Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

bolid20

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda , do tego rzepaki w kwitnieniu , zaraz kwiat spadnie zanim zawiąże .

Od jakiegoś czasu obserwuje nawał świeżego egipskiego  czosnku z łętem zielonym , hurtownicy sprzedają to jako harnaś a sklepy tak też go podają , najgorzej że ludzie to łykają ,że harnaś :):).

Przy tak intensywnych opadach to warto zbierać deszczówkę a potem na targ i handlować 😀 no albo na podlewanie trzymać. Ja od wczoraj wyglądam deszczu bo tak miało być pięknie a tu zdziwienie bo chmury mnie omijają,zawsze jak deszcz w lubelskim to do Chełma dojdzie a na północ lubelskiego już nie chce iść

3 godziny temu, Tomek42 napisał:

To prawda , do tego rzepaki w kwitnieniu , zaraz kwiat spadnie zanim zawiąże .

Od jakiegoś czasu obserwuje nawał świeżego egipskiego  czosnku z łętem zielonym , hurtownicy sprzedają to jako harnaś a sklepy tak też go podają , najgorzej że ludzie to łykają ,że harnaś :):).

To masz patent na biznes. Sprowadzic kilkadziesiat tysiecy glowek i sprzedac "z pola" 

A tak na powaznie jak u was wyglada handel? Jakis sprawdzony handlarz odbiera czy gieldy? Ile realnie na raz mozna sprzedac na gieldzie i jak go szykujecie? 

Mój czosnek. Dostał teraz wieloskładnik i akurat popadało, więc fajnie. Wychodzi mi troche dwuliściennych, ale to już chyba tylko motyka? Po posadzeniu nie pryskany od chwastów. Od grzyba co polecacie? I co od robaka?  Mysślałem nad Topsin + Dursban tylko nie wiem w jakich dawkach. Bo raczej moge to zmieszać i na raz opryskać? 9Już powinno być opryskane, no ale...

20190425_145003.jpg

6 minut temu, rafal4610 napisał:

Mój czosnek. Dostał teraz wieloskładnik i akurat popadało, więc fajnie. Wychodzi mi troche dwuliściennych, ale to już chyba tylko motyka? Po posadzeniu nie pryskany od chwastów. Od grzyba co polecacie? I co od robaka?  Mysślałem nad Topsin + Dursban tylko nie wiem w jakich dawkach. Bo raczej moge to zmieszać i na raz opryskać? 9Już powinno być opryskane, no ale...

20190425_145003.jpg

nie, nie możesz zmieszać...

36 minut temu, asus921 napisał:

To masz patent na biznes. Sprowadzic kilkadziesiat tysiecy glowek i sprzedac "z pola" 

A tak na powaznie jak u was wyglada handel? Jakis sprawdzony handlarz odbiera czy gieldy? Ile realnie na raz mozna sprzedac na gieldzie i jak go szykujecie? 

hihihi, nie handluję w taki sposób , ani żadnym zagranicznym szajsem , teraz przyszły statki z Egipskim , zaraz będą jeździć tiry z Hiszpanii i Portugalii , chodzi o to żebyśmy tu w tej małej społeczności dawali sobie radę z tym a nie życzyli sobie źle , wiem że biznes to biznes ale lepiej walczyć z obcym niż ze swoim .

Nie handluję na giełdach już od kilku lat , zapewne wiecie że tam chętnie kupią czosnek polski ale dają grosze i mają plantatora za robola , zwłaszcza pośrednicy co tną po 300% na zakupie nawet nie brudząc ręki ziemią :). Tak jest przy najmniej we Wrocławiu na Piaście .

Sprzedaję z domu , najczęściej ludziom którzy handlują na targach miastowych ,lub warzywniaki , zdobyłem małe grono takich własnie ludzi  którzy mają stoiska w otaczających miastach i odbierają ode mnie , na razie ja jestem zadowolony a oni co rok wracają więc chyba też , żaden ze mnie wielki plantator ale swoje wiem , wiem też że ładnych parę lat temu nasz czosnek wielkości 6,5-7 nie można było po 50groszy sprzedać bo tak rynek był zalany zagranicznym, w tedy chiny rządziły więc lepiej nie dopuszczać do tego znowu bo biada nam :).

Rodzice kiedys tak wlasnie sprzedawali szparagi. Przez lata nagromadzilo sie stalych odbiorcow. A ile realnie potrafi taki jeden targowy handlarz czy warzywniak od ciebie kupic glowek? Ile mniej wiecej rocznie sprzedajesz i jak dlugo. W sensie schodzi w 1-2 miesiace czy raczej, az do zimy np. 

Porwalem sie na ponad 20tys sztuk, ale patrzac po waszych arealach to jest niby pryszcz, ale jakos wydaje mi sie duzo jak na lokalny rynek.

Edytowane przez asus921

Dlaczego pryszcz? robisz tyle ile dasz rady , jest przy tym roboty co nie miara , wyhodować to jedno a potem się zaczyna dopiero , tak jak mówiłem poleciało się na giełdę kiedyś , na aucie z 5- 8  tyś szt i ręce opadają , okazuje się że wszyscy by wzięli ale żeby im jeszcze dopłacić i się cieszyć to jest dobijające , ale rok po roku trzeba zdobywać klientów i dopiero jak zaczyna się kleić to powiększać .  Ja nie przekraczam 1 ha , a zaczynałem od 7ar , pierwszy rok to szukałem czosnku w trawie ,chwastach hahaha, nie dałem rady ., Nie raz jest ciężko ale mam chłodnie i sprzedaje nie raz w lutym jeszcze więc nie goni mnie teraz ale bywało że załamki były totalne . Nie liczyć nigdy że 1szt to 1zł , bo nawet jak sprzeda się tak to odliczając (tak sumiennie) koszty i własną pracę to już nic nie mówię ? Ale systematycznie po trochę , z uporem rok po roku , 

Panie Tomku u mnie okolice Jeleniej Góry pokazują 25mm deszczu liczę na to 😀 to pewnie i dolny slask się doczeka w końcu deszczu.U mnie w tym roku 20ar czosnku francuski hiszpański i Polski póki odpukac jest okey raz podlewany.Poki co ogarniam bez herbicydow z pomocą starszej osoby(babci) 😁 ale każda pomoc się liczy.I dokładnie Maj i czerwiec da popalić

2 godziny temu, rafal4610 napisał:

20190425_145003.jpg

Co Ci da ten wieloskładnik?  Od 3 lat łącze Dursban z Topsinem i nic się nie dzieje i to nie tylko w czosnku.

3 godziny temu, asus921 napisał:

Rodzice kiedys tak wlasnie sprzedawali szparagi. Przez lata nagromadzilo sie stalych odbiorcow. A ile realnie potrafi taki jeden targowy handlarz czy warzywniak od ciebie kupic glowek? Ile mniej wiecej rocznie sprzedajesz i jak dlugo. W sensie schodzi w 1-2 miesiace czy raczej, az do zimy np. 

Porwalem sie na ponad 20tys sztuk, ale patrzac po waszych arealach to jest niby pryszcz, ale jakos wydaje mi sie duzo jak na lokalny rynek.

Ja też sprEdaje z domu. Część sprzedaje mi dziadek w okolicy a część ja u siebie. Mam też kilku panów z targowiska. Ilości różne brał ale średnio 600-1000 glowek tygodniowo zamawiai. No i restauracje też brały czy masarnie. Nie dużo ale zawsze to 50-100 glowek tygodniowo 😉 a najgorsze to jest obieranie i czyszczenie.

A co do czosnku dziś zamontowałem podlewanie do końca i zaczęło padać. Ale kilka godzin przed deszczem poszedł oprysk wieloskładnikowy+siarczan magnezu+ dursbanem. Dursbanem 2 raz użyłem, ale muszę zagazować te muchy. Później już delikatnie innym środkiem walne. Tydzień temu miałem czosnek jasnozielony i mocno żółty, siknalem mieszanka wszystkiego co miałem i dziś się zdziwiłem bo czosnek jest tak mocno zielony że aż piękny! I żółte znika, na niektórych czosnkach prawie całkiem znika. A dudy bardzo grube. Jest spoko;-)

Nigdy nie mieszam srodkow jesli chodzi o czosnek. Mam 0.5 ha wiec wole dla spokojnosci odczekac te kilka dni i racjonalna dawke podac tego co trzeba. W koncu oprysk trwa doslownie kilkanascie minut. Szczegolnie teraz, gdy sucho, kazda kropla wody na wage zlota. W czwartek dostal dawke na grzyba, jutro dam delikatna dawke makro i mikro. Po dwoch dniach prysne mocznik i siarka. Ale wszystko dziele na mniejsze dawki. Wole czesciej ale w mniejszych dawkach. 

10 godzin temu, micgal39533 napisał:

Z tego co się orientuję to topsin się chyba nie nadaje do mieszania z insekcydami, gdzieś miałem tabele ale się zapodziala

W pszenicy idzie Topsin na T3+ insekcysyd na mszyce w rzepaku tak samo się miesza i zawsze skutecznie zwalcza