Skocz do zawartości

Cena bydła 2017

matingus

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Panowie problem z byczkiem mianowicie zrobił coś sobie z nogą, kuleje już dłuższy czas, przestaje jeść, wołaliśmy weterynarza, stwierdził, że nie opłaca się leczyć bo to prze droży sprawę, ponieważ leczenie zaczęło by się od 500 zł, Byczek ma z 400-500 kg, i znacie może kogoś kto w miarę uczciwie zapłaci za takie pourazowe? powiat brodnicki/nowomiejski, granica kuj-pom i war-maz, oraz mazowieckie, żuromiński dość blisko jeszcze jest. Bo żal oddawać za jakieś śmieszne 300 czy 500 zł... 

Panowie problem z byczkiem mianowicie zrobił coś sobie z nogą, kuleje już dłuższy czas, przestaje jeść, wołaliśmy weterynarza, stwierdził, że nie opłaca się leczyć bo to prze droży sprawę, ponieważ leczenie zaczęło by się od 500 zł, Byczek ma z 400-500 kg, i znacie może kogoś kto w miarę uczciwie zapłaci za takie pourazowe? powiat brodnicki/nowomiejski, granica kuj-pom i war-maz, oraz mazowieckie, żuromiński dość blisko jeszcze jest. Bo żal oddawać za jakieś śmieszne 300 czy 500 zł... 

ty niepytaj sie kto ci da wiecej bo za lezaka to grosze góra 500-  800 zł czyli 1 zł za kg z górkom dostaniesz i jeszcze handlarzowi za to zeby ci wziol musisz buty wyczyscic i tylek wylizac bardzo dokaładnie. Dlatego podziekuj weterynarzowi za udciwosc  i idz do rzexnika niech ci poderznie bysiora i  bedziesz miał ok. 250 kg miesa i ze 100 kg  kosci na zupe. czyli 250 kg miesa licz po cenie tzw. klasa 2( do kiełbas) 15 zł to  masz prawie 4000zł w towarze.

Ja kiedys miałem 250 kg byczka któremu cos sie w krzyz stało ( niewiem dlaczego bo nic na niego niewskoczyło) i normalnie skrencał łeb z bulu  i podwijal nogi i jeczał przerazliwie i weterynarz zamiast mi powiedziec ze ztego nic niebedzie to go leczyl  i nawalil lekow jak gupi skasował łacznie 600 zł a po 4 wizycie mi powiedział aby dobic zwierzaka.  karencja lekow 21 dni wiec byczek poszedł w kupe obornika i gowno bylo  jakbym go nieleczyl to mialbym 100kg super mieska.

wiec postaw weterynarzowi połówke na udciwosc a nastepnom rzeźnikowi za oprawienie zwierzaka i go nielecz bo dasz mu cokolwiek to karencja 21 dni wiec bedziesz musial go potem leczyc do usranej smierci albo zakopac

A jak go później wyrejestrujesz ? No bo wiadomo ma paszport... kolczyki

no wybacz jestes rolnikiem i nie nauczyles  sie pracowac z agencjom???

powiem ci tak aby sie nienarazic na łamanie prawa, hehehe

wchodze w poniedziałek widze byka dajmy na to ma 400 kg  a we wtorek skórczył sie i ma 70 kg. polska to przeciez kraj cudow))))))).

byki sprzedajesz  w wieku ok 20 -22 miesiecy a do 30 miesiecy nieleci ci cena nizej wiec  do 6-8 miesiecy  mozesz miec byki cudaki)))))

mój byk korego dobiłem a ktory miał 250 kg zmartwychstał za tydzien tyle ze miał 50 kg przez tydzien schudł 200 kg. to było w erze tuska wiec były cuda tuska

a co do kolczyków albo idziesz po duplikaty albo przychodzi krasnoludek ucina uszy w goroncom wode i kolczyk jak nowy wielokrotnego urzytku

Edytowane przez tyran3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v