Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Gdy zabraknie można to częściowo zastąpić koncentratem białkowym lub dać więcej sianokiszonki. Młóto może zakwasić, bo jest tam dużo białka. Każdą pasza białkową można zakwasić krowy np. sianokiszonką.

Opublikowano

oczywiście zgadzam się z Tobą, ale jeśli dawka jest odpowiednio zbilansowana to nic się nie dzieje. jak już mówiłam młóto dajemy jakieś 15 lat. i nigdy problemów nie było. wystarczy jakieś 4 kg dziennie a efekty widać gołym okiem. oczywiście dodatek białkowy również daję i kilka razy jak nie było młóta nawet to nie pomogło. mleko w ciągu tygodnia 100 litrów na odbiór potrafi spaść.

Opublikowano

Ja daję 6kg ale to jest dawka ustalona przez żywieniowca więc nie powinna zaszkodzić.

Opublikowano

6 kg mlecznym czy opasom?? hehe żywieniowca powiadasz?? zgodzę się na taką ilość, jeśli nie dajesz śruty, sianokiszonki, soi, makuchu i innych wynalazków ;) bo bykom to se można dawać, jak mają dość to i tak trzeba wywalić ;)

Opublikowano

hehe mlecznym mozna spokojnie i 8kg i nie co ograniczając soje rzepak czy inne pasze białkowe bo młoto zawiera 20-24% suchej masy gdzie w s.m.22-24% bialka także 1kg młóta dostarcza 50g białka gdzie soja dla przykładu ok. 350g

Opublikowano

Mam krowy mleczne i karmię paszą z paszowozu. Daję także śrutę sojową i rzepakową a także kiszonke z traw i wydajność mam wysoką bo trzeba umieć odpowiednio zbilansować dawkę żywieniową.

Opublikowano

Ja dzisiaj dostałem odpowiedź z pobliskiego browaru 190zł/tone przy minimalnej ilości 100 ton na miesiąc :blink: Cena z kosmosu i ilość też kosmiczna. Kazali szukać pośredników, w związku z czym zna ktoś może dostawców młóta z okolic Piotrkowa Trybunalskiego?

Opublikowano

Panowie młóto drożeje bo jest duże zainteresowanie nim a i jęczmień jest drogi . Ja kupiłem otręby jęczmienne to zapłaciłem 650 za tonę. Zdecydowałem się na otręby bo młóto może słabo znosić wysokie temperatury majowe.

Opublikowano

Mi tam nic się nie stanie bo mam szczelnie przykryte a mało to mam na betonie i na dodatek pod wiatą z cieniem a co do składników to nie tylko z jęczmienia mam młóto bo sporo kukurydzy mam w niej.

Opublikowano

ja mam browar pod nosem ;) daje dziennie 15kg świeżego młóta, do tego śruty zbożowe(ważne kukurydza) sianokiszonki z sianych traw do oporu i nie żałuje witamin. Mam krowy takie co mają nawet po 8-11 lat. i nie mam z nimi większego problemu. wydajność od 7do 8.5 tys. gdyby nie było młóta to d*pa blada....nie sieje qq na kiszonke bo dziki niszczyły ponad 50% powieszchni. Ziemie mam przy lasach. szkoda, bo nawet młóto nie zastąpi kiszonki z qq

 

u mnie jest po 65zł + vat

 

za tone

Opublikowano

Żyć nie umierać browar koło nosa :D .

Tak na poważnie to masz wygodę i naprawdę tanio, do mnie przywiózł ostatnio po 135 zł t. Ile ci pośrednicy zarabiają na tym biednym chłopie skandal :blink:

 

Z jakiego browaru bierzesz młóto?

Opublikowano

Browar Witnica. Lubuskie. mam do niego 4km. robią warki od 1.3 t do 3.3 t Jest to maly browar. Biore średnio 3 razy w tyg i do tego jeszcze drożdże piwne :) mleko po nich też idzie do góry :) oprócz mnie odbierają też inni rolnicy. Chyba jest nas pięciu. Czasem też je zakiszam, ale jak dam zakiszone to mleko spada. Więc daje świerze. W moim przypadku jest to możliwe :)

Opublikowano

hehe :) masz racje :) warka to ilość wyprudokowanego piwa z danej ilości słodu :) na jednorazowe wysypy mówi sie warka. Witnicki browar produkuje piwo lubuskie i jeszcze jakieś tam badziewie. no i robią wyciąg dla winpolu. Jak byś brał prost z browaru młóto to byś wiedział o co chodzi :)

Opublikowano

Jeżeli chcecie żeby wam młóto nie psuło się pod wpływem temperatury to należy posypać solą kamienną pryzmę w ilości 1 kg/1 m2 powierzchni pryzmy. Potem pryzmę należy przykryć przezroczystą folią malarską, tylko żeby trochę grubsza była. Na końcu przykrywam normalną folią kiszonkarską którą odłożyłem sobie po odkryciu pryzmy kukurydzy. Ja tak w lecie robię i nie mam problemów z psującym się młótem.

Opublikowano

Według moich zaobserwowań młóto zwiększyło ilość mleka o ok. 30% . U nas cena młóta za tonę 110zł mokre z browaru tyskiego i żywieckiego . A 7 lat wstecz kosztowało z transportem 20 ton ok. 500zł.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v