilanie z pompy na membranę blokady. Czy ciśnienie z pompy nie będzie za wysokie na tę membranę? Co będzie się działo po zamknięciu zaworu sterującego 2/2? Czy tu należałoby domontować równolegle zawór kierunkowy umożliwiający powrót oleju (możliwość zdjęcia ciśnienia z blokady)? Czy ten olej po zamknięciu zaworu gdzieś będzie się przelewał?
      A jeżeli tak to czy konieczne będzie uzupełnianie oleju w zamontowanym nowym zbiorniku oleju?
      Proszę o informację i pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
      Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez RycerzNocy
      Witam. Remontuje ciągnik mtz. Przy poszukiwaniu zestawów naprawczych trafiłem na ofertę firmy Waryński co o niej sadzicie? Czy ktoś już montował? 
  • Dodaj nową pozycję...
v