Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś ursusa 4-cylindrowego o mocy jakieś 60-90km. Znalazłem Ursusa 912 i chciałbym się dowiedzieć więcej na jego temat np. spalanie itp. Czekam na wasze odpowiedzi i opinie na temat tego ciągnika.

Opublikowano

odpowiem Ci bardzo krótko, bo teraz nie mam bardzo czasu się rozpisywać, ale pomyśl lepiej o 914 (albo 904b=wersja eksportowa 914). jeśli chcesz by był on głównym koniem pociągowym w twoim gospodarstwie to lepiej w ogóle nie myśl o ciągnikach bez przedniego napędu. Mamy 904 od 20 lat i mieliśmy wiele trudnych sytuacji, z których bez przedniego napędu po prostu byśmy sobie nie poradzili.

Jeśli chodzi o ciągnik to jest to jak każdy ursus maszyna szalenie awaryjna i ciągle trzeba coś przy nim robić, ale zazwyczaj są to duperele. Za budowę tylnich ramion inżynierowie powinni dostać medal :) od samego początku mamy z nimi problemy i najlepiej zawsze mieć w zapasie po jednym z nich, no chyba, że sklep blisko :)

Opublikowano

Do tej kaski kupisz dobrą 914;) Sam jestem jej użytkownikiem i moge ci ją naprawde polecić. Szalona awaryjność?? Jedyna rzecz która przez dwa lata to pompa wodna a takto śmiga bez żadnej awari;) Moim zdaniem ciagnik bez przodka jako głowny ciągnik pociagowy to troszke lipne a spalanie dużo się nie rózni;) Jak byś miał jakieś pytania to pisz;)

No chyba że nie masz za duyzo ziemi to za tą kaskę możesz mieć jakiegoś zetorka 7211;) Ale polecam 914;)

Opublikowano (edytowane)

xxxxxxxxxxxxxxx

Edytowane przez klocek
Opublikowano
w polu natomiast kola stawiają opór w 912 bo jak masz 4x4 to przednie kola wtedy ciągną a nie chamują

ta róznia w tych spalanach to jest pewnie minimalna ale 4x4 sie przydaje,

Tak ale przednie koła sie nie kręcą same z siebie tylko silnik je napędza więc pewnie troche więcej spali ale w sumie to sie pewnie zrównoważy bo jest wtedy mniejszy poślizg tyłu i troche szybciej sie jedzie na tych samych obrotach.

Opublikowano

co do przedniego napędu to mówią ze 20% jest większe spalanie ale u mnie jakoś tego nei zauważam żeby az tak dużo. Pzzedni napęd to włączam jedynie gdy ciągnik tego wymaga bo np nie będe jeździł na przednim napędzie jak bronuje albo cos podobnego.

a co do jazdy po asfalcie to nie jeżdze bo po pierwsze opony sie szybciej scierają a po drugie to i tak nic nie daje i po trzecie podczas szybkiej jazdy jak zaczniesz przychamowywać to słychać przedni napęd.

Opublikowano

Kurcze chłop czekał 8lat z zakupem zanim ktoś odpiszę czy się mieści, no i teraz już wie, żeby go nie kupować :)
Sorry, nie mogłem się powstrzymać. A tak na poważnie to w sumie fajnie, że jeśli ktoś już robi odkop to jakaś informacje jednak zamieszcza, a nie tylko "polecam, dobry ciągnik" czy coś w tym stylu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v