Skocz do zawartości

wiśnie opłacalność

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

ale mój znajomy mówił że jest bardzo mało i że się od zera uprawa nie opłaca , ale kolegom się nie wierzy jak to mówią dlatego pytam i będę miał w ogóle do tego ludzi? bo moi koledzy na siłę już biorą nawet Ukraińców, a oni nie chcą bo wolą do Niemiec coraz mniej osób u nich zbiera a hektary takie same

Edytowane przez Gość

jak koledzy wczesniej pisali nie jest to takie opłacalne jak sie wydaje,owoce sa po okolo 3-4lat bo w pierwszych latach mizernie sie zbiera. cena roznie z regoly okolice 1zl i mniej, na czysto wychodzi jeszcze gorzej a utrzymac owoc w dobrej klasie to tez kosztuje pryskania. jakas oplacalnosc po kilku latach a zwrot poniesionych nakladow nie wiem kiedy bo i ogrodzenie trzeba zrobic. a kupno drzewek? 5tys sztuk to potrzeba zlotowek

No właśnie niewiem. Jeżeli ,,odroślówka", to z tej co miałem odrostów było z dawnego pierwotnego drzewa jeden, z tego odrostowego po 10 latach znowu jeden ale bardzo słabe drzewko było.

Mam jedno chyba Stanley, odrostów dużo w trawie, i bardzo podobne do drzew matecznych.

Na A-o nabyłem Sokówka Nowotomyska, ale to inna odmiana.

X Lat wstecz takie wiśnie bywały u ludzi, ale już wyginęły.

Smakowo były lepsze, a sok z nich o niebo lepszy, czarny, bardzo atrakcyjny smakowo. Zostawione na drzewie conieco usychały, więdły, i wtedy były najsmaczniejsze.

Edytowane przez Stud-Nick

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zorak
      Po założeniu plantacji truskawki przyszedł czas na plantacje mialiny. W tym roku 1800 sztuk sadzonek odmiany POLANA. Dlaczego ta odmiana ?? Jest to malina bardzo plenna, owocująca na pędach jednorocznych które nie potrzebują podpórek. Po zbiorze wystarczy skosić pędy. Przedplonem był jęczmień. Pole na zime zaorane a wiosną zrobiona uprawka i własnie jestem na etapie sadzenia. Rozstawa w rzędzie 0,5m a między rzedami 3m.
      Pierwsze pytanie - czy po posadzeniu obcinać pozostałość zeszłorocznego pędu na równo z ziemią ?? czy pozostawić ??
      Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie tą rośliną to prosze o kilka wskazuówek odnośnie nawozów i oprysków - zwłaszcza oprysków. Jakie oprysk, kiedy i na co.
      pozdrawiam i czekam na jakies wieści
    • Przez adasiorek
      powiedzciemi jakie teraz najlepeij sadzi odmiany
      czy sie oplaca nakrywac
      ja posaidam hanoy i elkant i dukat na przemysl
      mozecie ejszcze cos powiedziec o naworzeniu
      i zasadzie saszienie jaki rozstaw
    • Przez yacenty
      Mam trochę przewrotny plan. Toczę wojnę z myszami i jako pierwszy plan postawiłem czatownie na polach. Średnio jedna czatownia na 1ha.
      W kolejnym kroku chciałbym nasadzić drzewka owocowe na rowach i na innych naturalnych miedzach.
      Jakie drzewka radzicie? Z jednej strony chciałbym takie, żeby szybko rosły i aby dzikie ptaki mogły na nich siadać i czatować na myszy, z drugiej strony takie, żeby przy okazji zebrać jakiś owoc dla dzieci.
      Chodzą mi po głowie jabłka, gruszki, czereśnie i śliwki. Możecie jakieś konkretne odmiany polecić?
      Jak już będę miał odmiany to jak optymalnie posadzić takie drzewa na rowie i na miedzy? W jakich odstępach? Orientujecie się, jak wygląda kwestia nasadzeń drzew owocowych na nasypach torów kolejowych? Takich nasypów łącznie przy polach mam ok 3 km, więc fajnie by było tutaj jakieś drzewa posadzić.
    • Przez JBL123
      Witam, mam działkę 65 arów  i chciałem  posadzić sadzonki czarnego bzu na tej działce, i mam kilka pytań bo wiem ze są osoby co sie zajmują tym. Na początek  pytanie o nawadnianie czy jakoś nawadnicie swoje sadzonki i w jaki sposób, a drugie pytanie jakich nawozów  używacie. Pozdrawiam.
    • Przez asaledr
      Witam,

Posadziłem pare tygodni temu drzewka owocowe. Różne jabłonie, gruszki, wiśnie, czereśnie, śliwki.
      Jak radzicie w pierwszym roku czyli teraz od razu po posadzeniu warto nawozu dać? Czy może w pierwszym roku nie dawać nawozów? Jeśli dawać to jaki?
  • Dodaj nową pozycję...
v