Skocz do zawartości

Żywienie bydła bez GMO


misiek

Rekomendowane odpowiedzi

Ale mocznika to ty zawsze możesz dosypac. No robi się ciekawie.

Z moich obserwacji rzepak ekspandowany może zastąpić soje w stosunku 1 do 1. Ale brakuje wtedy energi.

Z czego u siebie dołożyłeś? Jakiś korektor, czy coś konkretniejszego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co powiecie o tym? Mieli przywieźć rzwpak ekstrudowany, ale był lipny ludzie zwracali mocznik pod 300, a qq w kale. Wzialem na dwa mieszania, przez 2 tyg chyba powinno być widać efekt. 1520zł brutto prędzej szlak trafi krowy od tych ciągłych zmian niż znajdę coś odpowiedniego.

post-33155-0-36525800-1499178012_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Istne szaleństwo z tymi paszami, nazwy nie mają nic wspólnego ze składem. Może zamiast tych ekstruderów dołożyć lepiej zwykłej rzepakowej, żeby białko się zgadzało z tym co było w soi i dać coś z energią i aminokwasy brakujące...tylko co? Bo jednak o zwykłą rzepakową najprościej dostępność i powtarzalność jest zawsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dasz zwykłej poekstrakcyjnej i na dzień dobry mocznik skoczy na 300-400 bo to białko ulegające rozkałdowi w żwaczu. Soja to białko rozkładane w jelicie cienkim. Aminokwasów też od tak sobie nie kupisz. Znajdź lepiej pewne źródło na ddgs.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie ja próbowałem na rzepaku mocznik ponad 300 parametry w dół i qq w kale.
Ta soja mnie zbiła z tropu... powiedzieli ze jak się nie spodoba to zabiorą. Zrobiłem małe mieszanie na 2 odpasy i lipa nie wiem czy to ten len czy wywar tak zajezdza, niektóre nie chciały ruszyć. A dalemtego tylko 60% jutro dzwonię niech zabierają.
To co w końcu doradzicie, lira? Gdzieś w okolicy Łomży go dostanę? U mnie żaden nie chce zamówić kilku ton, minimum 12t bym musiał wziąć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tymi różnymi mieszankami lepiej dać sobie spokój. Jak chce się lnu to można zamówić oddzielnie. Rzepak ekstrudowany jest dobry, zamieniając soje 1:1 białka jelitowego będzie ok ale zabraknie trochę energii i mocznik prawdopodobnie spadnie. Na jakość ddgsu i młóta browarnianego suszonego też trzeba uważać bo często zdarzają się za mocno przypalone. W ddgs tez może być sporo mykotoksyn. W emimo można zamawiać od tony, kurier przywiezie na dom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Thomas Wiem co nieco gdzie się trawią białka poszczególnych pasz, jednakże byłem ciekawy czy ktoś miał doświadczenia z tym. Jednak nie warto ryzykować, a co do ddgs to nawet biorąc z jednego źródła to trafiały się partie przypalonego więc też ciężko o powtarzalność nie wspominając o możliwych mykotoksynach. Także póki co przyjechała probna dostawa rzepaku z białkiem chronionym i zobaczymy co i jak. Potem mogę wstawić etykietę ze składem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik3512
      KROWY Mam problem z żywieniem. Krowy (10sztuk) rano przy dojeniu dostają 1 kostkę siana na 5 sztuk. Po dojeniu dostają kiszonkę z kukurydzy ( krowy do 4 miesięcy po ocieleniu dostają nawet 60 litrów. Krowy powyżej 4 miesięcy od ocielenia dostają 40 litrów kiszonki. wysokocielne 20 litrów. ) Na to dostają ospę z owsa i pszenicy 40 litrów ( 4 litry na sztukę oczywiście w zależności od produkcji mleka i cielności) wraz z odżywką dla krów mlecznych z sano ( nazwy nie pamiętam ) oraz kredę pastewną. Na południe dostają słomę 1 kostkę na 5 sztuk. o godzinie 16 dostają po 5 litrów ospy wraz z odżywką. gdy wyjedzą dostają słomę. przy dojeniu dostają 2 kostki siana na 5 sztuk. po wydojeniu dostają jeszcze kostkę na 5 sztuk. wczoraj zakupiliśmy odżywkę dla krów mlecznych z mocznikiem którą będziemy stosować na kiszonkę z kukurydzy. Z wydajności krów jesteśmy bardzo nie zadowoleni wynosi około 3800. Nie chcemy otrzymać mega wydajności ale chcielibyśmy aby krowy zaczęły dawać więcej mleka lub dawać równo aż do zasuszenia a nie podają 4 miesiące po ocieleniu i ich produkcja się kończy. Co sugerujecie co im zacząć stosować do jedzenia ?
       
      BYKI mam problem z żywieniem byków rano dostają kiszonkę z kukurydzy około 40 litrów na byka od 300kg 20 litrów na mniejszego niż 300 kg. Na to dostają ospę z owsa i pszenicy kredę pastewną oraz sanbul. Na południe dostają znów ospę z owsa i pszenicy. około godziny 16 dostają słomę. Przy wieczornym oprzątku dostają siano. Rasy byków to simentale i limuzyny. Gdy sprzedajemy byka który ma około 22 miesięcy waży około 600 kg
       
      JAŁÓWKI gdy nadchodzi czas na zacielenie takie jałówki ledwo mają 300 kg są po prostu małe. Ich żywienie jest podobne do żywienia byków nie dostają tylko sanbula i dostają trochę mniej kiszonki
       
      Co mi sugerujecie co zacząć stosować czego mniej czego więcej pomóżcie bo jak słyszę że krowa ma wydajność 8000kg a byk przy sprzedaży ma 850 kg w półtora roku. U mnie nie chcą więcej jeść byki stoją cały dzień przy kiszonce.
    • Przez Rolnik3311
      Wiatm. Jestem nowy na forum i mam problem z żywieniem. Krowy (9sztuk) rano przed dojeniu dostają po 2,5kg śruty zbożowej + pasze uzupelniającą (Protamilk® Complete) . Po dojeniu dostają kiszonkę z kukurydzy ok. 20-25kg na szt. W południe dostają sianokiszonkę ok.10kg na szt. Około 14 dostają znowu kiszonke o godzinie 16 dostają po 2kg granulek pełnoproporcjonalnych(czy jakoś tak). po dojeniu dostają siano.Z wydajności krów jesteśmy bardzo nie zadowoleni wynosi około 4tys. Chciałbym aby krowy zaczęły dawać więcej mleka. Co sugerujecie co im zacząć stosować do jedzenia ?

    • Przez thezbychu
      witam chcę w tym roku zrobić kiszonke z trawy w pryzmie ale nie wiem co i jak ile to ma się kisić jak to ubijać jak dawać bykom żeby im nie zaszkodziło i ile tego zrobić dla 4 byków i krowy jak ma wyglądać prawidłowa kiszonka
    • Przez grzesiek88
      Witam! Tak jak w temacie koledzy jakie macie sposoby na to by sianokiszonka po otwarciu dłużej zachowała świeżość. Obecnie mam jeszcze mało ogonów w oborze i powoli mi idzie skarmianie kiszonki, jak otworzę balota to po trzech dniach jest w środku gorący i zaczyna pleśnieć na biało więc idzie na straty bo mogą się bydlaki zatruć taką spleśniałą. Myślałem żeby rozcinać folię w połowie balota, pół kiszonki wziąć do skarmiania a na to drugie pół zaciągnąć spowrotem tą folię i w miejscu cięcia okręcić ze dwie warstwy streczem tak żeby powietrze nie dochodziło. dałoby to coś? jak myślicie ma to sens?  czekam na wasze pomysły i opinie na ten temat
    • Przez everto
      witam, 
      jestem ciekaw waszych przepisów na śrutę. Obecnie dajemy pasze pełnoporcjowe gotowe ale ich cena skłania mnie do zakupu mieszalnika i robieniu samemu. Podajcie tu tylko swoje przepisy na pasze tj. ile % i czego. Piszcie również wasze opinie na ten temat.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v