Skocz do zawartości

Pryskanie zboża na chwasty w jesieni

Benek70

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie coś kiepsko podziałał oprysk.Może taki rok.W zeszłym sezonie pryskałem mieszaniną Legato i Glean (DFF i chlorosulfuron) i miałem czyściutko.W tym sezonie pryskałem jesienią Tolurex i Stakato (Chlorotoluron i DFF) i poprawiałem wiosną Esteronem na chabra ale to moge jeszcze znieść tylko teraz się okazało że wyszło od groma miotły.Ogólnie to chyba przez ta zime bo widzę że u wszystkich ta miotła jest ale fakt faktem.Skuszę się w tym roku na tego Boxera :)

2 litry boxera + 0,75 Legato może być?

Oj chyba coś pomyliłeś. Nawet samego legato zalecają max 0,3l a Ty chciałbyś w mieszaninie dawać 0,75l? 2l boxera ok w mieszaninie, a czystego DFF w mieszaninie 50-100mg co daje 0,1-0,2l legato. Oczywiscie mówię o legato 500SC

milan nie masz praktyki w uprawie pszenicy.Snajper radzi sobie z chabrem w dawce 1.4l.sprawdzone na własnym polu.Wstawiałem fotki w dziale pszenica ozima i jara gdzie na polu chaber wystepuje

Racja, nie mam praktyki w pszenicy. Może i na niektórych moich polach pszenica by się udała ale w moich okolicach ilość i rozkład opadów zdecydowanie nie sprzyjałby pszenicy. Czy snajper poradzi sobie z chabrem wiosennym? Wysoce w to wątpię, a w tym roku nawet spotkałem na polach miotłę jarą (bo nie wiem skąd miotła w owsie czy łubinie).

A poza tym to nawet jak herbicydy jesienne puszczą tego chabra to wiosną wystarczy granstar (ok 40zł/ha) i będzie czysto.

pola po Snajperze czyste mam.Chwasty padły jesienią.Pszenica silnie sie pokrzewiła wiec i chwasty już nie miały jak konkurowac.Dziwi mnie troche ze macie problemy z miotła.Robiłem w przeszłosci zabiegi jesienne Alisteram,Alisterem Grande,Kompletem,Snajperem i miotła nie wystepowała

No i gratulacje bo tak powinno być ;)

Gość Profil usunięty

Wielkie koncerny mogą dostać ostro po nosie tej jesieni z powodu Makteshima i ich nowego produktu TRINITY 590 SC (Diflufenikan + chlorotoluron + pendimetalina) czyli połączenie Snajpera i pendimetaliny z Maratonu.

Patrząc na tą mieszankę absolutnie poziom Alistera czy Kompletu z Bayera. Jeśli zrobią go dodatkowo w opakowaniach 1 L dla maluchów i nie przesadzą z ceną to będzie hit.

Witam Panowie.

Jestem ciekaw jak u was w tym roku jest z odchwaszczaniem. Jeżdżąc wczoraj po usługach pszenice czy pszenżyta miejscami są strasznie zachwaszczone miotłą. Pytając się ludzi mogę stwierdzić tyle że chyba każdy możliwy herbicyd może przepuścić. Albo rolnicy mijali się z prawdą ale może źle stosują te środki. W moim przypadku pszenica na szczęście jest czysta, odchwaszczałem boxerem i legato. Ale pszenica jeszcze wilgotna, trzeba czekać.

Ja odchwaszczałem na wiosnę, mieszanka tifensulfuronu i metsulfuronu dobrze poradziła sobie z miotłą- gdzie nie gdzie rośnie ale jest dobrze. U mnie większym problemem jest stokłosa, więc na wiosnę AAA-Apyros, Attribut, Atlantis. W okolicy rolnicy mieli sporo kłopotu z miotłą, niektórzy po opryskach za ok 120-130zł poprawiali Pumą za kolejną stówkę a miotła jak stała tak stoi. Owies głuchy druga sprawa-1l Foxtrotu w jęczmieniu Eunova zwalczył może z 60% owsa :blink: z Axialem takiego problemu jednak nie było. Co do zabiegów doglebowych to wilgotnośc sprawa pierwszorzędna, często jest tak że rolnik kupi za wczasu jakąś doglebówkę i trafi na okres posuchy, mimo iż wcześniej warunki były OK, i niechcąc czekać pryska-i jakie są efekty sam będzie widział.

Edytowane przez Tomazi3p

Co do zabiegów doglebowych to wilgotnośc sprawa pierwszorzędna, często jest tak że rolnik kupi za wczasu jakąś doglebówkę i trafi na okres posuchy, mimo iż wcześniej warunki były OK, i niechcąc czekać pryska-i jakie są efekty sam będzie widział.

Z tą doglebówka nie zgodzę się do końca. Wiele substancji aktywnych ma rejestracje w bardzo szerokim zakresie bo od siewu do końca wegetacji jesienią nawet. Czas jest spory, poza tym dzień coraz krótszy, mniejsze parowanie gleby i jak dla mnie odchwaszczanie jesienią ozimin jest pewniejsze niż wiosną a i wielokrotnie tańsze. U mnie na takich słabych glebach, szybko osuszających się doglebówki dobrze działają. Rok temu stosowałem boxera z snajperem i chwasty ładnie wyczyściło, ale z drugiej strony DFF potrafi nieźle przytrzymać.

Jaki środek polecacie zastosować w pszenicy na polu na którym jest problem z szarłatem szorstkim i ostrożeniem. Chciałbym żeby był to środek do jesiennego odchwaszczania. W tym roku po zastosowaniu Expert-met + Glean tylko na jednym polu musiałem zrobić poprawkę Mustangiem bo wyszło sporo tobołków polnych, i trochę ostrożeni ( które i tak do żniw w ilości kilkunastu sztuk się ostały),

Zastanawiam się nad jesienna likwidacją chwastów w oziminach. Zainteresował mnie Komplet, ale wypadałoby coś do niego domieszać ,żeby zwiększyć spektrum zwalczanych chwastów, pomyslałem o Stomp-pendimetalina. Co wy na to i w jakiej dawce? Ciekawą propozycją jest wspomniany wyżej Trinity, ale u mnie występuje mak więc też wypadałoby jeszcze cos domieszać. Interesuje mnie taki zabieg, po którym nie trzeba by robić poprawek wiosną. Legato plus- widze i słyszę różne opinie. ExpertMet+DFF lub + Lentipur. Ziemia bardzo ciężka, może uda się w miare dobrze uprawic.NIe miałem styczności dotąd z odchwaszczaniem jesiennym tzn widziałem mizerne efekty w mojej okolicy, ale z tego co się dowiedziałem to lecieli Gleanem i myśleli, że załatwi wszystko a potem pole wiadomo jak wyglądało ładnie.

Nie widzę potrzeby stosowania tak drogich środków jesienią.

Jesienne pryskanie najskuteczniejsze i najtańsze jest na miotłę zbożową,na inne chwasty i tak musisz poprawić wiosną bo zawsze coś wylezie.

Ja stosuje w życie i pszenicy na jesień Glean albo Tolurex a na wiosnę Chwastox albo Mustang i pole czyste i wychodzi całkiem nie drogo.

• Like 1

Nie widzę potrzeby stosowania tak drogich środków jesienią.

Jesienne pryskanie najskuteczniejsze i najtańsze jest na miotłę zbożową,na inne chwasty i tak musisz poprawić wiosną bo zawsze coś wylezie.

Ja stosuje w życie i pszenicy na jesień Glean albo Tolurex a na wiosnę Chwastox albo Mustang i pole czyste i wychodzi całkiem nie drogo.

I tu się zgodzę w 100%. Też nie rozumiem stosowania drogich mieszanek, a później na wiosnę słyszy się "poprawki Pumą, Axialem.." Na jesień najlepiej zwlaczyć tanio i skutecznie miotłę- dodałbym do tego jeszcze Expert Met-trochę droższy, ale ogranicza stokłosy. Na wiosnę zachłyśnięte herbicydem dwuliścienne, zwalczyć jakimiś tanimi środkami. I tak koszt wyniesie 100-120zł +oprysk.

Jeżeli na wiosnę ma być i tak poprawka, to zastosuj na jesien IPU bądź CTU, a na wiosnę-jeżeli będzie wspomniana przytulia i skrzyp- fluroksypyr, bądź gotową mieszankę-Gold 450 EC(bardzo ciekawy środek) Ja u siebie w tym roku stosuje Experta bo mam problem ze stokłosami. Zastosuję solo lub razem z Gleanem

Zastanawiam się nad jesienna likwidacją chwastów w oziminach. Zainteresował mnie Komplet, ale wypadałoby coś do niego domieszać ,żeby zwiększyć spektrum zwalczanych chwastów, pomyslałem o Stomp-pendimetalina. Co wy na to i w jakiej dawce? Ciekawą propozycją jest wspomniany wyżej Trinity, ale u mnie występuje mak więc też wypadałoby jeszcze cos domieszać. Interesuje mnie taki zabieg, po którym nie trzeba by robić poprawek wiosną. Legato plus- widze i słyszę różne opinie. ExpertMet+DFF lub + Lentipur. Ziemia bardzo ciężka, może uda się w miare dobrze uprawic.NIe miałem styczności dotąd z odchwaszczaniem jesiennym tzn widziałem mizerne efekty w mojej okolicy, ale z tego co się dowiedziałem to lecieli Gleanem i myśleli, że załatwi wszystko a potem pole wiadomo jak wyglądało ładnie.

Do kompletu jeszcze stomp? To już horrendalnie drogo wyjdzie jak na jesień. Mak całkiem ładnie powinna zwalczyć mieszanina dff z gleanem.

Co polecacie dobrego a taniego na jesien???problem z przytulia( i tu pewnie bedzie poprawka) i ze skrzypem...

Z przytulią jesienią radzi sobie większość stosowanych substancji jak dff (legato), pendimetalina (stomp), prosulfokarb (boxer), itd. Tyle że na silnie zachwaszczonych polach przytulia może kiełkować wiosną i wtedy wiosną jest konieczna poprawka np. fluroksyprem.

Edytowane przez milanreal1

Do kompletu jeszcze stomp? To już horrendalnie drogo wyjdzie jak na jesień. Mak całkiem ładnie powinna zwalczyć mieszanina dff z gleanem.

Z przytulią jesienią radzi sobie większość stosowanych substancji jak dff (legato), pendimetalina (stomp), prosulfokarb (boxer), pochodne mocznika itd. Tyle że na silnie zachwaszczonych polach przytulia może kiełkować wiosną i wtedy wiosną jest konieczna poprawka np. fluroksyprem.

Pochodne mocznika mają zerowe działanie na przytulię