Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś na giełdzie kupiłem dodatkowy zbiornik paliwa (pod kabinę koło schodka) do 1012.

Jak nabyłem ciągnik to go nie było. Proszę o informację co gdzie podłączyć, bo widzę, trzy rureczki wychodzące z tego zbiorniczka. Najlepiej sprawę rozwiązały by fotki i krótki opis.

Dziękuje.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zobacz jak jest podłączony stary zbiornik paliwa, wtedy będzie łatwiej....

Opublikowano

Króciec o największej średnicy służy do tankowania zbiornika podłącza się go do zbiornika paliwa dość grubym przewodem elastycznym główny zbiornik powinien być wyposażony w zawór i to tam się podłącza. Jeden z cienkich króćców zbiornika dodatkowego podłącza się do do kranika układu paliwowego- zasilanie. Drugi podłącza się w miejsce gdzie był wcześniej podłączony układ paliwowy – kranik. Który z cienkich króćców służy do podłączenia układu paliwowego musisz sprawdzić sam bo różnica polega na tym ze jeden jest krótki a drugi sięga do samego dna zbiornika i to ten powinien zasilać układ paliwowy.

Opublikowano

Jęśli zamontujesz dolny zbiornik to nie zdziw sie że traktor będzie ciężko palił gdy będziesz miał paliwo tylko w tym dolnym zbiorniku.Po kilku godzinnej przerwie trzeba podpompować ręczną pompką bo inaczej wykończysz akumulatory.Mam tak w 12 i nawet wymiana zaworka zwrotnego przy pompie nie pomogła.Po kilku godzinach paliwo z układu zasilania spływa do dolnego zbiornika trochę kicha ,no ale jak zatankuję 12 do pełna to mam 200l do dyspozycji:)

Opublikowano
Jęśli zamontujesz dolny zbiornik to nie zdziw sie że traktor będzie ciężko palił gdy będziesz miał paliwo tylko w tym dolnym zbiorniku.Po kilku godzinnej przerwie trzeba podpompować ręczną pompką bo inaczej wykończysz akumulatory.Mam tak w 12 i nawet wymiana zaworka zwrotnego przy pompie nie pomogła.Po kilku godzinach paliwo z układu zasilania spływa do dolnego zbiornika trochę kicha ,no ale jak zatankuję 12 do pełna to mam 200l do dyspozycji:)

a pompkę mechaniczną masz jeszcze dobrą może problem leży po tej stronie kiedyś mieliśmy ten problem w bizonie i drobna wymiana i śmiga

Opublikowano

Ups to zaczynam się niepokoić.

Proszę innych o wypowiedzi w tej sprawie, ewentualnie jak zaradzić takiej sytuacji jak opisuje ,,tomek15h''

Ps. Już wiem gdzie, co i jak podłączyć, dziękuje za rady, szczególnie koledze ,,TURBINA'', który pofatygował się i zrobił fotki.

Opublikowano

W swojej 16 tez mam problem taki ze paliwo spływa przy g ornym zbiorniku pustym. Ale wystarczy zostawić niewielką ilość i jest ok. a z dodatkowym zbiornikiem można spokojnie popracować dłużej a po zjechaniu do tankować i rano niema problemu. A jak się zdarzy, że zostanie do rana to wystarczy dopompować pompka i silnik odpala.

Opublikowano

Objaw dolnego zbiornika jest normalny, może to jest wina minimalnie nieszczelnych zaworków w układzie ale da się z tym żyć lepiej po zjeździe zatankować niż zjeżdżać z pola bo braknie paliwa, lub brać w bańkę ze sobą.

Opublikowano
Objaw dolnego zbiornika jest normalny, może to jest wina minimalnie nieszczelnych zaworków w układzie ale da się z tym żyć lepiej po zjeździe zatankować niż zjeżdżać z pola bo braknie paliwa, lub brać w bańkę ze sobą.

chłopaki a czemu nie założycie zaworu zwrotnego na przewodzie zasilania ale przy samym zbiorniku na allegro są takie przecinasz wąż i zakładasz mi pomógł i jest ok

Opublikowano
chłopaki a czemu nie założycie zaworu zwrotnego na przewodzie zasilania ale przy samym zbiorniku na allegro są takie przecinasz wąż i zakładasz mi pomógł i jest ok

Własnie miałem o tym napisac :) Problem znika!

Opublikowano

jesli chodzi o dodatkowy bak to byly z prawej strony pod kabiną ale nie jestem pewien. Aha i chyba byl juz podobny temat ale tez nie jestem pewien jesli nie bylo to sory:p

Opublikowano

Takich baków nie widziałem ale w nowszych ursusach tzn. te 19 ... 17... itd. to chyba w nich jest montowany specjalny zbiorniki (plastikowy oczywiście) miedzy kołem a skrzynią biegów tak jak np w deutz-fachrach itp.

Opublikowano

paktofonikas1987@ chyba sam wiesz ze przerobienie na bak o poj. 350l jest dość trudne, najprostszym i najbardziej spotykanym rozwiązaniem jakie jest stosowane w ursusach i zetorach, to "podwieszanie" zbiorników z paliwem pod podłogą za schodkami kabiny...

Jeśli chciałoby Ci sie aż tak "bawić" i koniecznie chciałbyś zbiornik 350l, to jedynym rozwiązaniem byłoby (tak jak napisał Lukasz1@) kupienie plastikowego zbiornika i zamątowanie go w odpowiednim miejscu... ;)

popraw wyraz w tamacie : Dodoatkowy powinno być Dodatkowy ;)

Opublikowano

Raczej duuuużo byłoby do przeróbki, na początek musisz mieć miejsce gdzie umieścić zbiorniki o poj 200l (a to jest niemały problem) do tego dochodzi kupno takiego zbiornika (odpowiednio wyprofilowanego) oraz sama instalacja zbiornika i doprowadzenie przewodu paliwowego... Jednym słowem jest troche pracy...

A tak wogóle to czemu chcesz powiększać zbiornik??? Za dużo Ci pali (w to wątpie) czy jak???