Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może jakis argument podasz. Meprozetu nie używałem, ale pomot mam już 10 lat (4 tys l) i zero awarii, zbiornik nie spawany, pompa 2 siedzi (bo mi ukradli), wywozi ok 1mln litrów na rok i z czystym sumieniem mogę ci go polecić. O ile teraz robią takie jak kiedyś. A pozatym ramowa konstrukcja jest zdecydowaną zaletą

Opublikowano

A jak jest bez ramy tzn że jest zła ? Firma po prostu przyjęła takie założenie konstrukcji i takie beczki produkuje. A Joskin nie będzie konkurencyjny cenowo ? Bo chyba w grę wchodzą nowe beczki...

Opublikowano

To służna racja. Kolega w pierwszym poście napisał, że będzie go używał do szamba, więc wszelkie oprzyrządowanie jest zbędne poza wężami. Tu tylko ich długośc ma znaczenie o czym się nie raz przekonałem.

Opublikowano

A może kolega na początku by napisał, jak wielka miała być ta beczka, z jakim ciągnikiem miała by współpracować i ile m3 zamierzasz wywozić, jaki masz kapitał, czy masz odpowiednie uprawnienia itd. Pozatym poczytaj to

Opublikowano

Beczkowóz mniej więcej 5-6 tyś litrów, ciągnik na spółkę z kolegą belarus 920. Z uprawień z tego co słyszałem, to tylko pozwolenie z gminy trzeba mieć, bo do beczki asenizacyjnej to chyba tablica adr nie jest potrzebna w razie czego prosze mnie poprawić pozdro <_<

koledzy małe pytanko czy ciągnik z beczką można zarejestrować jako "specjalny'' czyli zwolnienie z podatku drogowego

pozdro życze miłego pisania :lol:

Opublikowano

Działalność rejestruje sie w gminie pisząc wniosek o udzielenie koncesji. Płaci sie od tego zryczałtowany podatek jeżeli jest sie na KRUSie. Ja nie rejestrowałem beczki - nie czepiają się.

Opublikowano

Zwróc uwagę na oferte z Joskina, jest o wiele bardziej konkurencyjna od polskich produkcji. Jak w pażdzierniku kupowalismy beczke o wielkości około 7000litrow to Joskin nas uczynił 35000zł, za pomot chcieli 36000zł (ale gość mowił że był ze starej dostawy i był trochę tanszy niz powinien byc) a za meprozeta chcieli 37500zł. Także nie było się nad czym zastanawiac, no i w Joskinie masz w standardzie kołyske czyli rame pod beczką i trzy dodatkowe zawory.

Opublikowano

co do kwestii gnojówki to myśle że można wozić usługowo przepłucze się szambem i będzie w porządku a zresztą ile może zostać na ściankach tej gnojówki znikoma ilość a co do beczek joskina to myśle że jak do wywozu szamb to nie za bardzo się do tego nadają ponieważ są za szerokie i mają za gruby wąż ludzie mają teraz te szamba plastikowe i pokrywa od nich jest bardzo mała więc wątpie czy uda się wąż włożyć chociaż na milimetr pozdro :)

Opublikowano

U nas w okolicy też ludzie mają te platikowe szamba i bezproblemu dwóm sąsiadom wyciągnołem szmabo z nich, nie wiem jak u Ciebie ale u nas te dekle od zbiorników mają około 30-40cm średnicy...

Opublikowano

chodzi mi głównie o te szmba ekologiczne one mają bardzo małe pokrywy problemem jest włożyć wąż o średnicy 110

znajomy musiał specjalnie do tego celu kupić wąż o średnicy 80 pozdro :)

Opublikowano

No u nas własnie wszyscy mają te ekologiczne szamba, znaczy tak zwane przydomowe oczyszczalnie ścieków z sączkami. no i ze zbiornika co jakis czas trzeba wyciągnąć osad i robiłem to bez problemu w tym roku.

Opublikowano

koledzy po ile bierzecie za usługe i za jaką beczke wczoraj dla przykładu był u mnie gościu na usłudze i za beczke 4000l

skasował 50zł pozdro :)

Opublikowano

Beczka to joskin joskin i jeszcze raz joskin chłopie nie zastanawiaj sie. dołożysz troche kasy i będziesz miał pożądną maszyne na lata. moja bańka jest z lutego 2005 od tego czalu szacuje że była oprużniana spokojnie zzz 1800 razy i uszkodził mi się tylko manometr.

koledzy po ile bierzecie za usługe i za jaką beczke wczoraj dla przykładu był u mnie gościu na usłudze i za beczke 4000l

skasował 50zł pozdro

ja mam bańke 7 m3 i za 1-2 szt biore 50zł a jak więcej to 40zł

Opublikowano

szambo zawiózł prawdopodobnie do oczyszczlni a żadnej faktury nie dostałem ale niedługo 1 marca

nie musze chyba mówić o co chodzi :) przez zime po jednej a teraz kumpel wybierze z conajmniej 3

pozdro :)

Opublikowano

ja bynajmniej rachunków za wywóz szamba nie zbieram ;) a to że się kilka beczek uda na pole wywieźć to na pewno lepiej niż miałbym w nocy pompką do rowu wylewać i mieć na karku sąsiadów i straż miejską pozdro :D

Opublikowano
Działalność rejestruje sie w gminie pisząc wniosek o udzielenie koncesji. Płaci sie od tego zryczałtowany podatek jeżeli jest sie na KRUSie. Ja nie rejestrowałem beczki - nie czepiają się.
I zrzut zawartości szamba robisz do najbliższej oczyszczalni? Co do beczki - masz farta - u nas gosciowi nie odpuścili i nie wyjeżdza poza swoją wieś.

co do kwestii gnojówki to myśle że można wozić usługowo przepłucze się szambem i będzie w porządku a zresztą ile może zostać na ściankach tej gnojówki znikoma ilość...
Nie rozumiem jednego. Wg mnie jeśli odrobina gnojówki dostanie się do punktu zrzutu szamb to się nic złego nie stanie ale jeśli komuś w ogródek wylejesz odrobine resztek szamba przydomowego (ludzkie odchody i fosforany np z proszków do prania) to już nie wiem czy tak kolorowo jest. Ale się na tym nie znam więc pytam <_<