Orka przedzimowa
-
Podobna zawartość
-
Przez agro_bamber
Cześć, mam pewien dylemat może pomożecie go rozwiązać, otóż mam klin jak na obrazku.
W roku 2016 wykonałem orkę pługiem obrotowym od jednej strony klina i przy końcu wyszła bruzda taki króciak, który później został zakryty przez dooranie poprzeczniaka bocznego klina. Teraz pytanie brzmi czy w tym roku mam zacząć od tej starej bruzdy krótkiej do ściany bocznej czy po prostu zacząć od wierzchołka klina na przeciwną stronę niż w tamtym roku?, wtedy bruzda wyjdzie w miejscu gdzie odkładałem skibę, zaczynałem orać.
Trochę masło maślane, ale to klin więc wiadomo #pdk
Dzięki za wszystkie sugestie
-
Przez ZYLA
Witam.
Mam może głupie pytanie, ale czy wykonujecie przedzimową orke pod uprawę ziemniaka?
U nas wszyscy włącznie ze mną którzy coś tam sądzą na ogół wykonują orkę zimową, czasem z obornikiem, a na wiosnę (wtedy najczęściej idzie obornik) stosuje się również orkę. Jeszcze jakiś agregat i sadzenie.
Zastanawiam się czy by nie odpuścić sobie orki przedzimowej. Tym bardziej że na polu poplon, który ponoć korzystniej jeśli zostaje na mulcz. Z wiosennej orki raczej nie zrezygnuję, bo nie mam agregatów głęboko penetrujących glebę. Co o tym sądzicie? Jak to u Was wygląda?
-
Przez microlab
Witajcie, jestem nowy na forum, ale trochę czytuję o poszczególnych sprawach i trzeba przyznać, że macie tutaj niezły kapitał wiedzy. Stąd moje pytanie i przestrzegam, że jestem nowicjuszem pod względem odpowiedniej uprawy, więc moje pytanie może się zdawać dla was trywialne, jednak proszę o poważną odpowiedź.
A więc na polu miałem posadzone ziemniaki oraz warzywa. Po zbiorach pole zostało przejechane kultywatorem oraz broną i został zasiany poplon w postaci żyta. Żyto fajnie wybiło, więc mam teraz zieloną "łąkę" na polu i od pewnego czasu przymierzałem się do orki zimowej, ale w ostatnim czasie w ziemi jest mnóstwo wody w glebie i od 3 tygodni sytuacja bez zmian. Nie mogę tam wjechać, bo bym się zakopał. Stąd moje pytanie - czy orka na zimę jest konieczna w mojej sytuacji? Jeśli tak, to czy można ją wykonać na przymrożonej glebie wczesnym rankiem, minimalizując ryzyko zakopania się?
Pozdrawiam.
-
Przez piotr2691
Witam wszystkich,
Kiedy to juz zima nadeszla, pochwalcie sie jak przechowujecie warzywa w kopcach, czy ktos jeszcze tak robi, jesli tak to jakie patenty stosujecie.
Akurat jestem w trakcie kombinowania jak przechowac seler, mam go z 10t wykopane i musze zrobic kopiec i chciałbym tez skorzystać z waszej pomocy.
Myslalem zeby wysypac go na pryzme tak jak ziemniaki, okryc agrowloknina 100, zascielic sloma i dac folie na gore, ale boje sie ze moze zaczac plesniec tak jak buraki pastewne czasami, wujek moj je okrywa ziemia sama i nic im nie jest, a seler podobnie wyglada po kopaniu, znaczy sie jest obciety liść.
Co poradzicie, macie jakies doświadczenia w tym temacie??
-
Przez Braian10176030
Czesc wszystkim. Z gory przepraszam ale szukalem i nigdzie nie znalazlem takiej informacji. Chodzi mi o plug b200 5skib i czy nim da sie odorywac od miedzy (wysokiej miedzy) bo nie widzialem takiego w akcji a mam chęć takiego kupic.
-
Rekomendowane odpowiedzi
Przygotowanie ziemi pod ziemniaki
Czytaj dalej »
New Holland TD5040