Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zależy gdzie trzymasz siewnik. Miałem siewnik zbożowy Nordsten, szer. 3,5m i miał ocynkowaną skrzynię, stał trochę pod chmurką, bo niestety nie mieścił się do stodoły. Sprzedałem go sąsiadowi, u którego zawaliła się na niego stodoła podczas wichury. Skrzynia była trochę pognieciona przez co odpadł lakier, ale sąsiad wyprostował i jest git. Stoi nadal na podwórku pod chmurką i tak, skrzynia ocynkowana mu wcale nie rdzewieje, jest cały czas taka sama, natomiast rączka do podnoszenia pokrywy skrzyni jest nieocynkowana i w 50% jest już ruda od rdzy. Ze swojego punktu widzenia lepiej mieć siewnik z ocynkowaną skrzynią. Jeżeli siewnik będzie narażony na deszcz, słońce itp, to będzie rdzewiał, wiadoma sprawa, szczególnie zacznie rdzewnieć na dole skrzynia, gdzie jest połączona z ramą, bo też miałem taki przypadek.

Opublikowano

Raczej na pewno będzie stął u mnie pod chmurką bo się nie zmieści :P Jak oceniasz te siewniki Nordsten? Trafia mi się taki z czerwonym przykryciem skrzyni ciemno niebieski. Opłaca się bardziej od np. amazone? D4 bo D7 w cenie poniżej 6tys się nie kupi <_<

Opublikowano

Siewniki Nordsten są bardzo dobre, o ile nie jest za dużo wyeksploatowany. Miałem jednego nowszego z czerwoną pokrywą, model NS 1030 Howard, miał olejową przekładnię, ustawianie było dziecinnie proste. Tyle, że hektarów w swojej karierze zasiał niemało i kilka rzeczy miał już nie tak jak potrzeba. Teraz mam starszego, model Lift-o-matic. Musisz obejrzeć dokładnie obydwa i porównać, którego bardziej opłaca się kupić.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Optiwiew
      Witam kupiłem ostatnio używany siewnik Isaria 6050 2,5m. Potrzebuję instrukcji obsługi. Nie mam żadnych oznaczeń. Proszę o pomoc.

• Przez bolek1521
      Witam. Zamierzam kupić siewnik zbożowy mam możliwość zakupu takiego sulky jak na zdjęciach spotkał się ktoś z takim sprzętem i może podzielić się opinią czy warto 

• Przez TomaszDawca
      Witam,
      Mam problem z siewnikiem Pom Brodnica Jota Z grupa krukowiak.
      Skrzynia nie utrzymuje normy wysiewu. Na próbie kręconej za każdym razem wychodzi inaczej. Wymiana skrzyni w niczym nie pomaga, gdyż na siewniku jest już zamontowana 4 taka sama skrzynia w przeciągu 4 sezonów w ramach gwarancji przez serwis) i cały czas to samo. Problem nie został usunięty (ewidentnie wada fabryczna przekładni). Gwarancja się skończyła. Producent (Krukowiak) umywa ręce. Mogą sprzedać nową skrzynię i tyle (3300PLN brutto). 
      Moje pytania są następujące:
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik?
      Czy jest ktoś kto posiada taki siewnik i ma podobne problemy?
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik i się z nim uporał?
      Jaką inną skrzynie można by zamontować do tego siewnika? (Przekładnia po lewej stronie siewnika)
      Czy jest ktoś na grupie kto nie może sobie poradzić z takim siewnikiem i chciałby może nawet drogą sądową uporać się z producentem?

• Przez kuba12343
      Jaka jest różnica w tych grabkach w siewniku amazone D8, które lepsze?

• Przez PiotrKaliski
      Witam, co sądzicie o tych redlicacg talerzowych? Czy warto montować? Cena 280zl. Siewnik amazone d7

• Dodaj nową pozycję...
v