Skocz do zawartości

Produkcja tytoniu

Przemek B

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
1 godzinę temu, tofik420 napisał:

Zgłosić zawsze możesz ale szczerze to wątpię żeby coś uznali, jak sam piszesz ,, poparzenia,, i podejrzewam że oni uznają to uszkodzenie od słonka a nie od deszczu nawalnego. Ja chyba ostatni raz tytoń ubezpeczalem.

Wiadomo oni zawsze odwrócą kota ogonem żeby było na ich korzyść. Ale te plamy umówmy się nie powstały od Słońca bo grzało i byly ładne liście, przeszedł raptowny zimny deszcz i zrobił to co zrobił, szok termiczny no ale jednak bez deszczu by się to nie stało.Trzeba próbować chociaz z nich coś wyciągnąć

3 godziny temu, tofik420 napisał:

Zgłosić zawsze możesz ale szczerze to wątpię żeby coś uznali, jak sam piszesz ,, poparzenia,, i podejrzewam że oni uznają to uszkodzenie od słonka a nie od deszczu nawalnego. Ja chyba ostatni raz tytoń ubezpeczalem.

Ja od 3 lat nie ubezpieczam, bo z tym to loteria . W tym roku np. 7 tys jestem do przodu bo nie ubezpieczyłem. Darmo wywalić tyle kasy żeby raz na parę lat wziąć. Bez sensu. 

2 godziny temu, Yogi95 napisał:

Wiadomo oni zawsze odwrócą kota ogonem żeby było na ich korzyść. Ale te plamy umówmy się nie powstały od Słońca bo grzało i byly ładne liście, przeszedł raptowny zimny deszcz i zrobił to co zrobił, szok termiczny no ale jednak bez deszczu by się to nie stało.Trzeba próbować chociaz z nich coś wyciągnąć

Deszcz tylko przyspieszył to co i tak by się stało, głównym winowajcą jest pogoda upalna i słoneczna w tym roku.firmy ubezpieczeniowe po ostatnich 2-3 sezonach wzięły się na sposób i bardzo rozleźle i różnie definiują skutki deszczu nawalnego powodzi itd.w jednej firmie zgłosisz dostaniesz za wymoki i nie wyrośnięty tytoń tylko w sytuacji jeśli masz dodatkowy pakiet od powodzi.czytalem owu PZU TUW i jeszcze innej firmy i k**wa tak jak tofik napisał jeśli nic się nie zmieni nie będzie jasnych i klarownych zasad za co jest płacone a za co nie to szkoda jest ubezpieczać , jedynie może od gradu i przymrozków jak wcześnie chcesz wyjść w pole. Ogólnie wymokło nam w tym roku i nie wyrosło może z 2% areału tytoń ładny i wyrośnięty 

Edytowane przez basserman89

54 minuty temu, basserman89 napisał:

Deszcz tylko przyspieszył to co i tak by się stało, głównym winowajcą jest pogoda upalna i słoneczna w tym roku.firmy ubezpieczeniowe po ostatnich 2-3 sezonach wzięły się na sposób i bardzo rozleźle i różnie definiują skutki deszczu nawalnego powodzi itd.w jednej firmie zgłosisz dostaniesz za wymoki i nie wyrośnięty tytoń tylko w sytuacji jeśli masz dodatkowy pakiet od powodzi.czytalem owu PZU TUW i jeszcze innej firmy i k**wa tak jak tofik napisał jeśli nic się nie zmieni nie będzie jasnych i klarownych zasad za co jest płacone a za co nie to szkoda jest ubezpieczać , jedynie może od gradu i przymrozków jak wcześnie chcesz wyjść w pole. Ogólnie wymokło nam w tym roku i nie wyrosło może z 2% areału tytoń ładny i wyrośnięty 

Hehe no właśnie nie wiem czy by się stało, była burza waliło drzewa z korzeniami, woda w rządkach stała, spokojny deszcz nie robi na liściach takich plam nawet po upale. Więc raczej bez takiej burzyjak w sobotę liście były by ładne do końca, także nie zgodzę się że deszcz przyspieszył to co i tak by się stało tylko to spowodował :)

Tylko zauważ że najwięcej uszkodzona tkankę na liściach masz przy zyle środkowej i między mniejszymi nerwami.gdyby bezpośrednia przyczyna tych zmian na lisciach był deszcz nawalny uszkodzenia występowały losowo na blaszce a tak układają się w schemat który wskazuje że przyczyna tych zmian było dłuższe działanie jakiegoś negatywnego czynnika.

Czasem jest tak że liść zbierany na polu wydaje się ładny zdrowy zielony a po suszeniu jednak taki nie jest.moglo dodatkowo sprać lekko już uszkodzone tkanki z gorącą deszczem i jest taki efekt. Lub nawet nie musialobybyc tego deszczu a wystarczyłby mocny przeskok temperaturowy.

,powywracalo coś u was tytonie?u nas o dziwo stoi wszystko 

Edytowane przez basserman89

2 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

witam, wiecie kiedy skupuije tyton PM? Wierzcholki tez ida w tej klasie niesortowanej po  po 23?

Jak masz lekko pomieszane z dłuższymi podwierzchami powinny pójść bez problemu.tylko uszykuj sobie coś z tego gorszego sortu tej czarnej klasy bo jak same żółte belki bd miał mogą się krzywo patrzeć:p w tamtym roku wszystkie tak sprzedaliśmy jakieś 4,5 tony 

16 godzin temu, Karol1800 napisał:

Mógłby ktoś podrzucić zdjęcia jak wygląda w PM lepszy i gorszy niesortowany ? Tak swoją drogą, można by było teraz z nimi umowę nawiązać? Ktoś wie jak to z KOWR by było? 

Od ostatniego roku można w dowolnej chwili zawierać umowy z nowym podmiotem skupującym tylko w ciągu 30 dni należy zrobić aktualizację do KOWR.

1 godzinę temu, Karol1800 napisał:

Ktoś ma numer do PM ? Do jakiegoś kierownika wykupu ? Spodaki sortowane poszły po 23,5 netto za 0,5 zł to bez sensu sortować 

A gdzie sprzedawales?napisz nawet na PW. Mamy 8 kontenerów spodów i zastanawiamy się narazie czy to sortować czy odebrać to co czarne w bela i do żyda i 5 pól mamy nie oberwanych krótkich liści i chyba tak samo zrobimy jeśli za sortowanie mamy dostać mniej jak złotówkę.