Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki przypadek wycieliła mi się krowa i ma bliźnięta (byk-jałówka)czy to prawda ze z tej dziewczyny nic nie będzie, ze się nie zacieli i podono nie ma narządów rozrodczych!! ---tak słyszałem ale czy tak jest /dzięki za odp. :)

Opublikowano

Ja nigdy nie słyszałem o takim przypadku żeby jałówka będzie bezpłodna owszem miałem bliźniaki ale 2 byczki i były zdrowe i używałem ich do inseminacji i wszystko było OK

Opublikowano

Ja dokładnie 8 lat temu miałem taki sam przypadek, jałówkę zostawiłem na krowę i mam ją do tej pory i jestem bardzo z niej zadowolony, nie ma żadnych problemów z zacielaniem tylko ze 2 lata temu zrzuciła cielaka w połowie ciąży a teraz jest ok.

Opublikowano

U mnie rok temu się ocieliła krowa i miała parę jałóweczek :]

Teraz je zacieliłem i czekam bo były po bardzo dobrej matce :(

Podobno że bezpłodne są wtedy kiedy są jednojajowe, mają tą samą maść itp.

Opublikowano
podobno że bezpłodne sa wtedy kiedy sa jednojajowe, mają tą samą maść itp.

NIEPRAWDA!!! Jednojajowe bliźnięta to bliźnięta tej samej płci! A FRYMARTYNIZM (bezpłodność samicy z porodu mnogiego) występuje tylko w przypadku bliźniąt dwujajowych, czyli byczka i jałóweczki i nie jest powiedziane, że wszystkie jałóweczki z takich porodów będą na 100% bezpłodne, o czym świadczą ww. przypadki.

Aaa!!! Umaszczenie nie ma tu ŻADNEGO znaczenia!!!

Opublikowano

Witam. Czytając wasze posty widzę, że w wielu przypadkach jałówki były jednak płodne, zdarzyła się u mnie w gospodarstwie właśnie taka sytuacja, że jest parka bliźniąt i zastanawiam czy można jakoś zbadać taką jałówkę czy będzie płodna, zastanawiam się też, na czym polega bezpłodność u takiej jałówki np. czy ma ruje ale nie zachodzi w ciążę, albo wcale nie wykazuje objawów rui. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Opublikowano

niech weterynarz sprawdzi (jak bedzie miał 15mcy) czy ma dość dobrze rozwiniete narządy płciowe, czy normalnie przebiega ruja i robi się ciałko żółte i mozna próbowac wtedy. Inaczej bedzie tak jak pisze Michu. To się dotyczy tylko bliźniąt RÓŻNOPŁCIOWYCH.

Opublikowano

witam.Powiem szczerze bo mam w tym duże doświadczenie z mojego gospodarstwa że jeżeli jest ciąża bliżniecza jałowka-jałowka to nie ma najmniejszego problemu, będą z nich mlecznice.Jeśli chodzi o ciążę byczek i jałowka to nawet nie zawracajcie sobie głowy bo jest nikłe prawdopodobieństwo że ona się zacieli.W tej ciąży wykształcone są tylko w pełni narządy byczka natomiast jałoweczka ma niedorozwój narządów i nie ma praktycznie szans żeby była kiedyś krowom.Miałem kilka takich przypadków i od razu takie jałóweczki sprzedawałem.

Opublikowano

mialem blizniaki 2 lata temu , wlasnie niedawno sprzedalem , byczek duzy ladny , 2 niby jalowka po roku bardziej obojniak z charakteru gorszy niz niejeden byk ale waga 428 kg a z tego co sie dowiedzialem z ubojni bo wzieli go na osobne rozliczenie to w srodku mial to co u byka wisi :)