Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie działa mi licznik motogodzin a obrotomierz raz działa raz nie i jeszcze niedokładnie tzn po ok 5minutach pracy wskaznik obrotów zaczyna drygać i cos tam pokazywac nieraz wcale nie działa co to moze byc?

Opublikowano

witam,ja mam też problem z obrotomierzem w 3050,chodzi o to że nabija tylko motogodziny a wskazówka ani drgnie,dodam że ładowanie i przejścia w kablach ok,po zgaśnięciu kontrolki ładowania ehr też działa,a może ktoś naprawia na wysyłkę,lub wysłucham chętnie instruktażu naprawy,może byc na priv bo sie znam troche na elektronice? bo dzwoniłem do korbankowa i sobie zażyczyli za nowy 600pln :( .

Opublikowano
U mnie licznik mtg działa cały czas a obtroty to zalerzy a ehr nie działa jak się świeci ładowanie to jest normalne

to doskonale wiem że jak sie pali kontrolka od ładowania to ehr nie działa,ale ja napisałem wyżej że działa po zgasnięciu ,w celu niezadawania pytań typu ,przedzwoń kable,sprawdz czy podnosnik działa. ja dobrze wiem że usterka tkwi w samym obrotomierzu i chciałem żeby tu jakiś magik sie wypowiedział lub podał adres do wysyłki jesli naprawiłby u siebie , czy jest możliwa naprawa tegoż obrotomierza?troche mie drzażni bo to jedyny zegar który nie działa,zawsze to inaczej jak sobie wskazówka lata :( .Pzdr.

Opublikowano

ja mam taki problem ze obrotomierz czasem działa a tak to nie działa, mógłby mi ktos powiedzieć który kabel od alternatora odpowiada za obrotomierz? i jakby był ktos uprzejmy napisać którędy idzie elektryka do obrotomierza? kompletnie sie na tym nie znam...

Opublikowano

Mam podobny problem u mnie przestał działać obrotomierz i świeci się kontrolka ładowania i rozładowuje akumulatory po jakimś czasie najprawdopodobniej alternator ładuje ale nie na 100% możliwości dodam że ehr działa. Wie ktoś jak odłączyć ten obrotomierz aby było wszystko ok?

Dzisiaj jednak się zorientowałem że wina leży po stronie alternatora.

Opublikowano

Mam taki problem nie działa obrotomierz ,kontrolka z ładowania gaśnie ehr dziąła ruszałem tą kostką pod obrotomierzem i nadal nic pomocy w czym tkwi problem?

Opublikowano

W moim MF3065 nie działała wskazówka od obrotomierza ale motogodziny wbijało, rozładowywało mi też akumulatory. Okazało się że miałem źle podłączony alternator wystarczyło przełożyć taki pojedynczy kabelek przy alternatorze w inny wtyk i wszystko jest OK. :lol:

Opublikowano

Dołączając sie do tematu byłbym BARDZO BARDZO wdzięczny jeśli ktoś zamieściłby zdjęcie PRAWIDŁOWO podłączonych kabelków do alternatora. mam mf 3070 i obrotomierz mi chodzi(chodź też nie od razu po odpaleniu-potrzebuje lekkiego wzrostu obrotów-lekkiego bo nie zaraz w dechę tylko tak do1000 obrotów), ale mtg mi nie liczy.....pozatym delikatnie świeci mi się kontrolka od alternatora.

Opublikowano

Matir, to że po przegazowaniu działa obrotomierz to normalne, w każdym tak jest. Sprawdź, czy wtyczki na altku nie są luźne, napięcie ładowania na niskich i wysokich obrotach, może po prostu szczotki się kończą?

Jeśli licznik mtg nie działa, a obrotek tak trzeba go rozebrać, pewnie trybik wyskoczył lub się zaciął.

Opublikowano

Witam ma podobny problem licznik mtg działa lecz obrotomierz nie działa i teraz moje pytanie styk w alternatorze wyczyściłem i nadal nic jak sprawdzić czy jest połączenie od alternatora do licznik tam przy liczniku leci cała kostka ze 20 kabli,wiem tyle że ten kabel jest fioletowy ale nie wiem jak sprawdzić połączenie??????

Proszę o pomoc!!!!!!!!

Opublikowano

ja mam też taki sam probem z licznikiem tylko u mnie obrotomierz działa normalnie tylko mtg nie bije, no tam czasami coś nabije a tak to stoi ;[

i to jest trochę ból bo nie wiem ile on ma od nowości naprawdę mtg ;[

Opublikowano

Nie ma na co czekać, wyjmij licznik, wykręć obrotomierz, rozbierz go i zobaczysz wszystko. Pierwszy trybik od napędu cyferek ślizga sie po takim ślimaku, musisz tą ośkę ślimaka lekko podgiąć, by się po trybach nie ślizgała. Ot, cała naprawa licznika mtg :)

Opublikowano

Mam ten sam problem co koledzy. Raz licznik działa raz nie i zaczyna mnie to wkurzać. Rozebrałem już i przeczyściłem cały panel wraz z obrotomierzem, wymieniłem szczotki w alternatorze i nic nie pomogło. Jak sprawdzić czy wina lezy po stronie alternatora czy obrotomierza?