Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stosujesz jakieś preparaty do zakiszania ? Jaki jest odstęp czasu od zaczęcia do zakończenia cięcia kukuryzy temu towarzyszy ? Jakim ciągnikiem gnieciesz ? czym przykrywasz folię? Jak dużo "na dzień" zabierasz kiszonki ?

 

 

Odpowiedz. A później może(!) będziemy mogli ci pomóc :)

Opublikowano

Sądzę, że te 10 cm, które się psuje efekt zbyt długiej przerwy w koszeniu i dokładaniu świeżej masy na pryzmie.

Wierzchnia warstwa pewnie była ułożona tuż przed przykryciem pryzmy, stąd taki efekt.

Opublikowano

Ja radze na wiosnę odkryć pryzmę, tak żeby wierzchnia warstwa zaschła i utworzyła skorupę, pod skorupa nie będzie się psuć, testowane

Opublikowano

U mnie nie było takiego problemu. Pryzma robiona jednego dnia. Ugniatane ciapkem ;) Jedynie przy stodole myszy mi pocięły trochę folie i muszę odwalać. Końcówka pryzmy za słabo przygniotłem i teraz muszę z wierzchu trochę zwalić. Dalej jest ok.

Opublikowano

Też tak mam z wierzchu dobre 10 cm potem 2-4 cm pleśni ;) ,a potem dobre. Może być jak mówicie słabo ugniecione bo te 10 cm z wierzchu było na końcu a ta pleśń to niedogniecione bo koniec kukurydzy było na polu i szybciej pszyjechali i zrzucili

Opublikowano

Mam ten sam problem, z zewnątrz kiszonka jest super, bez pleśni, a tak 10 cm poniżej jest ok 10-centymetrowa warstwa pleśni (nie na całej pryzmie, są to takie laty 1m x 1m). Kiszonka była sporządzona w ciągu jednego dnia, dobrze okryta, ugniatana po dowiezieniu każdego rozrzutnika JD 6320, Myślałem ze to od kol ryjącego sie ciągnika, ale te plamy sa akurat rozmieszczone w miejscach, w których ciągnik z rozrzutnikiem na pewno nie wjeżdżał. Jaka może byc inna przyczyna? Czy użycie zakiszać, spryskanie każdej dowiezionej porcji pomoże?? Chce uniknąć tego w przyszłym roku..

Opublikowano
Też tak mam z wierzchu dobre 10 cm potem 2-4 cm pleśni ;) ,a potem dobre. Może być jak mówicie słabo ugniecione bo te 10 cm z wierzchu było na końcu a ta pleśń to niedogniecione bo koniec kukurydzy było na polu i szybciej pszyjechali i zrzucili

Miałem w tym roku podobny problem bo późno kosiłem kukurydze na 2 pryzmę i była troszkę za sucha, też miałem warstwę zepsutego ale tylko parę metrów pryzmy, pytałem się przedstawiciela od którego biorę pasze i powiedział ze kukurydza była za sucha i słabo się ugniotła powietrze nie uciekło do końca i się troszkę popsuła ;)

Opublikowano

Co do ugniatania to bujda że za słabo. Zauważcie że na samym wierzchu jest najmniej ugnieciona i się nie psuje a im niżej tym bardziej ugnieciona. Ja mam tak że ok 20cm od wierzchniej warstwy się popsuła (ok. 1-2cm) i tylko z jednej połowy pryzmy. Zauważyłem że to wina niepociętych suchych liści. Wina też leży po stronie ścinania (ci co użytkują sieczkarnie jednorzędowe i razem ciągają przyczepę suchy materiał jest rzucany na tył przyczepy a ten mokrzejszy bliżej- i z tąd pleśnienie bo podczas wysypywania zawsze w jednym punkcie jest duże skupienie suchej masy która trudno się zakisza (no i trudniej ją ugnieść),a jak już zacznie pleśnieć to idzie cały czas w głą;)

Opublikowano
Co do ugniatania to bujda że za słabo. Zauważcie że na samym wierzchu jest najmniej ugnieciona i się nie psuje a im niżej tym bardziej ugnieciona. Ja mam tak że ok 20cm od wierzchniej warstwy się popsuła (ok. 1-2cm) i tylko z jednej połowy pryzmy. Zauważyłem że to wina niepociętych suchych liści. Wina też leży po stronie ścinania (ci co użytkują sieczkarnie jednorzędowe i razem ciągają przyczepę suchy materiał jest rzucany na tył przyczepy a ten mokrzejszy bliżej- i z tąd pleśnienie bo podczas wysypywania zawsze w jednym punkcie jest duże skupienie suchej masy która trudno się zakisza (no i trudniej ją ugnieść),a jak już zacznie pleśnieć to idzie cały czas w głą;)

Chodziło mi o to samo że kuku była za sucha, i tak na moim przykładzie kukurydza była już troszkę za sucha i słabo się zgniotła i się popsuła. A od ugniatania wiele zależy kiedyś ugniatałem ursusem c330 teraz zetorem 10045 i jest znacznie lepiej ;)

Opublikowano

Ja ugniatam c330 i na końcu poprawiam case-em. Róznicy nie zauważyłem. W tamtym roku też nakosiłem za suchą i się kupa popsuła, a w tym roku zieleńszą i tym samym zestawem ugniatałem i powiem że jest 100% lepiej (na początku w suchej po otwarciu pryzmy jest zapach z czasem zginie, a w zieleńszej jest do samego końca- dodam że w tamtym roku zrobiłem dwie mniejsze pryzmy i jak doszłem w jednej do 1/3 długości zapach zginą teraz mam jedną pryzmę dłuższą jak te dwie w tamtym roku i zapach jest cały czas). Winą tego że robiłem pryzmy zbyt suchą masą bo w różnych gazetach pisali że ziarko ma mieć 1/3 pola białego, a to bujda lepiej wykosić zieleńszą i krowy zjedzą ze smakiem niż czekać do tzw. momentu aż ziarko będzie bogate w wysoką energię

Opublikowano

To masz super krówki moje to są takie wybredne ;). Jak dawałem suchą to mi skubane ziarka wybierały a liście zostawiały. *zetor10045 jeśli mogę spytać jaką sieczkarnią kosisz?

Opublikowano

Coś mi zdjęcia nie wyświetla. Ja swoją mam bez tarki i muszę kosić zieleńsze bo mi ładnie rozdrobni, no i co najważniejsze ziaro każde jest rozłupane bo jest miększe, a jak kosiłem suchszą to większość ziarek była nienaruszona i krowy nie trawiły.

Więc jeżeli ktoś zamierza kosić sieczkarnią bez tarki lub gniotownika to lepiej zieleńszą z mniej dojrzałym ziarnkiem, bo nie ma sensu czekać aż energia w ziarku będzie wysoka jak krowa nie strawi (chyba że kosicie z tarką to lepiej poczekać aż ziarko zdobędzie tą energię która krowom jest tak potrzebna). Rozdrobnienie też dużo ma do siebie bo lepiej się zakisza i ujeżdża, ale wydaje mi się że musi być ta masa zieleńsza bo sucha to smaku takiego nie ma.

Opublikowano

Teraz już mi się wyświetla. Ona ma tarke? Ja ma pottingera i nie mam i czepiam ją do case-a bo u3512 w wysokiej to ciężko ma. Troche za małowydajna do 80km ciągnika ale szkoda ursusa. Sąsiad ostatnio kupił z tarką tylko nie wiem jaki model (żałuje że nie wiedziałem że sieczkarnie zaczepiane do ciągnika mają tarkę kupił bym na pewno taką)

Opublikowano

Tak moja ma na dole pod bębnem tnącym, jak do tond nie narzekam na nią 2 sezon bez awarii ;) ale zmieńmy temat bo robimy zamieszanie bo to nie na temat w razie jakiś pytań to na gg proszę, pozdro macin87 ;)

Opublikowano

Tematu nie zmieniliśmy bo duże znaczenie do zakiszenia dobrej jakości ma dobry sprzęt (głównie chodzi o rozdrobnienie)i jeżeli masz sieczkarnie z tarka możesz kosić później ale jak nie masz to lepiej koś wcześniej

Opublikowano

No tak bo to też jest ważne aby kiszonka się ładnie zakisiła ;) a ty masz jakieś fotki swojej sieczkarni i reszty maszyn? Bo w galerii nic nie masz. Jak masz fotki to dodaj chciał bym zobaczyć jakiego cese masz ;)

Opublikowano

Wbrew opinii wielu forumowiczów ja będę się upierał, że ugniatanie to kluczowa sprawa przy sporządzaniu kiszonki. W poprzednich latach ugniataliśmy c360 3P i mnóstwo kiszonki się psuło. Również głownie nie na wierzchu, ale 10 cm głębiej. Pryzma, która teraz jest skarmiana była ugniatana przez cięższe traktory (renault 103-54 i NH TD90) i kukurydza jest świetnie zakiszona.

Dodam, że kiszonka była robiona przez dwa dni, a masa była bardzo sucha. Do tego stopnia, że poettinger mex II nie do końca sobie poradził z częścią ziarna.

 

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią, a mianowicie czy odmiana kuku może mieć wpływ na jakość jej zakiszania. Co myślicie?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez restrukturyzacja2016
      Witam, zastanawiam się nad kupnem nowego sprzętu, mianowicie owijarki do bel. Nie do końca jednak wiem na czym polega sama "idea" owijania. Dlatego piszcie w komentarzach, jakie trzeba mieć wejścia w traktorze itp., jak się obsługuje, są jakieś piloty, czy to samo się wyłącza po zwinięciu itp? Czy ursus c-360 będzie dobra do owijania własnie takim sprzętem siano-kiszonki. Czy może lepszym rozwiązaniem będą po prostu worki do balotów na kiszonke, "wsadzic", czy nie zakisi się wtedy dobrze?
       
      Pozdrawiam,
      czekam na odpowiedzi.
    • Przez iwan7777
      Sąsiad posiał rzepak jary na poplon czy można go skosić na kiszonkę?
    • Przez Kredens1337
      Witam,
      Bardzo pilnie potrzebuje wycinaka do kiszonki, a jestem z podkarpacia i w tej czesci Polski nie ma takiego sprzetu!

      Dlatego prosze, jesli ktos mial stycznosc z wycinakami z Boguszewa, niech cos o nich napisze. Oplaca sie brac bez ogladania? Raz juz tak kupilismy i 5 kafli w plecy. Chodzi mi o strautmanny po 10.5 tys.
    • Przez ares1995
      Witam. Jakie macie opinie o prasie silosującej kelly ryan centerline de luxe? Czy jakieś inne maszyny tego typu znacie?
    • Przez Damian112
      Witam czy ktoś z was cioł bób na kiszonkę chciałbym wiedzieć jak to zakisić czy w baloty czy w pryzmę i jak to ze skarnianiem z góry dzieki
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v