Skocz do zawartości

Jakiej szerokości macie widły i szyfle i przy jakich turach?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

czy wszysscy stosują widły 1,4m i łyżki 2m? czy można do tura o udzwigu 1t załozyć widły 2m szerokie? itd jakie są kombinajcje i na jakiej podstawie się to określa czy tylko balans ciągnika z ładowaczem się liczy do danego narzędzia czy najwazniejszy jest udzwig?

Opublikowano

jeżeli bierzesz widły z 3 sekcją to 1,4 może być, ale niedaleko mnie facet białorusem 2-4letnim ma do niego widła 2m i bez 3 sekcji i ładuje nimi bez problemu a tura ma z pod goniądza o udźwigu 1t-1,5t(2-3 razy weźmie całe widla i ma nałożony rozrzutnik 1-osiowy). Szufle też ma on 2m. My do TL100 chcemy zakupić łyżkę czeską 2,15 a widła jak będą potrzebne to se sami zrobimy

Opublikowano

no własnie tak mysle bo podobno w krokodyla weźnie się 2 razy tyle co w widły to najprościej szerokie widły dać he he

ps. jaki to tur spod grudziądza>?

Opublikowano

Ja ma na Case 856xl tura Emily T5 a do niego łyżko-krokodyl 2 metry szerokości piękna żecz, jak ładujesz obornik to wbijasz łycha w kupkę a krokodylem zamykasz i masz dwa razy tyle nałożone co na widły lub samą łyżkę.

Opublikowano

szufla 2,1m krokodyl 1,4m i to wystarczy, obornika w krokodylu jest koło tony i aby swobodnie poruszać się po gnojowni więcej nie potrzeba. Może do wybierania z silosu kukurydzy mogło by być coś szerszego ale też lepiej nie przeciążać

Opublikowano

U mnie krokodyl ma 1,25m licząc od skrajnych wideł, i to w zupełności dla C 330/360-3p wystarczy.. ;) Chcialbym zobaczyc ludzi pracujących z widłami w oborze o szerokości 2m.. :D:) znam takiego ktory mial ta szerokość, szybko ładował, ale... słupy blisko bramy wyjazdowej wyglądały jakby wybuchł granat odłamkowy..nie mieścił sie. :) zmienił na 1,4 krokodyla i wydajność byla ta sama w porównaniu z 2m widełkami.

Opublikowano

Mnie się wydaje, że widły do gnoju to nie zbyt dobry pomysł, szczególnie jak się wywozi obornik bezpośrednio z obory, np. na głębokiej ściółce, gdzie obornik jest dość dobrze ubity, a ciągnik z turem nie powinien być zbyt duży. Krokodylem można na spokojnie wyrwać ugnieciony przez krowy obornik, a jak zamkniemy krokodyla to i mniej nam z niego obornika ucieknie. Po trzecie krokodyl jest węższy od takich wideł 2-metrowych, więc jak już mówiłem manewrowanie w oborze będzie lepsze ;) .

Ja osobiście mam krokodyla 1,5 m i szufle 2,1 m :D .

Opublikowano
wg mnie do ladowania obornika same widly sa lepsze bo nie trzeba tracic czasu na zamykanie i otwieranie

Ale krokodyla zamykasz, wsteczny i wyrywasz z pryzmy. Na rozrzutnik też delikatniej wyładujesz krokodylem

Opublikowano

Proxima plus 90KM tur TL220 łyżka 2,15m, krokodyl 1,6m ;) Jak sie dobrze weźmie gnoju to tylko trzy razy i rozrzutnik pełny :):) Krokodyl lepszy od wideł, bo jak nawet sie bierze gnój z pryzmy to sie zamknie i jest tego dużo, a z wideł to zanim bym do rozrzutnika dojechał to pół by zleciało :) Już nie wspomne o głębokiej oborze :D

Opublikowano
no własnie tak mysle bo podobno w krokodyla weźnie się 2 razy tyle co w widły to najprościej szerokie widły dać he he

ps. jaki to tur spod grudziądza>?

nie grudziądza, tylko goniądza(miejscowość w woj. podlaskim) tam baba ma zakład i montuje tury na zamówienie do każdego ciągnika. W odleglości 2-3km od mojej miejscowości ma parę osób taki tur i nie narzekają na niego

Opublikowano

Lambo R6 STOLL jak kolega wyżej, łyżka szer 2,4 krokodyl 2,4 z krótszymi zębami jest w galerii. Dobrze jest mieć osprzęt o szerokości traktora bo łatwiej jest wybierać przy ścianach.

Opublikowano

Proszę Was o poradę, zamierzam kupic nowy ciągnik z ładowaczem (najprawdopodobniej będzie to jd 5100r) i mam dylemat jaką szerokośc osprzętu wybrac tzn. szufla będzie 2,1 m tylko nie wiem co z krokodylem ponieważ będę wybierał z obory i nie będę miał w niej możliwości manewru czyli wjazd prosto i do tyłu i żeby dobrze zabierac po ścianie myślałem o 2m ale kolega odradza bo będzie za szeroki? Chciałbym poznac Wasze zdanie na ten temat.

Opublikowano

moim zdaniem nie ma co szaleć z tą szerokością bo tylnie koła mogą nie dotykać ziemi jak się dobrze wezmie. Sam mam 80 konny traktorek z krokodyle 1,5m ma co robić zwłaszcza przy wyrywaniu obornika z obory i niekiedy koła nie dotykają ziemi tylne jak się dobrze wezmie a na każdym kole mam po 4 obciążniki to chyba nie warto mordować traktora

Opublikowano

ok, skoro traktor będzie miał 2,1m szerokości a powidzmy krokodyl 1,8m to czy wybierając po ścianach będzie dobrze zbierał czy tylko tą szerokość 1,8, wiem że może głupie pytania, ale nigdy nie pracowałem z ładowaczem czołowym i tym bardziej krokodylem i nie wiem jak to wygląda w praktyce? Chciałbym dobrać osprzęt optymalnie i tak abym mógł nim w największym stopniu zastąpić ręce.

Opublikowano

Ja mam w 82 km pronarze czyli ciężkim ciągniku krokodyl 1,6m i jest wystarczający. Jak dobrze się nabierze to tylne koła odrywają się od ziemi. Przy ścianie wybierzesz tylko wiadomo nie jedziesz wtedy wzdłuż ściany tylko kilka razy ze skosa musisz zajechać