Skocz do zawartości

Jakie macie Fendty?

Balzak

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widac wiesiu kupil sobie ciagnik i troche przerasta go ta cala technika....najpierw trzeba nim troche pojezdzi i sie "pobawic", tak na sucho i tak nic nie zdzialasz...poczekaj do wiosny, zrob pare dobrych hektarow...a zobaczysz wszystko zrozumiesz, a wiele rzeczy wyjasni sie samo z siebie

jestem człowiekiem starej daty, przerasta mnie tylko ustawienie pozycji pływającej, a tak to już rozgryzłem ten ciągnik. myślałem że jak napisze w tym temacie co użytkownicy się wypowiadali tyle razy to i odpowiedź uzyskam, jednak i wy nie potraficie nic powiedzieć("pokierujcie mnie krok po kroku, bardzo mi zależy, i wyjaśnijcie mi po kolei odnisząc się do rysunku kostiego. C na ile procent ustawić?? Co to jest E?? jak to włączyć?? natomiast G włącza się jak na pokrętle od głębokości ustawi się 9, ale pług wtedy wpada po sama rame").

sprawdza się stare powiedzenie najprostrze pytanią sa zawsze najtrudniejsze

Witam, jestem tu nowy, ale mam prośbę do was. Chcę kupić ciągnik Fendt 515 z turem, ale nie wiem czy to dobra opcja czy może wybrać coś innego. Słyszałem sporo dobrych opinii na ich temat ale i kilka złych. Dlatego chciałbym dowiedzieć się od was użytkowników serii 5** jak się te ciągniki sprawują, ile palą i jak z ich awaryjnością i dostępem do części (tylko i wyłącznie Korbanki pewnie).

Potrzebuję kilka mocnych argumentów za,aby przekonać ojca, dlaczego Fendt 515 a nie np. JD 6910 lub Agrotron 150. Za odp będę wdzięczny. Podrawiam.

Ja posiadam fendta 512c z 97r mam go od sierpnia 2007 super maszyna chociaż parę napraw miałem takich jak wymiana gumek na tulejach,uszczelniaczy na turbomatiku czy ostatnio najkosztowniejsza wymiana pompy podnośnika która kosztuje 8 tyś ale ogólnie jestem zadowolony bo moim zdaniem nie psują się tylko te ciągniki które stoją w garażu a co do częsci to ja akurat niemam problemu z dostępem bo albo zwiastowice albo mam gościa spod namysłowa który sprowadza częsci z całej europy do wszystkich ciągników

515 super maszyna ale ja jak bym jeszcze raz kupował to chciałbym najpierw dane od własciciela tego traktora i się z nim skontaktował dlatego ze ja najpierw kupiłem a pózniej kontaktowałem się z właścicielem w niemczech i okazało się ze na liczniku jest 6 tys mtg a w rzeczywistości ma 12,5 tys mtg :D

Niestety jedyna mozliwosc sprawdzenia danych to kontakt z ostatnim wlascicielem ciagnika lub z warsztatem w ktorym byly dokonywane naprawy.W normalnym wypadku nie ma mozliwosci zmiany stanu licznika, nawet poprzez komputer. Jedyna mozliwosc to wymiana calego instrumentu w ktorym znajduje sie wyswietlacz, gdyz to tylko w nim sa zapisane te dane. ze wzgeldu na to ze wyswietlacze te ulegaly wczesniej czestym awaria, konieczna byla ich wymiana co laczylo sie z tym ze licznik znowu zaczynal "bic" od zera.

Jakbys dokaldnie zaczal czytac to zauważyłbyś ze napislaem : "W normalnym wypadku nie ma mozliwosci zmiany stanu licznika, nawet poprzez komputer", tak wiec i jakas mozliwosc napewno istnieje, tylko ze w ciagnikach taka procedura jest wiele mniej oplacalna niz w samochodach ktorych jest znacznie wiecej. Nikt dla "pieciu" ciagnikow nie bedzie kupowal oprogramowanie, wtyczek i innego sprzetu aby zmienic stan licznika. Wiem tylko tyle ze nawet Fendt nie ma takiej mozliwosci, napewno sa sposoby ale czy warto dla tych paru ciagnikow....

Mi chodziło po czym można mniej więcej zaobserwować czy przebieg jest w miarę autentyczny?

Np. zużycie niektórych podzespołów (ramiona od tylnego tuza, kierownica, siedzenie lub coś w tym stylu???)

Do tej pory jeździłem Fortschrittem Zt323 i nie wiem na co dokładnie zwrócić uwagę podczas oglądania takiego Fenda...

sory w normalny czy nie normalny sposób to mnie nie interesuje ale faktem jest że liczniki są skręcane w moim przypadku było to i w ciągniku i w kombajnie a czy to się opłaca czy nie to inna sprawa ale gdyby się nie opłacało to by nie skręcali!!!

co do sprawdzania to patrz na luzy w ramionach podnośnika, wytarty pedał sprzęgła wytarcie przycisków np od świateł, czy był malowany