Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem wózek widłowy Balkancar 3,5 t do drobnych prac w gospodarstwie .

Jest w nim silnik perkins 4 garowy. Niestety po kilku minutach zaczyna świecić smarowanie a po ok 15 minutach pracy silnik zagrzewa się do 100 stopni.

Wózek prędzej był użytkowany przez ponad 10 lat po czym stał rok czasu - nie było z nim prędzej problemów i sprzedający (rodzina) twierdzi , że to od tego postoju mogły zapiec się pierścienie i wymiana na nowe rozwiąże problem smarowania i zagrzewania silnika.

Dodam , że silnik ma przedmuchy , dymi i wypluwa troche olej po wyjeciu bagnetu z miski olejowej , oraz dymi z korka dolewania oleju , co świadczyć ma o uszkodzonych pierścieniach.

Wózek ma swoje lata i służyć mi ma tylko do załadunku tonowych paletek z produktami na transport więc lekka praca raz lub dwa razy w tygodniu .

Powiedzcie czy sprawe grzania i smarowania można załatwić wymianą pierścieni czy potrzebny jest generalny remont (od 5 tys w góre) ktory przewyzszyl by wartosc zakupu wozka :(

Z gory dziekuje za wypowiedzi

Pozdrawiam serdecznie

Andrzej

Opublikowano

ustaw tłoki na środek, wyjmij wtryskiwacze i podlewaj przez kilka dni naftę, wd 40 czy co tam. Duże ilości. Może puszczą.
Przedmuch to sprawa jedna a przegrzewanie druga. Korozja pozatykała kanały? Pompa się rozpadła? Czy masz wogóle obieg przez chłodnicę?
Druga sprawa jest taka że aby lierścienie się pozapiekały to w środku musiałby już być przedmuch wieloletni albo wilgoć w konkretnych ilościach.
Jak dla mnie to padła uszczelka i silnik zaczął się przegrzewać co spowodowało awarię pierścieni i byćmoże późniejsze zakleszczenie ...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Czarek525
      Witajcie, próbuję uszczelnić siłownik z Autosanki D55 i chciałbym też wymienić te białe plastiki uszczelniające (prowadzące?), ale nigdzie nie znalazłem nowych i podobno nigdy takich nie było. Fabrycznie były takie montowane czy to pomysł "garażowy" ? Czy w Autosanach d55 były montowane takie same siłowniki co w modelu D47?

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie czy ktoś ma taką naczepę z tira i podczepia sobie do ciągnika ? Jak to zdaje egzamin w praktyce ? I jakie szukać naczepy aluminium czy metal ? Oczywiście wiem , że z własną hydrauliką , na resorze , poduszkach . No ogólnie nie znam się na tym . A w przyszłości może bym naczepę wykorzystał do tira , ale to tylko narazie luzne plany oczywiście tylko na krótkie trasy lokalne . 
    • Przez fiupek3110
      Jak w temacie. Która z tych przyczep wybrać.Wady zalety jakieś doświadczenia z tymi przyczepami?
    • Przez RolniczkaKaszuby
      Witam,
      Zakupiłam czyszczalnię Cezet Major, aby prawidłowo funkcjonowała potrzebuję instrukcji obsługi maszyny.
      Jeśli któryś z użytkownik portalu lub tej maszyny posiada taką instrukcję fabryka maszyn rolniczych Rofama "czyszczalnia M 307/0-2 CEZET MAJOR",
      byłabym wdzięczna za udostępnienie mi pliku w wersji pdf lub ksero instrukcji  - oczywiście odpłatnie.
      proszę o kontakt i pomoc 
    • Przez LMB
      Dzień dobry, mamy przyczepę rolniczą zakupioną ok. 1990 r. przez mojego ojca. Posiadamy tablice rej., dowód rej. stary niestety zaginął dowód zakupu- faktura.
      Na przyczepę nie ma przeglądu, OC.
      Nigdy nie była przetestowana na mojego tatę. 
      Chciałbym ją zarejestrować.
      Prosba o pomysly jak podejść do tematu.

Dziekuje 

• Dodaj nową pozycję...
v