Skocz do zawartości

co sadzicie o seri ursusów 385 902 912

arassso

Rekomendowane odpowiedzi

ale juz widac ze jeden wydatek bys musial zrobic. a mianowicie nowe opony. niby jest tak ze np. ciagniesz plug 3 skibowy ktory ciagnela "60" to ten 912 powinie isc z nim dobrze ale w orce po oborniku to moc tutaj nic nie da jak masz lyse opony. jak kupilem 912 to zahaczylem plug 3 skibowy i myslalem ze dobrze pojdzie ale sie troche slizgal no i w nie dalekiej przyszlosci tez musze kupic nowe oponki do mojego.

i tu sie mylisz. bo w moim 912 jest 5 szybkozlaczy czyli 2 pary +powrot swobodny(ale i tak bede to przerabial). wszystkie 912 mialy standardowo 2 pary wyjsc a jedna pare mialy c-385 i 902 ktore byly produkowane chyba do 84 lub 85 roku.

A to ciekawe ;) ponieważ mój 912 ma jedną parę wyjść, sąsiada 912 ma jedną parę wyjść, znajomego 912 ma jedną parę wyjść, sprzedany 914 drugiego znajomego też miał jedną parę wyjść... Cóż, widać niestandardowe modele mamy ;)

Za instrukcją ciężkiej serii, ZPC Ursus - Warszawa 1990 (strona 30):

"-liczba szybkozłączy hydrauliki zewnętrznej -> 4 w tym: 2 obsługiwane rozdzielaczem, 1 współpracujące z siłownikiem podnośnika i 1 zlewowe

-dodatkowa liczba szybkozłączy sterowanych rozdzielaczem trójpołożeniowym -> 2"

:D

A to ciekawe ;) ponieważ mój 912 ma jedną parę wyjść, sąsiada 912 ma jedną parę wyjść, znajomego 912 ma jedną parę wyjść, sprzedany 914 drugiego znajomego też miał jedną parę wyjść... Cóż, widać niestandardowe modele mamy ;)

Za instrukcją ciężkiej serii, ZPC Ursus - Warszawa 1990 (strona 30):

"-liczba szybkozłączy hydrauliki zewnętrznej -> 4 w tym: 2 obsługiwane rozdzielaczem, 1 współpracujące z siłownikiem podnośnika i 1 zlewowe

-dodatkowa liczba szybkozłączy sterowanych rozdzielaczem trójpołożeniowym -> 2"

:D

ja sie klucic nie bede a z reszta nie dlugo i tak bede mial wiecej wyjsc. ale beda one i tak sterowane jedna dzwignia.

dokładnie tak jest jak kolega "mirasek" napisał są 4 przynajmniej orginalnie powinny być . A tak pozatym to właśnie swojego 912 robie bo strasznie opuszczał podnośnik jak i słabo podnosił ale to pompa raczej ... poprostu to narazie dużo częsci takich drobnych przy tym .... ale powoli zaczynam składać ...

Kolego jak to możliwe żeby palił niewiele więcej niż c-360? :blink: skoro jest to ciągnik o wiele większy , cięższy i mocniejszy ;) wg. mnie jest to totalna bzdura... wiadomo że nie jest to nowy ciągnik no ale znowu tak mało nie pali (znowu smokiem też nie jest):) takie jest moje zdanie :) ja posiadam c-385 i nie wiele się różni od 902 i jak na moje potrzeby to swoją prace wykonuje bez problemu chodź przydał by się przedni napęd :) jak dla mnie nie jest to zły sprzęt, sąsiad takiego posiada to nie narzeka wiadomo zdarzają mu się awarie ale nie ma się co dziwić te ciągniki już sporo się narobiły i jak na swój wiek to tak nie źle śmigają :)

Mam 902 i obrabia gospodarstwo niemal 60-hektarowe. Pracuje z agregatem-uprawowo siewnym, pługiem 4-skibowym wraz z dosyć ciężkim wałem. Jest to traktor do iście ekstremalnych akcji :blink: Bardzo dobrze pracuje także z turem. Polecam w 100%. Spala od 6 do 8 litrów oleju napędowego. Zależy oczywiście od pracy.

Tez mam 902 w firmie pracuje u mnie tylko w transporcie. Przy okazji remontu skrzyni biegów przerobiliśmy ją na szybszą i teraz wyciąga na prostej ok 35 km/h. Pali ok 7 l/mtg (jak mówi traktorzysta) ciąga głównie 2 przyczepy o ład 4,5t. Teraz zimą będzie miał remont silnika bo już dymi i jest słabszy ale 3 tys mtg przerobił od ostatniego remontu. No i ta szybsza skrzynia troche go obciąża.

Dokładnie Ja mam tura i na kołach z tyłu komplet obciążników. napęd 2x4 i nie narzekam. tyłu nie podbija i do tego jaki jest zwrotny. A jak ma przód to już trzeba trochę się nakręcić, ale coś za coś.

Co do tematu to to wydaje mi się ze to dobry wybór, niska cena a możliwości sensowne

902 za słaby do szybkiej skrzyni jest. My mamy szybką skrzynię w 1212 i daje radę bo silnik 6tka o dużej pojemności i ciągnik ciągnie od dołu. Najczęściej ten ciągnik lata z cysternami o pojemności 7-11 tys litrów to radzi sobie bez problemu ale 902 by słabo z tym szła na szybkiej skrzyni, wiem bo mamy c385, i jakby mu jeszcze dać szybką skrzynię to całkiem muł by się zrobił. Na wykopki 1212 wozi większe ładunki, to jest 20-27 ton netto i daje radę rozpędzić się do pełnej prędkości.

No z 12 tonami to sobie radzi na pewno, a na szybkiej skrzyni można zaoszczędzić sporo czasu. Traktorzystę ciężko przestawić na nowy sprzęt, co innego jak ktoś nigdy ciągnikiem nie jeździł i go posadzisz na new hollanda z power command że wogle wajchy od biegów nie ma , czy na skrzynię bezstopniową to taki człowiek się szybko nauczy, a starego ursusowca-zetorowca przestawić na zachodnie nowoczesne sprzęty to ciężko.

No dużo się zaoszczędzi teraz. Jeszcze mam C-360 ale ona głównie z beczką chodzi. No wiem a myślałem właśnie coś ze stajni Fendta wziąść ale wszystko zależy od kasy. Wieć i pewnie Vario z TMS by było. Jakiś może 120KM choć może mniejszy by był dobry tylko inne jeszcze plany co do tego ciągniczka. No właśnie traktorzyste cieżko no i takiego trochę niedbalucha mam to wiesz. w sumie to tak robi rodzinnie u nas bo z rodziny on. ale mniejsza z tym. A fastraca to swoją drogą kupię

Pod starszego traktorzyste 120 koni to dobry był zetor forterra, albo jakiś new holland z serii T6000 z mechanicznym sterowaniem hydrauliką, i z tą prostszą skrzynią. Jedynie co to rewers ale to nie powinno mu sprawić problemu. Niektóre JD mają chyba mechaniczne skrzynie bez bajerów, w sumie zależy co to za traktorzysta, może by się szybko nauczył jeździć vario z tms.