Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak po pierwsze to proponowałbym wziąść pod uwage DF 5445- też ostatnio zastanawiałem się nad tymi kombajnami który byłby lepszy...

Oczywiście jednoznacznie na dzień dzisiejszy nie moge stwierdzić nie znając ceny... Każdy kombajn ma jakiś plus i jest z trójki w czymś najlepszy ;)

Ja osobiście po porównaniu parametrów tych trzech kombajnów na pierwszym miejscu ustawiłbym Claasa, na drugim DF, a na trzecim NH... :)

Z tego co udało mi się zobaczyć, to DF jest największy abarytowo, czyli powierzchnia sit, szer. młocarni itd...

NH natomiast ma najmocniejszy silnik i powinien teorwtycznie najlepiej sobie radzić...

Claas z kolei jest dość zwartej, ale praktycznej budowy, a wydajność ma na poziomie bizona rekorda... :)

Jak już wspomniałem do podjęcia decyzji który kombajn jest najlepszy potrzebna jest cena, bo to podstawowy "parametr" maszyn :)

Może ktoś z właścicieli poszczególnych maszyn się wypowie???

Opublikowano

ja myślę że jednak NH bo DF jest mało na rynku nie wiadomo z pewnych źródeł jak będzie się sprawował za parę lat a za New Hollandem przemawia jeszcze to że to przecież nowa wersja polskich Bizonów

Opublikowano

za nh wg mnie najbardziej przemawia system omlotu skladajacy sie z 2 bebnow. wszystkie tutaj porównywane kombajny nie beda powalaly na kolana wydajnoscia, ale rolnik powinien byc tego swiadomy, ze wiele wiecej od rekorda nie wymloca.

@sebek1233 orientowales sie jaka jest roznica w cenie miedzy nh 5050, a 5060??? bo nawet u nas na forum pare osob zrezygnowalo z komfortu na rzecz wydajnosci, pisali ze te 2 modele wychodzily wtedy w praktycznie tych samych cenach, a jak kolega zauwazyl:

Areał spory i tylko taka zabawka ma być ? ;)

120 ha to wcale nie tak malo, chyba ze polowe stanowia trawy i kuku :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Weź pod uwagę, że TC5060 ten sam silnik co TC5050, więc jeżeli główny zainteresowany ma zamiar zbierać słomę, to jest ok. Natomiast w przypadku cięcia słomy 60 będzie miała trochę mało mocy. ;) Z drugiej jednak strony 60 nie ma RS, tym samym zapotrzebowanie na moc jest skromniejsze. TC5050 będzie miał niewątpliwe wyższy komfort, bo to hydro. ;P Przy takim areale obstawał bym jednak za maszyna większą, bo wiadomo doskonale, że kombajn kupuje się na kilkanaście lat.

Opublikowano

w normalnych warunkach mocy spokojnie wystarczy, chyba ze kolega ma gorki, lub grząski teren to oczywiste, ze zapotrzebowanie bedzie wieksze. hydrostat troche mocy tez ciagnie ;) a tutej go nie ma

Opublikowano

Moc jest wg. mnie wystarczająca... Weźmy nawet Bizona Supra... ma 5 wytrząsaczy, jest wiekszy od tego NH, Claasa i DF, a ma ok 100 km i w zupełności wystarcza ;) A czy przypadkiem nie jest tak że hydrostat potrzebuje mniejszego zapotrzebowania mocy niż napęd mechaniczny???

Hydrostat daje tylko taki opór dla silnika jaki stawia pompa hydrostatyczna (więc wg. mnie niewielki), natomiast napęd mechaniczny wymaga raczej wiecej mocy, aby napędzić wszystkie przekąłdnei przeniesienia napędu na koła... :)

A tak swoją drogą, to czy na taką powierzchnie nie za mały ten kombajn???

800

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Daniel215 zauważ, że dla Supra 100KM to było stanowczo za mało. W Rekordzie 120KM też było mało. Sieczkarnia do słomy to istny pożeracz mocy.

Ciekawe jak wygląda rozbieżność cenowa między TC: 5050, 5060, 5070?

Opublikowano

brzozak2@ ja zapytałem, a nie napisałem że tak jest... także spokojnie, nie przeżywaj tak :)

Bobek_Farmer@ użytkuje bizona Supra i nie zauważyłem żeby był jakiś brak mocy... Dodam że kombajn pracuje z sieczkarnią...

Owszem przy wjechaniu w gniazdo wysokich ostów ( zieleni w rzepaku) młocarnia troche zamula nawet potrafi stanąć przy szybszej jeździe (ale to rzadkość )...

Więc nie wiem na jakiej podstawie sądzicie że ma za mało mocy, bo nasz egzemplarz ma wystarczającą ;)

Opublikowano

No tak owszem masz racje... nawet dzisiejsze kombajny o wiele mniejsze mają o wiele większą moc od bizona, ale przerobem go nie doganiają...

Ciekawe co by było jakby wsadził do supra jakiegoś 6-cylindrowego perkinsa... Chodzi mi o to czy wydajność by się zmieniła... ;)

Opublikowano

Jako jeden ze wspomianych przez @Brzozak'a uzytkowników TC56, szczeze polecam zdecyduj sie na TC5060. Kiedy kupowalismy swoj kombajn w czerwcu 2007 mielismy dylemat pomiędzy TC54 hydro, a TC56 mechanik i z tego co rozmawialismy z uzytkownikami takich kombajnow i z rozmow z serwisantami i dilerem to TC54 jest w stanie na spkojnie obrobic 60-70ha serwisanci mowili nam ze nie jest on w stanie przeskoczyc wydajnosci rekorda bo faktycznie ma mocniejszy silnik ale powierzchnie sit i wytrzasaczy ma mniejsza o 20% wiec moca sie tego nie nadgoni (gadalismy z jednym gosciem ktory obrabiał 140ha takim kombajnem ale potem znajomy z firmy Perkoz w Brodnicy ktora jest dilerem NH od ktorego kupowalismy kombajn mowił nam ze ten gosc zawsze konczy znowa pod koniec sierpnia, wiec troche lipa :/ ) My sami wprawdzie mamy 60ha pod kose co roku no i usług tak około 40-50ha i jestesmy zadowoleni ze dokonalismy takiego wyboru gdyz mniejszym kombajnem zniwa nie przebiegały by tak spkojnie i szybko jak teraz. A jezeli chodzi o ceny w tamtym czasie to TC54 hydro kosztował 260 tys zł netto, a TC56 mech kosztował 275tys zł netto do tego 5 tys zł wozek i 15tys zł stół do rzepaku. Różnica w cenie nie wielka, ale biorac pod uwage wydajnosc to roznica jest duza, a kombajn to zakup na lata wiec lepiej trochę dołozyc niz pozniej pluc sowbie w brode ze taki mały kombajn sie kupiło. Aha i moc ktorą dysponuje ten kombajn moim zdaniem w pełni mu wystarcza do pracy, bez problemu podczas młocenia rzapku czy zbóż z sieczkarnią wysypujemy zbiornik w trakcie pracy i zadnego spadku wydajnosci, ani mocy nie zaowazamy. W razie jakis pytan słuze pomocą ;)

Opublikowano

szczerze??

mysle, ze to twoj tata wezmie, a nie ty, no chyba ze 1:32. najprowdopodobniej nie miales wiekszego wplywu na wybor, wiec w gruncie rzeczy nie potrzebnie tu zdzieralismy klawiature.

skoro temat juz powstal to z łaski swojej pokaz go swojemu tacie, byc moze zrobi jakis uzytek z tego.

Opublikowano

moj tata to wszystko wie, bo on mi kazał załozyc i miał na poczatku wziac nh, ale dzieki wam chce wziąć claasa dominatora i on o tym wszystkim wie.

a i jeszcze cos moj tata bierze moje słowa pod uwage, wiec na próżno tego nie pisaliscie