Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nowych TC56 już nie ma. Kombajny TC54/TC56 zostały zastąpione serią TC5000 (5040, 5050 - 4 klawisze; 5060, 5070, 5080 - 5klawiszy). TC5060 z separatorem i sieczkarnią kosztuje 343tys. netto

Edytowane przez MarcinPykuS
Cytowanie poprzedniego postu.
Opublikowano

Jeśli już porównywać Bizona Rekorda z New Hollandem, to z TC54, a nie TC56... Co prawda Rekord ma 5wytrząsaczy a NH 4 ale wydajnośc podobna, czyli

ok 1,2ha/h, zależy jeszcze w czym... ;) Jeśli masz porównanie bizona (pisałeś że znajomy ma takiego) to spalanie NH bedzie podobne, a nawet mniejsze ;)

Ale pytanie czy nowy Nh czy używany Bizon, jest bez sensu, jeśli kogoś stać na NH to wybierze bez wachania NH, a nie bedzie się "męczył" starym sprzętem...

Opublikowano

Na dłuższą metę ten młotek i przecinak to nie zbyt dobre rozwiązanie. Wiadomo w bizonie coś pęknie to spawarka i jazda i niech się trzyma a za chwilę to samo i tak w kółko, a jeśli kupisz nowego NH to masz spokój i jedziesz jedziesz i jedziesz (chodź też zdarzają się awarię nie mówię że nie bo nigdy nic nie wiadomo)

Więc dla mnie rozważanie między Bizonem a NH jest bezsensu. Jeśli masz kasę to bierz NH jeśli nie to zostaje niestety Bizon.

Opublikowano
ale znacie dane np:

-wydajność

-spalanie

-ile wykosi w 1h.

Wydajność zależy od warunków zbioru, ale można przyjąć że minimalna wydajność TC56 to 1,5ha/h, a nie rzadko 2ha/h (przynajmniej tyle udawało mi się osiągnąć), jeśli chodzi o spalanie to bez sieczkarni spala niecałe 17l/h (wersja z mechaniczną skrzynią, 170KM), z sieczkarnią trochę więcej, ile dokładnie to trudno mi powiedzieć bo sprawdzałem tylko bez sieczkarni. Według tego co podaje producent seria obecnie produkowana TC5000 powinna spalać nieco mniej, jak jest w praktyce nie wiem.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Rekord, a TC56 to przepaść, nie porównuj kombajnu który ma wydajność na poziomie 7t/h, z takim, który osiąga ponad 10t/h. TC5070 z silnikiem mocy 207 KM pali około 19-20 litrów na godzinę z sieczkarnią, zaś bez sieczkarni średnio 1-2 litry mniej.

Opublikowano (edytowane)

ja pierdziele ale bezsensowne doradzanie każdy kto wie troche o sprzęcie podpowie inaczej ja osobiście radził bym tobie następująco jeśli chcesz kupić już używany kombajn to jak najbardziej kup bizona i to najlepiej powyżej 2000 roku już na joysticku a nie żadnego new holanda czy tam innego w bizonku przy awarii zapłacisz kilka set złoty a w zachodni kilka tysięcy za jedna ośke lub pasek niebieskie bizonki to już jest klasa i nieźle śmigają po polach ale jeśli chcesz kupić nowa maszyne to kup zachodnią bo nic innego ci nie pozostaje w tym biednym kraju

Edytowane przez danielhaker
błędy
Opublikowano

powiem tak kupilem bizona rekorda new holland z 2004 roku dalem za niego 150tys w bardzo dobrym stanie komfort dla mnie jest super czysty na niego wchodze i zchodze , czesci sa tanie i potrzeboje go tylko na dwa tygodnie pracy jak dla mnie wystarczy bo mam 40h samego zboza . kombajn nowy musi miec hektarow tyle co ty wlosow na glowie zeby sie wrocil z gory przepraszam jezeli masz wiecej niz 100h... ale jezeli mam masz tyle co ja to zastanow sie czy cale zycie chcesz robic na kombajn ktory pracuje dwa tygodnie a pozniej stoi caly rok. Moj kosztował 150 tys a nowy 400tys a moze ciut wiecej to jezeli mi sie nawet zepsuje to mam 250tys na czesci . Nowy kombajn jest super ale trzeba miec hektary a nie ary.

Opublikowano

No właśnie pochwalam dwa ostatnie posty chłopaki gadają bardzo do rzeczy, ja mam następujący dylemat czy kupić bizona od 2000-2004 roku cena 120-215 tys czy new hollanda ok 1996-2002 roku za dużo większą kasę. aktualnie mam bizona superka z 1989 r ale jest już bardzo wyje.... i myślę nad czymś nowszym. Kupie rekorda to dalej bedzie to "bizon" ale plusy tak jak wyżej, części tanie blisko mnie i wszystko zrobie sam i tanio (oprucz joystika i hydrauliki na elektrozaworach i ewentualnie hedera new hollanda)

New holland wydajność większa o (nie oszukujmy się ok 30%) Komfort może lepszy, awaryjność???? cena części wielokrotnie większa silnik droższy w eksploatacji (niedajboże jakby wał się ukręcił) dostępność części???

Bizon od 600- 2000 mtg Czyli wg mojego bizona co mz grubo ponad 6000 to lux, a holland od grubo ponad 2000 do ???? więc sporo.

Wiem jedno że do jednego i drugiego trzeba będzie coś dołożyć dokładać (remontować) tylko czy warto pchać się w hollanda dla tej troche większej wydajności i komfortu dla drogiej exploatacji i niepewności w dostępności części?

Do koszenia mam na dzień dzisiejszy ok 65 swojego i usługi tzn rocznie 100-120 ha.

Ps. nie jestem przeciwny NH tylko że nowemu(rok temu ojciec miał złożony wniosek na NH 5070RS a właściwie zadatek już miał dany tylko niestety się zabrał z tego świata dobrze że zadatek udalo mi się odzyskać)

Opublikowano

Tu to raczej sam musisz się zdecydować, fakt bardziej NH przemawia, ale w bizonie zegar bije MTH a w NH bije godziny zegarowe tak jak w ciągnikach wschodnie- zachodnie, dlatego jest taka rozbieżność.

120 ha to bizonkiem trochę trzeba się najeździć, NH jednak szybciej to zrobi, chociaż nie wiele. 5070 nowy nie zbyt jast co porównywać do 56 bo RS i 3 sito pięknie robotę robi.

Ja moim 5060 RS w tym roku osiągnołem 15 t / h a 12 t to jest praktycznie norma,.

Sąsiad kosił koło mnie 56 RS to byłem szybszy o 1/3 od niego i jeszcze pszenica sypała mi z 2 t/ha wiecej.