Skocz do zawartości

Podnosnik -schemat elektryczny EHR fendt 612LSA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem ze dobrze jest miec schemat bo ta to mozna dlugo suzkac zanim sie dojdize co jak dziala i wogole. W tamtym roku mialem problem z sieczkarnia MENGELE MAMUT, siedzialem z pol dnia przegladalem i nic nie doszedlem w koncu dostalem shcemat i 2 godiznki w schemacie 5 minut przy maszynie i po problemie :wacko: hehe

Opublikowano

masz racje- sam jestem elektronikiem ale często naprawiam bez schematu bo go nie idzie zdobyć-wtedy zawsze zaczynam od zasilania i idę po gałezi rozpływie pradu...itd etc

ps.

Rozmawiałem z gosciem z Agroma w Krakowie -postara sie cos zdobyć z schematów -sprzet co sprowadzają itd... technika RTV jest prawie taka sama jak w ciagnikach-kierujesz się doswiadczeniem oraz logiką elektryki-po kablu...bo co innego pozostaje???

Opublikowano

Szukanie usterki w elekryce czy elektronice bez schematu jest troche uciazliwe i czasochlonne.

Dobrze jak sie zna zasade dzialania kazdego elemntu podlaczonego obwodu i role jaka on w nim pelni bo inaczej to troszke liczenie na to ze bedziemy mieli wiecej szczescia jak rozumu i naprawimy ta awarie :wacko:

A propo dochodzenia od zrodla zasilania do poszczegolnych elementow to jest sposob ale jak nam obwody zaczynaja sie rozgaleziac i zapetlac z kilkoma pprzekaznikami jeszcze to juz sie niezle krzaki robia :P

Naraie troszke niemam czasu ale w dlugi wekend majowy zajrze do tego Ehr i wtyedy zobacze co mi sie uda z zrobic!

Jezeli uda Ci sie zalatwic jakis schemacik EHR nawet od innego ciagnika np ZETOR to bede wdzieczny , bo na poczatek bym chcial sie zapoznac z zasada dzialania na schemacie :P

Opublikowano

Rownież mam maly problem z podnośnikiem EHR we Fendzie 611 LSA. sam za to sie nie biore bo nie wiem o co chodzi. a kumpel coś sie zna na elektronice ale mile widziany jest jakiś schemat. Posiadacie coś takiego???

Opublikowano

Witam. Kupiłem jakiś czas temu schematy do EHR 4 1989 oryginalne w języku niemieckim. Chciałem naprawić w swoim fedzie lecz po kilku dobrych godzinach dłubania i kombinacji za wiele nie osiągnąłem, co mnie trochę zniechęciło <_< Proszę powiedzieć czy opłaca się remontować ten układ bo słyszałem opinie ze ta elektryczna zabawka to tylko zbędny gadżet. Posiadam również instrukcje do napraw Fendt Favorit 611-615 LSA oraz silnika MWM, również w języku niemieckim. Zainteresowanych proszę o kontakt na PW lub GG.

Opublikowano

Nie bede zakładać nowego tematu, bo ten jest podobny. Otóż mam taki problem, dzisiaj dzwiglem podnośnik i zamiast zatrzymać się na ustawionej wysokości podnoszenia dżwignął na maksimum i dalej chce dżwigać(myśle, że to elektrozawór sie zacioł i niechce sie zamknąć) dusi także popma hydrauliczna silnik no bo wyżej sie nie da dżwignąć. teraz takie pytanie, gdzie sie znajduja elektrozawory podnośnika, żeby je posprawdzać. Dzisiaj stało mi się tak 2 razy, ale podnośnik sie odblokowwał. Był dolewany olej i musił być w nim jakiś syf widocznie...

Opublikowano

mam problem z ehr-em e fedzie 311 lsa na panelu sterowniczym świecą mi sie dwie diody równocześnie a podnośnik nie działe lecz gdy przełącze na zewnącz jest dobrze co jest ?

Opublikowano

witojcie odświeżam temat.JD1052 możesz powiedzieć jak rozwiązałeś ten problem mam problem z ehr raz działa a potem nie i teraz przestał jak działał to trzeba było dodać troche gazu i podnosił a teraz nic proszę opomoc.

Opublikowano (edytowane)

mam 311,lsa rok 85 z klimą niestety nie wiem jaki mam ehr :unsure:

nie wyskakuje żaden błąd bo to stary model ale każdym razem jak przekręcam kluczyk to miga wykrzyknik ale jak uruchomie to przestaje

Edytowane przez grzen
Opublikowano

No to masz z pewnoscia EHR 3 lub EHR 4. Ale bardziej typuje na ten pierwszy. Co mozna powiedziec...masz przerabane, trzeba po prostu szukac po kolei. Chociaz jak pisales ze po dodaniu gazu dzialal to mogl byc problem z zasilaniem, w nowych EHR jest to numer bledu 33 ktory oznacza spadek napiecia ponizej 12V.

Opublikowano (edytowane)

co może być przyczyną spadku napięcia ;zaśniedziałe styki,bo akumulator jest stary ale kręci bobrze.

a możesz mi podpowiedzieć co się znajduje pod ehr w błotniku za taką gumową osłoną obok dzwigni od przełanczania z manual na ehr

zapomniałem dodać że hydraulika zewnętrzna też działa po dodaniu gazu a na wolnych obrotach nic

Edytowane przez grzen
Opublikowano

Sam jakis czas temu szukałem schematy EHR, oraz elektryki do Fendta 310LSA.

Nic nie znalazłema gościo który miał za pdf zażyczył sobie jedyne 170zł....

Chyba go pogieło- na angielskim ebayu razem z przesyłką to koszt 150zł ale oryginału.

Opublikowano

Sam jakis czas temu szukałem schematy EHR, oraz elektryki do Fendta 310LSA.

Nic nie znalazłema gościo który miał za pdf zażyczył sobie jedyne 170zł....

Chyba go pogieło- na angielskim ebayu razem z przesyłką to koszt 150zł ale oryginału.

Ale wlasnie w plikach "pdf" to oryginalne materialy , a jesli dla ciebie 170 zl.za duzo to znaczy ze nie masz zielonego pojecia o mechanice tych ciagnikow i zadnej wiedzy ile taki material jest wart. Takie materialy do napraw sa bezcenne, oczywiscie jest to tylko pomoc, do tego trzeba miec chociaz podstawowa wiedze na temat mechaniki i elektryki. I ten kto sie na tym zna i wie ile kosztuje roboczogodzina w porzadnym warsztacie kupi taki material bez zadnej dyskusji.

Opublikowano

pompa jest nowa to może filtr a może jakiś zawór się zacina.

kostik68,radzikus chyba niestety niema pojęcia o naprawach tych ciągników pozdro dla radzikusa ;)