Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

równe,czemu tak sadzisz?? nie rowne ale dlugie po 500-600 metrów i duże areały dwa kawalki po 50ha z dwa po 20ha ... wiosna ma problemy z pełnym miejscami ale jakos idzie

Opublikowano

Zainteresuj się firmą STANIMPEX Gorszewice. Reklamę znajdziesz w prawie każdej Top Agrar Polska. Produkują tanie i dość dobre opryskiwacze z pompami włoskimi. Bardzo duży wybór.

Mamy od nich 3000l z lancami rozkładanymi i regulowanymi hydraulicznie.

Opublikowano

Wjem dlatego na górki zakładam 1014,a 360 to na prostych polach,ale ciągnik to nie problem,problem to jest z lancami jak jade z górki nadół i sie potrafją zamknąć,nieraz miałem popalene zboża.

Opublikowano

Opryskiwacz ciągany ma plus, bo nie potrzebuje mocnego ciągnika  ;D. Ja do ciągania mojego TADLEN-a podczepiam C 4011. Jeśli chodzi o zawieszanego pow. 1000l to już musi być większy traktor. Ale za to zaiweszany ma ten plus, że jest lepiej manewrować takim niż przyczepianym  :).

Opublikowano

tomek, a jakiego masz zetora? Pewnie bez przedniego napędu  :-. Bo jeśli z przednim 60KM to spoko mógłbyś zawieśić na nim 1000l. Ja mam Ursusa 4514 i wieszam na nim rozsiewacz nawozu o ład. 1000kg + waga rozsiewacza ok. 200-300 kg i jest luzik :).

Opublikowano

Witam. Postanowiliśmy zakupić nowy opryskiwacz. Będzie on przeznaczony na areał 60 ha, prawdopodobnie o poj. 1000l, na pewno  zawieszany, szerokość robocza 18m. Nasz problem to jaką markę wybrać: Pilmet, Bury czy Tad-Len? Opryskiwacz chcemy wyposażyć: w znacznik pianowy, dysze czteropozycyjne, boczny rozwadniacz( eżektorowy), zawór stałociśnieniowy, który opryskiwacz polecacie zakupić? Proszę o pomoc.

• Root Admin
Opublikowano

Ja z doświadczenia powiem ze jednak wybieralbym markowy, te z Pilmetu teraz są juz eleganckie - ale nie rozumiem czemu na 60ha zawieszane 1000l? nie lepiej ciagany? po co tak deptac pole? bedziesz go zakladal do 10145? nie lepiej ciagany jakes 1200, 1500l do mniejszego traktoru?

Ja mam skotarka, ogolnie nie jestem z niego bardzo zadowolony, ale jestem bardzo zadowolony z tego ze mozna go ciagnac spokojnie 3p czy nawet 330 i spokojnie nalewam 1200l co daje mi 6ha za jednym wyjazdem :)

ja bym się jeszcze raz zastanowił,

pozdrawiam

YacentY

Opublikowano

Co do opryskiwacza ciąganego to taki nie specjalnie się u mnie nadaje z belką 18m, ponieważ manewrowanie na niektórych kawałkach ciąganym z belką 12m jest trudne, a co dopiero z 18, poza tym w buraki jak wiadomo także lepszy zawieszany. 1000l pasuje mi akurat na 4 ha, bo stosuje 250 l cieczy na ha. Będę go agregował z 10145 lub z 7711, bo tak czy tak pryskam 7711 (ok. 200kg dodatkowego przedniego obciążenia wystarczy mu, aby radził sobie bez problemów z takim opryskiwaczem). Co do ugniatania to i tak koła ciągnika idą w ścieżkach, więc nie ugniatają roślin.

Kuzyn na 100 ha ma Krukowiaka Herosa 812 i agreguje go z 7711 i jest to idealne połączenie.

Nie wiem jak jest teraz z jakością opryskiwaczy Pilmet, ponieważ produkowane są w Brzegu, a jak wiadomo wyroby z tamtej fabryki pozostawiają wiele do życzenia. :D

Z takim wyposażeniem jak pisałem różnica między Pilmetem a Burym to 4 tys. zł. A Ty ile za swój opryskiwacz zapłaciłeś?

Mam pytanie: czy ktoś korzystał z dyszy wielopozycyjnych np. z cztero? Słyszałem opinię, że po paru latach ich używania i zmieniania na inne pozycje spowodowało samoczynne ich przełączanie się w opryskiwaczu Krukowiak.

• Root Admin
Opublikowano

moj ojciec przesiadl sie z 12m zawieszanego na 15m ciagany i mowi ze zaluje ze tak pozno to zrobil, co ci w burakach przeszkadza ciagany?

bierzesz taki z ruchomym zaczepem i kola kopiuja tylne kola ciagnika, troszke wprawy i spokojnie bedziesz ciagal opryskiwacz,

nasz 1200/15 kosztowal 11tys brutto, co do wyposazenia to wiele nie mial bo uznalismy ze nie bylo potrzeby a poza tym skotarek prawie nic wtedy nie oferowal, mamy tylko ruchomy zaczep bo regulowanie belki hydrauliczne ojciec uznal za zbedny bajer, a kosztowalo chyba 1500zl, a wysokosc belki rzadko zmieniamy, raptem kilka razy w roku,

jakies pytania jeszcze? wal smialo.

jesli bedziesz agregowal z duzym ciagnikiem to i owszem ale po co takim grzmotem jezdzic?

jakie masz gumy w 7711 i 10145? bo ja mam 14,9 w 3p i szukam teraz czegos waskiego, najlepiej jakby mi sie trafily takie co by pasowaly do 3p i do zetora :)

Opublikowano

@yacenty z dopasowaniem kól  3p z zetorem to chyba będziesz miał problem...chyba ze bedziesz je zakładał zetorowi na przód ;)

@Bartek

do czego Ci znacznik pianowy nie robisz ścieżek ???

u mnie teściu ciąga krukowiaka 2000l i18m c-330...tylko że górek to nie ma.ja mam do C-330  1000 litrów i 15m  z jarmetu.był to jeden z pierwszych i nie jest zabardzo udany ale nie wobrażam sobie pryskania zawieszanym...

Opublikowano

Obecnie mam ścieżki w zbożu na 12m, a w rzepaku nie mam ścieżek, do buraków także przydatny, poza tym pryskam nieraz u ludzi.

A tego krukowiaka ma ze skrętnym dyszlem? Jeden znajomy Zetorem 7711 ciąga Europę 2520 ze skrętnym dyszlem i na uwrociach ma z nim problemy :-, ponieważ opryskiwacz napiera na ciągnik strasznie, wywalił skrętny dyszel i założył zwykły.

Do samego 3p to bez problemu dopasujesz wąskie koła.

Mam dużo kawałków poniżej 1 ha i w dodatku strasznie niekształtnych i tam nie wymanewruje się ciąganym z 18m belką.

Znajomy który ma starszego pilmeta na 2000l/20m i ma także zawieszanego Hardi na 900l/20m i mówi, że woli pryskać zawieszanym, bo lepiej się manewruje i jest poręczny.

Dlaczego tak odradzacie zwieszany? Dlatego, że potrzeba większego ciągnika?

Opublikowano
.

Dlaczego tak odradzacie zwieszany? Dlatego, że potrzeba mniejszego ciągnika?

Chyba traktor musi być większy  ??? 1000 litrow opryskiwacz to raczej kaczak nie podniesie, a pociągnąć jak najbardziej.
  • Root Admin
Opublikowano

ciagany tak bardzo nie ugniata pola a poza tym wg mnie zdecydowanie mniej jest wrazliwy na nierownosci na polach, nie rzuca tak bardzo lancami szczegolnie jesli jest szeroki

dla mnie to kolosalna roznica pryskac 3p albo 330 a nie zetorem czy tez mtztem

Opublikowano

Według mnie to można brać zawieszany tylko, że ze stabilizacją hydrauliczną. Bo Jeśli masz Zetora 7711 i nadal zamierzasz nim pryskać i sądzisz, że poradzisz sobie z 1000 zawieszanym to bierz go. Ja też się zastanawiałem co wybrać i wziąłem zawiasa i nie załuje tej decyzji. Super sprawdza się w swoim zadaniu. Polecam takie rozwiązanie. Tylko 200kg na przód i ok będzie. Dobry jest do reglonowania rzepaku i pryskania buraków na chwościka. Jeśli już byś brał ciągany, którego nie polecam to z bardzo dużym przeświem jak zamierzasz pryskać rzepak na opadanie płatka i randapować.