Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich!

ile można utargować kupując nowy sprzęt u dilerów???

jeśli ktoś kupował nowy sprzęt niech napisze co kupił ( ciągniki,maszyny do uprawy,itd...) i ile przy tym utargował od ceny cennikowej (w złotówkach lub procentach %)

no i moze gdzie kupował? (mnie interesuje mazowieckie)

Opublikowano

stare powiedzenie "duży może więcej" , czyli trzeba wybierać firmy które mają duże obroty i mogą dać większe upusty.przeważnie to wszędzie mówia że 5% ale trzeba dobrze ich przyciskać podczas negocjacji i napewno dadzą więcej, nawet do 10% (wiem to po sobie)

Opublikowano

Gdy dowiadywałem się w tamtym roku o cenę Kusa z Gliwic to w fabryce powiedzieli mi 13200 zł brutto, ale powiedzieli że oni bezpośrednio nie sprzedają tylko porzez swoich przedstawicieli, który akurat mieszkał niedaleko mnie jakieś 20 km, więc udałem się tam i facet krzyczy 12500 brutto. Skoro taniej niż w fabryce to mozna jeszcze urwać, więc przywieziono mi go do domu. A kto mi moze wytłumaczyuć ten fenomen - u dealera taniej niż w fabryce... :) :) :) :)

Opublikowano

To że u dealera jest taniej niż w fabryce to już standard. W fabryce podają cenę katalogową, a dla przedstawicieli i hurtowników jest duży upust, którym mogą podzielić się z kupującym.

Opublikowano

Tak samo jest ze sznurkiem "defelin". Pytałem na polagrze przedstawiciela i mi powiedział cenę 28 zł za kłębek (na rynku 24-25zł). Więc pytam się go jak to możliwe że na rynku mogę kupić taniej niż u producenta? On mi na to że taki handlarz biorąc dużo ilość dostaje upust i płaci za kłębek około 20 zł.

Podejrzewam że z maszynami jest tak samo.

Opublikowano

niby trochę logiczne ale z drugiej strony to sztuczne napędzanie cen i zdzieranie pieniedzy przez tych który nawet nie kiwną palcem a kasiora leci na rachunek... :angry: no cóż nic nie poradzimy.

Opublikowano

ja ja powiem tak nie mam co latac po całej polsce w poszukiwaniu rabatów najwiecej rabatu dostaniesz u tego dilera gdzie kupujesz od lat wiem jak jest w ROL-BRAT

Opublikowano

Z tymi upustami to jest bardzo prosta zależność tzn diler ma od ok 10 do ok 20% upustu z ceny katalogowej (zależy jaki diler i producent dla przykładu POM Brodnica daje 15% wszystkim dilerom, ale tyko dilerom, na swój sprzęt) i teraz dilerzy mogą opuszczać - im mniej opuści tym więcej zarobi - więc trzeba targować ile się da :)

Opublikowano

Identyczną sytuację miałem z przenośnikie zbożowym POM Augustów u dilera było taniej i to sporo niż w fabryce. Jest to logiczne gdy fabryka niema własnych sklepów firmowych. Np. chciałem kupić membrany powietrzne do beczki dzwonię do fabryki podali mi cenę ale sprzedać mi nie mogli bo się detalem nie zajmują więc zamówiłem u dilera w tej samej cenie.

Opublikowano

w dawaniu bezsensownych upstów chyba mistrzem jest korbanek. Wymyslają cene z kosmosu po czym probują pokazac klijentowi ile to oni upustu daja.

w moim przypadku zeszli z ceny za kombajn z 225tys euro netto do 175 tyś euro netto. Szczyt głupoty. Niesety nie trafili na podatny grunt. A sporo "rolników" da sie na to nabierac. A puzniej czytam wasze komentaz na temat cen maszyn i nie dziwie sie ze co drugi pisze te ich kosmiczne ceny, które są dla konkurencjia a nie dla kupującego. A po drugie ceny napisane na zachodnich stronach sa nie adekwatne do realnej ceny maszyny w Polsce!

Poprostu wiele cen katalogowych napisanych na AF to czysta bajka.

Nie wazne ile jest upustu. Wazne Ile sie płaci. DLa mnie moze byc 1% upustu ale z realnej ceny, a nie 80% upustu z ceny kosmicznej. Jak ktos tego nie rozumie to potem mysli ze im wiecej upustu tym lepszy dealer haha.. Coż wiekszosc rolników w naszym kraju to ciemnogród, który łatwo jest wykołować.

Opublikowano

he he he -kolego mav a jaki według ciebie procent rolników to ciemnogród, mówisz większość czyli ponad 50%. oj nieładnie. mi się wydaje że tylu nie robi zakupów u korbanków. są sprzedawcy którym nie zależy na rolnikach i zdzierają ile się da

Opublikowano

prosty przykład,chce kupić ciężkie brony w Agromie 378 za pole,producent POM Augustów ,pojechałem do sklepu z częsciami do ciągników,własciciel zaopatruje się w Agromie, zaputałem się ile można urwać z tej ceny,jutro będe wiedział,i jeszcze mi do domu przywiezie,i wszyscy zadowoleni ,on zarobi ,ja będe miał taniej brony :)

dla mnie najważniejsze jest ile musze zapłacić żywej kasy a,wysokość rabatu to złudna rzecz

Opublikowano

wojtas

gospodarstw w naszym pięknym kraju jest około 2mln. to mysle ze spokojnie 75% to hobbyści a nie rolnicy.

A te 25% których nazwałbym rolnikami, jeszcze bym rozbił na postępowych i wegetujących. Tak wiec rolników z głową na karku jest niewielu :)

takie praktyki nie stosuje sie tylko u korbanków. :)

Opublikowano

witam ;)

Co do gratisow to dzisiaj bylem w stihlu po prowadnice ,lancuchy,pilniki i takie tam duperele i gosciu obdarowal mnie mnostwem breloczkow, zapalniczek i dlugopisow. Szkoda tylko ze pozniej 10 minut żalił sie ze za to wszystko placic musi bo tak ze stihla to nie przysylaja niby za free dla klientow :) B) ciekawi mnie tylko dlaczego zazwyczj w polowie zakupow zasypuje mnie tymi pierdolami ;) chyba sadzi ze wtedy wiecej kupie zeby glupio nie bylo B) ;) myli sie chopak B) B) ale jak to mowia daja to bierz, bija to sp.......aj B)

pozdro mlody87

Opublikowano

Jak kupowaliśmy pierwszy ciągnik to cena katalogowa była 73000zł a kupiliśmy za 67000zł a przy drugim cena była 113000 zł a kupiliśmy za 104000 zł i dołożyli obciążniki, więc upust około 10%

Opublikowano
w dawaniu bezsensownych upstów chyba mistrzem jest korbanek. Wymyslają cene z kosmosu po czym probują pokazac klijentowi ile to oni upustu daja.

w moim przypadku zeszli z ceny za kombajn z 225tys euro netto do 175 tyś euro netto. Szczyt głupoty. Niesety nie trafili na podatny grunt. A sporo "rolników" da sie na to nabierac. A puzniej czytam wasze komentaz na temat cen maszyn i nie dziwie sie ze co drugi pisze te ich kosmiczne ceny, które są dla konkurencjia a nie dla kupującego. A po drugie ceny napisane na zachodnich stronach sa nie adekwatne do realnej ceny maszyny w Polsce!

Poprostu wiele cen katalogowych napisanych na AF to czysta bajka.

Nie wazne ile jest upustu. Wazne Ile sie płaci. DLa mnie moze byc 1% upustu ale z realnej ceny, a nie 80% upustu z ceny kosmicznej. Jak ktos tego nie rozumie to potem mysli ze im wiecej upustu tym lepszy dealer haha.. Coż wiekszosc rolników w naszym kraju to ciemnogród, który łatwo jest wykołować.

No popatrz, kupiłem ciągnik od Korbanka nie ze względu na wielkość upustu ale na finalną cene która była atrakcyjna w porównaniu do reszty ofert (kilka lat temu). Nie kupiłem prześwietnego JD gdyż ustalony zakres ceny ograniczał wybór do wersji "bieda traktor" SE a kwota nawet po upuscie była wysoka. Hmm, ciemnogród... ja wolałbym 80% upustu ceny kosmicznej niż 1% od realnej ceny jeśli pierwsza wyniesie mnie mniej, więc jak napisałeś, ważne ile sie płaci i zapewniam Cie, wie o tym dużo więcej rolników niż myślisz, nie musisz tu nikogo uświadamiać że 2 jest mniejsze od 3 :P

Pozdrawiam :P