Skocz do zawartości

Poruszanie sie kombajnem po drogach publicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy poruszając się po drogach publicznych za każdym razem muszę odpinać heder..???Z jakim najwiekszym hederem mogę zgodnie z przepisami poruszać się po drogach publicznych..??Co grozi za jazdę z hederem ..??Jakie muszę posiadać uprawnienia ..??Zna ktoś jakiś kombajn z hyraulicznym składanym hederem do 150tys. złotych na ok 250 ha.. ?? Za odpowiedzi z góry dziękuje. :D:)

Opublikowano

Jeśli masz heder powyżej 3 metrów to musisz ściągać(chociaż i tak nikt tego nie przestrzega bo każdemu zależy na czasie) Musisz posiadać prawo jazdy kat. T oraz specjalne uprawnienia (ale to tylko do koszenia nie do jazdy). A kombajn do 150tyś zł to nie wiem może jakiś MDW...(jak ma rozkładany cheder)

Opublikowano

Kolego brzozak2 muszę Cię poprawić potrzebne prawko kat. T

Opublikowano

jaki wuzek jakie kat. E co ty wymyslasz kolego

kombajn jest maszyna wolnobierzna i na kombajn jak i traktor musisz miec kat T

traktorem mozesz jezdzic z przyczepom jednoosiowa do ład 3.5 t albo z maszyna na kat B ale z przyczepa dwu osiowa kat T

kombajnem mozesz jechac po drodze na kat T ale nie kosic nim <potszebne uprawnienia>

jak duzo jezdzisz to wykup sobie oc na kombajn koszt chyba 60zł na miesiac ja robiłem w pzu i cmoknac mnie moga w pompe jak bede miał wypadek z winy tamtej osoby

a heder moze miec 3m wiecej sciagasz ale nasza policja albo przymyka oko jak ktos jedzie albo mryga światłami i kaze jechac polami :D

Opublikowano

nie prawda!!!!!!!!!!! czy tak ciezko wam jest poszukac cokolwiek, a latwiej pisac bzdury??

kategorii B:

1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

kombajn to pojazd wolnobiezny!!!!!!!!!!

http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazuja....html#rozdzial1 to kodeks drogowy

kombajn jest maszyna wolnobierzna i na kombajn jak i traktor musisz miec kat T

na samym T mozesz prowadzic kombajn, ale nie musisz miec T wystarczy miec B by moc prowdzic kombajn

Opublikowano
Niedawno miałem kurs na kombajn i jednym z warunków aby przystapić do kursu było prawojazdy kat.B wiec uwazam tak jak kolega @brzozak2 iz do prowadzenia kombajnu wystarczy kat.B

Kolego B jest potrzebne aby przystąpić do kursu na T tzn. tak było kiedyś a teraz można robić T od 16 i już możesz jeździć kombajnem ale tylko jeździć. Chyba że masz uprawnienia to kosić.

Opublikowano

Oj Boziu Boziu... ktoś czytał dokładnie wymagania poszczególnych kat?

Wyciągnie swoją magiczną książeczkę i napisze tutaj co jest w niej napisane :D

kat. B

Uprawnia do kierowania: Pojazdem samochodowym o DMC nie przekraczającej 3,5t z wyjątkiem autobusu lub motocykla oraz takim pojazdem z przyczepą o DMC nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna DMC zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5t. Uprawnia także do kierowania pojazdami określonymi w kat. B1 oraz uprawnia do kierowania ciągnikami rolniczymi lub pojazdami wolnobieżnymi.

kat.

B+E

Uprawnia do poruszania się pojazdem samochodowym jak w kat. B łącznie z przyczepą, uprawnia także do prowadzenia ciągnika rolniczego z przyczepą/przyczepami. Do prowadzenia pojazdów określonych w B+E uprawnia też prawo jazdy B i C+E lub Bi D+E.

Również co do kombajnu wiedzy zasięgnąłem u znajomego który siedzi w przepisach i dzięki niemu odebrałem uprawnienia kombajnisty posiadając B+E ponieważ kombajnem zbożowym można jechać na kat. B a w szkole upierali się, że muszę mieć kat. T.

Opublikowano

Na chłopski rozum to było by to ciągnik+przyczepa i potrzebne było by B+E . Ale Ciągnik rolniczy to nie jest to samo co maszyna wolnobieżna i tu mam problem. W moim przeświadczeniu wystarczy samo B. A w praktyce musiał bym zasięgnąć porady znajomego. Z tego co usłyszałem bo na B+E mogę spokojnie jeździć.

Opublikowano

na jazde kombajnem jest potrzebny kurs na który można przystapić mając kategorie B lub T. Dawniej było można jeździć kombajnem na kategorie B lub T lecz w latach 90 kombajn uznano jako maszyne WIELKOGABARYTOWĄ I do poruszania sie nim potrzebne są specjalne uprawnienia.

Tygodnik rolniczy z 19 czerwca 2009 :D

a co do kategorii B+E to możliwa jest jazda ciągnikiem z tylko JEDNĄ przyczepą!!

Opublikowano

do poruszania sie po drogach publicznych kombajnem zbozowym wymagane jest prawojazdy kategori B lub T i uprawnienia i heder jesli szerszy jak 3m to na wozku. a w razie kolizji na drodze kombajnem ubespieczonym(OC) ubespieczyciel moze nie wyplacic odszkodowania za kolizje jesli kierowca nie bedzie posiadal prawajazdy czyli kategoria B lub T i uprawnienia. dzis to wyczytalem. ale w rzeczywistosci nikt tego nie sprawdza. jezdze kombajnem juz od kilku lat szr.3.7 i nigdy go nie odpinalem i nie mialem zadnej kontroli przez policjantow jeszcze

Opublikowano
a co do kategorii B+E to możliwa jest jazda ciągnikiem z tylko JEDNĄ przyczepą!!

Skoro uprawnia do jazdy ciągnikiem z jedną przyczepa, to po jakiego grzyba dopisywali "przyczepami" i w C+E uwzględnili że to to samo co B+E(chodzi tutaj o ciągnik+przyczepa/przyczepy)?

Opublikowano

@maciek08 a pisali w tym rpt gdzie to jest w kodeksie zapisane??? bo poki co widzialem kombajn zbozowy jako maszyne wolnobieżną.

poza tym z jakiego tytulu miala byc miec jakies wielkie gabaryty, wiekszosc nie przekracza szerokosci 3m, wysokosc i dlugosc jak ciezarowka, wiec nie rozumiem.

te rewelacje o jednej przyczepie przy B + E to tez nie wiem skad wziales

Opublikowano

osobiście uważam, że:

kombajn - pojazd wolnobieżny (to nie jest ciągnik rolniczy)

przyczepa - każdy wie jak wygląda - poruszając się po drodze publicznej musi być zarejestrowana

wózek do hederu - to na drodze jest jak np. pług półzawieszany czy agregat uprawowy na kółkach - to są rzeczy na tyle specyficzne i nieklasyfikowalne, że nie podlegają rejestracji, więc - nie jest to "przyczepa" w świetle prawa dlatego nie można wymagać kat. E lub T coby to ciągnąć.

wniosek:

Zestaw kombajn+wózek to wciąż POJAZD WOLNOBIEŻNY. Wystarczy prawo jazdy kat.B coby to ciągnąć.

Jeśli ktoś widzi błąd w moim rozumowaniu - poprawcie mnie. :D