Skocz do zawartości

Pług 4-skibowy obrotowy do Belarusa

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam Belarusa962 BX z turbo(ma 95koni) Podnośnik, średnica 11.

Jeśli chodzi o koła, to przód 12.00/20; tył 16.9/38

Chciałbym do niego kupić pług unii 4-skibowy obrotowy.

Co o tym myślicie???

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Pług jest po ty by nim orać,ale trzeba się z nim również poruszać w jakiś stabilny sposób.Czarno to widzę.

Opublikowano

jesli myslisz o 4 unii to do belarusa polecam 3+1 ale LS a jezeli wezniesz XLS to bedziesz mial problemy z podnosnikiem bo jast o wiele ciezszy od LSa (1500kg) i wybieraj z korpusami ZX to kopia kwernelanda

Opublikowano

ja bym wzial trójke obrotowa 3x50 co daje lacznie 150cm za jednym przejazdem. lepsza wydajnosc i mniejsze spalanie niz w 4 o podobnych rozmiarach (takie sa wyniki testow). juz gdzies o tym pisalem.

Opublikowano

hm, tak jak juz ktos napisął weź 3+1. Ja mam NH TL 100, też 95 koni, i własnie ibisa 3+1 ( waży 990 kg) i ziemie podobne do twoich. Poinno być dobrze, choć od przybytku mocy głowa nie boli xD

Opublikowano

w jednym z wydań RPT był test pługów 4 i 3 skibowych ustawionych na ta sama szerokość i tak jak pisał @Cichu jest mniejsze spalanie, lepszy uciąg, mniej poślizgów, ciągnik lepiej sie spisuje w szerokiej bruździe. a tą ,,czwórkę" to słabo widzę będą problemy podczas podnoszenia z hydraulika może byc ciężko i podczas transportu może być słaba przyczepność...

Opublikowano

i w tym RPT bylo jeszcze opisane ze ten ursus 1224 co robil z tymi plugami to mial problem z obrotem tej 4-ki bo ostatni korpus i kolko chaczyly o ziemie a w 3 tego nie bedzie. ja proponuje 3x50 i bedzie git. nie ma co przeciazac ciagnika. a w ogole to te Belarusy sa za lekkie do 4 obrotowej, bedzie go mocno bujac przy obrocie. bierz 3 skibowy i ani sie nie zastanawiaj.

Opublikowano

4x35 to cholernie mało. nie widzisz co ludzie pisza? do tego ruska najlepszy bedzie pług 3x50. Mam wrazenie ze ludzie kupuja 4 tylko po to zeby sie przed sąsiadami chwalic ze ciagnik chodzi z 4 a nie z 3...szerokość juz nikogo nie obchodzi, a ta waska 4 mniej zrobi niz szeroka 3. przestancie pajacowac i czasem sluchajcie rad na AF. tak jak tu wszyscy pisza idealny bedzie pług 3x50

Opublikowano

Jak masz lekom ziemię to 3x50 do tego jakieś ramię do wału i wał Campbella . NA mocnej glinie nie mógł byś mieć takich szerokich odkładni

u mnie w wiosce znajomy miał Ibiza 3+1 i ciągną go MTZ 82 . ale po roku ciągnik sprzedał bo ro by zajechał -2kl. i porządne góry robiły swoje, jak jeździł to nie było widać że go mocno buja - Ale mówił jak na polu równym i słabszej ziemi to szedł rusek i było ok

Opublikowano
4x35 to cholernie mało. nie widzisz co ludzie pisza? do tego ruska najlepszy bedzie pług 3x50. Mam wrazenie ze ludzie kupuja 4 tylko po to zeby sie przed sąsiadami chwalic ze ciagnik chodzi z 4 a nie z 3...szerokość juz nikogo nie obchodzi, a ta waska 4 mniej zrobi niz szeroka 3. przestancie pajacowac i czasem sluchajcie rad na AF. tak jak tu wszyscy pisza idealny bedzie pług 3x50

Kolego twoje wrażenia to nijak się mają do praktyki, pług to kupiłem do orki a nie na pokaz te 4x35 spokojnie zaoruje cały ślad tylnej opony.

Opublikowano
no ten 4*35 daje tylko 140cm a 3*50 daje 150cm więc to jest bez sensu! i tak w ogóle to popieram pomysł z wałem

tak, racja wole 3-skibowy obracalny z wałem>:mellow:)

i do tego ``trójka`` ma większe skiby:)

Opublikowano

Tak jak pisali wyżej, nie dość że 4 droższa w kupnie i eksploatacji ale i jeszcze mniej zabierze. :mellow:

A do takiej 3 można zapiąć wał i jest git. :lol: :D

Opublikowano
no ten 4*35 daje tylko 140cm a 3*50 daje 150cm więc to jest bez sensu! i tak w ogóle to popieram pomysł z wałem

Widzę że słabo orientujesz się w MTZ-cie,zaorując cały ślad tylnej opony to jest 150cm.A co do pomysłu z wałem masz może doświadczenie praktyczne w pracy obrotówką z wałem. Takie rozwiązanie jest fajne na równych,pozbawionych słupów długich polach,podkreślam długich polach, kupując tego lemkena 3x35+przedpłużki miałem ramię do wału,i pożyczyłem taki dwu rzędowy,spisywał się rewelacyjne na długim i prostokątnym polu, gdy zjechałem na krótkie kliny ze słupami to lipa,w miejsce wału dołożyłem czwartą skibę,a po orce uprawiam ciężkim agregatem.