Skocz do zawartości

Produkcja tytoniu

Przemek B

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
6 godzin temu, STIG13 napisał:

widziałem na radarze że w jednym miejscu to praktycznie stały chmury z intensywnym opadem. U nas tak było rok temu. Mniej niż godzina i 60 litrów. Jakość od razu poleciała niestety

Odwieczny problem w tytoniu - postawić na jakość czy na ilość . Przy tej inflacji to chyba ilość lepsza od jakości .

32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Odwieczny problem w tytoniu - postawić na jakość czy na ilość . Przy tej inflacji to chyba ilość lepsza od jakości .

Przy tym "chciejstwie " pracowników lepiej jebnac to w cholerę i pojechać w Bieszczady...albo niech załatwią jakieś papiery na niepełnosprawność to może pefron dofinansuje ich miejsca pracy.

Coś tak w pm zapowiadaja że może szybciej rusza z wykupem.narazie o zmianach ceny nie ma mowy,pewnie rzucą "dwujke " na otarcie łez i na tym się skończy 

Edytowane przez basserman89

Wolę mniej się narobić, mieć wysoką jakość niż walić ilości z małą jakością. Czas, zdrowie, zużycie maszyn.

A ten problem z ludźmi to nie tylko na polu. W innych branżach też Brayanki i inne Jessicy co ledwo potrafią połączyć chodzenie z oddychaniem oczekują płacy jak co najmniej kierownik. A i najlepiej to posiedzieć nie robić.

Edytowane przez STIG13

Za dużo świeżego powietrza wpada Ci do komory,ściąga temp z wymiennika i wali w liscie.na zolceniu czy suszeniu nerwu komora raczej powinna być w miarę szczelna.zwlaszcza jak Drago napisał było sucho i tej wody w liściach było niewiele teraz po deszczu może być faktycznie lepiej jeśli bd lekko nieszczelnie. Susz tak żeby na zolceniu było max 3 * różnicy między suchym a mokrym.znowu uważaj żeby też nie było sytuacji że suchy mokry bd wskazywał tę samą wartość bo od takiej temp 35-38 może Ci się lekko podparzyc jeśli komora bd mocno szczelna 

W poprzednim sezonie tak rozszczelniła nam się komora a raczej drzwi do niej i przy temp 35 na suchym wilgotny wskazywał 29-30 i dolny rząd łapało końce na zielono w trzy poziomowej.

51 minut temu, Henio23 napisał:

Witam .Powiedzcie dlaczego przy temp 38 podczas zolcenia w drugiej dobie tyton końce ma połapane na seledyn lub zielono .Wentylatory troszkę otwarte .

Zrób wilgoc, puść wodę na piec by wytworzyła się para, i dołóż termometr  szklany bo 38 na start to troszkę za dużo mi się wydaje 

11 godzin temu, Henio23 napisał:

Proszę powiedzcie jak długo trzymajcie na 35 od załadunku. Kiedy wchodzićie na 38 stopni .

Na to nie ma  zasady.wszystko zależy ile wody jest w liściach szczelności komory/suszarni np dzisiaj mamy załadowaną 120 i palę do 35 na suchym mokry narazie pokazuje 33.stooniowo po dobie będę podnosił do momentu zażółcenia liści ale żeby na mokrym nie przekroczyło 34-35.czasem jak Ci ktoś namymła nazawija to te liście na zolceniu na zamkniętych klapach potrafią się podparzyc zolcenie staram się robić na max 3* różnicy między suchym a mokrym,ale żeby mokry nie przekroczył tych 35 lub utrzymywał się na granicy 33-34 *stopni.jezeli na zolceniu podniesiesz temp o 4 stopnie na suchym to mniej więcej o 2 wzrasta automatycznie na mokrym. 

To co napisałem przeczytaj 5 razy że zrozumieniem,testuj u siebie i powinno być ok.wazne jest też że jeśli nie masz mokrego tytoniu załadowanego w kontener a susysz na automatyce tak sterować temp i wilgotnością żeby klapki nad piecem Ci się nie otwierały.znajomy cały poprzedni sezon się wkur...bo co chwilę skakały mu wartości na mokrym i otwierało klapy przy wymienniku i efekt był taki sam jak u Ciebie łapało mu na zielono końce i wszystkie zgnioty były widoczne po wysuszeniu blaszki.u mnie też jak jest gorąco a wieszaki leżą na lawecie potrafi ostre słońce go przysmalic ale z tym już niewiele zrobisz 

Dnia 9.07.2023 o 21:17, Kamik223 napisał:

Czy polecacie zakup rwaczki do tytoniu? 

Jeżeli masz ludzi w domu żeby ją obsadzić to jak najbardziej gorzej jak będziesz musiał kogoś nająć bo na rwaczkę to mało chętni są bo to za długo się zrywa chyba że jakiś ukraińców. U mnie w okolicy 120 Mullera rwą trzy osobową rwaczką i o 14, 15 kończą zrywać także oszczędność w ludziach jest bardzo duża zwłaszcza że w tym roku to do Mullera 96 chcą żeby po 8-9 osób zrywało.

13 godzin temu, Mateusz4 napisał:

Jeżeli masz ludzi w domu żeby ją obsadzić to jak najbardziej gorzej jak będziesz musiał kogoś nająć bo na rwaczkę to mało chętni są bo to za długo się zrywa chyba że jakiś ukraińców. U mnie w okolicy 120 Mullera rwą trzy osobową rwaczką i o 14, 15 kończą zrywać także oszczędność w ludziach jest bardzo duża zwłaszcza że w tym roku to do Mullera 96 chcą żeby po 8-9 osób zrywało.

Może od razu 15 osób. Muller 96 powinno zrywac 7 osób. Przy 8-9 osobach trzeba obniżać stawkę. 

59 minut temu, grapen23 napisał:

Może od razu 15 osób. Muller 96 powinno zrywac 7 osób. Przy 8-9 osobach trzeba obniżać stawkę. 

U mnie zawsze 6 osób zrywało muller 96 ale jak się porozgląda po polu i policzy ile ludzi u kogoś zrywa to nawet kiszkę 48 wieszaków zrywa po 8 osób a Mullera 120 10 osób także ludzie sami uczą a potem narzekają.

No właśnie diabeł tkwi w szczegółach. U mnie 48 kiszka 8 osób, tytoń częściowo słaby ale i jeszcze jeden szczegół to nabijanie. Siostrzeniec poszedł nabijać na sąsiednią wioskę i nabił szpilę tak jak u mnie to gospodarz z tego półtorej szpili zrobił.

U mnie dzisiaj zrywało 8 osób na spodach obczyszczonych z odrostów tylko w sumie mulera 96, a bite było tak że 3 wieszaków nie dało rady dobić w suszarni i zostają na jutro :d trochę poniosło przy nabijaniu a bo niby tu 5 deko dołożysz tam dwa i się nie zmieściły.po spodach jesteśmy umówieni na 8 osób na 120 7 osób na 96 i w sprawie kiszki (48 wieszakow ale na kosze)trwają negocjacje 5-6.czasem się trafi że ktoś tam że znajomych przychodzi i pomaga więc jest jedna zrywająca osoba więcej. Dzisiaj zaczęliśmy chyba równo 4 godzina i koniec punkt 10

Coś ta nasza 96 jest kombinowana bo 120 nabijana normalnie na każdym rzędzie jest jeszcze 12 cm luzu mocniej nabita jest na styk a z 96 to lekko wystarczy przedobrzyc z nabijaniem i nie domkniesz drzwi 

Ciągnikiem przez drewnianą belkę tylko dopychamy kosze rzadko,a jakieś to legendy głosiły że w zagłębiach tytoniowych przy dopychaniu wieszaków turem komorę przestawili.

Np łukowa tabacco za faktury zapłacone dawno, to co obiecywali wyrównać do pewnej kwoty już znajomi mają na koncie, sam nie sprawdzałem ale już agronom przywiózł mi fakturę korygująca. Trzeba czekać cierpliwie, jak inne firmy to w niektórych problem z fakturami ze stycznia mają znajomi