Skocz do zawartości

Produkcja tytoniu

Przemek B

Rekomendowane odpowiedzi

basserman89 napisał:

20 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

Czy otrzymał już ktoś z Was raport z oszacowania strat przez suszę?

Co z tego raportu jak dziś wyszło że kraj jest zadłużony na pierdyliard tysięcy milionuf złotych. Trzeba liczyć na siebie myśleć i rozsądnie gospodarować a nie że państwo da,że państwo coś załatwi.i nie pisz proszę że susza była i "i się należy"...

Nie żeby coś bo sami rok temu składaliśmy wniosek...

Ja też uważam że suszy nie było w tamtym czy tym roku ale jak jest możliwość wzięcia jakiejś kasy to czemu z tego nie skorzystać. Nie takie miliony kradną.

• Like 1

Od Lublińca w kierunku Obszy i okolicach faktycznie były tytonie słabsze jak u nas.gdzieśbpo drodze na Babice widziałem tytoń końcem czerwca taki jakby wczoraj sadzony a u nas już zakrywał miedzyrzedzia a sadzimy w lekko większej rozstawie.u nas dwukrotnie był problem z nadmiarem wody przez nasze pole,znajomego i sąsiada dwukrotnie dosłownie rzeka płynęła i trzeba było mocno szpadlem obracać żeby długotrwale uprawy nie zalało ale szybko wpilo i strat nie było, rośliny szybko się zregenerowały.wiecej suchego okresu znowu było w poprzednim roku do tego stopnia że upalalo końce liści na krzakach,lub odcieło pobieranie żarcia bo na ponad 10 cm kompletny brak nawet wilgoci.

Cytując Leppera, i wy mówicie że Gierek zadłużył kraj? Gierek ratował kraj,technologie stare sprowadzał.;)

Jak tak dalej pójdzie to nie będzie papierów w które będzie można zaglądać bo wszystko pójdzie z dymem,w prognozie zapowiadają smog nad wawą.

Budżet Polski za 2023 wynosi około 600 mld złotych, deficyt finansów publicznych to 192 mld złotych tak wynika z oficjalnego pisma przesłanego do UE przez nasz Rząd. Roczne odsetki od zadłużenia naszego kraju to 70 mld zł. Każdy z nas prowadzi gospodarstwo i wszyscy wiedzą że tak nie da się zarządzać bo tu ewidentnie panuje zasada Po nas to choćby potop. A tak dla sprostowania to w 2020 roku (covidowym) gdzie ratowano firmy i miejsca pracy to deficyt Polski był na poziomie 166 mld zł.

A jeszcze dodam że ogólne zadłużenie Polski wzrosło z 900 mld zł do około 2 bilionów zł. Czyli w 8 lat zrobiono tyle długu co przez ostatnie 30 lat. 

Edytowane przez AndrzejTyton

35 minut temu, --Przemek-- napisał:

Witam jak radzicie sobie z wiązaniem kartonów, chcę zamówić taśme do bindowania, z tego co widzę są różne szerokości 12 16 19mm, do tego napinacz ręczny czy do zgrzewania, zastanawiam się co wybrać.

Witaj. Kup sobie to. Sam użytkuje w zupełności wystarczy. Sprawdza się. Polecam 

Screenshot_20231031_080506_com.android.chrome_edit_433204484425562.jpg

1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

Dzisiaj byłem po kartony w Universalu w Obszy to kolejka duża była. 

Kolejka duża, ale biorą słabo. Jak ktos sprzedaje to widocznie nie szanuje swoje pracy. Już zaczynają kombinować z braniem 1 klasy. Tzn chcą jedynkę kupić, ale w 2 klasie... Trudno najwyżej ani grama nie dostaną. 

Edytowane przez grapen23

Trzeba będzie rozbijać dostawy po różnych firmach a nie dostawa za dostawą i brać kolejne wezwanie.narazie jakieś 10% jest upchane i za bardzo nie sortujemy bo wymyśliłem działkę do zrobienia sobie w lesie, cisza (może nie w momentach gdy pilarka pracuje)spokój i nikt Ci nie ciągnie z bela po 3-4razy aby coś znaleźć ,nie wkur..i nie pierd że całoroczna Twoja praca jest na nic. A tak to cos poparpiesz chwilę piłą i tasakiem ,za grzybami pozagladasz :d

IMG_20231026_163503_4.jpg

IMG_20231026_131839_4.jpg

Edytowane przez basserman89

3 godziny temu, grapen23 napisał:

Kolejka duża, ale biorą słabo. Jak ktos sprzedaje to widocznie nie szanuje swoje pracy. Już zaczynają kombinować z braniem 1 klasy. Tzn chcą jedynkę kupić, ale w 2 klasie... Trudno najwyżej ani grama nie dostaną. 

Jeśli się cena nie zmieni u nich to wcale nie zamierzam tam wieźć. Mam nadzieję że jest więcej takich osób co tak myślą.

• Thanks 1

4 minuty temu, Miran napisał:

Jeśli się cena nie zmieni u nich to wcale nie zamierzam tam wieźć. Mam nadzieję że jest więcej takich osób co tak myślą.

Rozmawiałem ze znajomymi to mysla tak samo. Jak będą źle brać i cen nie wyrównają to tytoniu nie dostaną. Tak samo 2 lata temu jak nie brali jedynki to sami stało na skupie haha 

Dzisiaj widziałem tych co od nas zawsze do uniwersalu wożą spakowanych na wykup i sprzedają tam nie zależnie od ceny czy kupowania (nie wiem czy tam w sumie dzisiaj brali ale na 99%tam powieźli)-syndrom sztokholmski.przy tych cenach jakie są powinni chociaż przyzwoicie klasyfikować i nie parpac przy tych belach aż coś nie znajdą.ktos kto najmuje do sortowania to też nie upilnuje do końca kto co nasortuje a zapłacić trzeba tak samo jak za rwanie itd...

I nasiona na nicota też średnio po 15 💶💶 na puszce są już droższe.

Edytowane przez basserman89