Skocz do zawartości

New Holland T7030, a Case CVX 175

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

New holland 7030 ,a Case cvx 175 taki mam wybór, ceny podobne.Ale który lepiej się sprawdzi w gospodarstwie mlecznym 200 ha jako główna moc z Pottingerem 50 m3 i beczkowóz 12000 l z aplikatorem.DZIEKUJĘ ZA INFORMACJE.

Opublikowano

Witam

Musisz pomyśleć jakie zadania będzie jeszcze wykonywał, wszelki transport bezstopniówka lepsza(aktywny stop i hamowanie do 35 ton skrzynią ciągnika), lecz w NH jest full powershift a to też dobra przekładnia.Sam biorę wiosną CVX, jestem że tak powiem zaaferowany działaniem skrzyni bezstopniowej. Ma dodatkowo ten plus że olej hydrauliczny jest oddzielnie. No i to że bez zmiany obrotów silnika możesz zmieniać prędkość to jest duży plus bezstopniowej, przyda się to w przyczepie zbierającej i w uprawowo-siewnym aktywnym np.

Masy i gabaryty podobne u obu, w CVX będziesz miał silnik Sisu a w HN Iveco, w CVX troszkę mocniejszy podnośnik a w NH trochę lepszą kabinę(kilka db. cichszą)

Sprawdź jeszcze czy masz tego NH ze skrzynią 19/6 czyli biegiem ECO transportowym bo tu wtedy mniej spali przy przejazdach(CVX ma to od razu z racji konstrukcji skrzyni). Ja sam skłoniłem się ku CVX dla siebie przy podobnej cenie Pumy i CVX z racji dość różnorodnych zadań dla ciągnika i trochę trudnego terenu, jak również tego że jest to model sprawdzony i od lat na rynku a Na Twoim terenie też trochę tego chodzi bo Pan kolega Pawlukowski sam używa i sporo sprzedał. Jeżeli będziesz miał jakieś dokładne pytania o CVX to służe pomocą na priv.

Opublikowano

New holland 7030 ,a Case cvx 175 taki mam wybór, ceny podobne.Ale który lepiej się sprawdzi w gospodarstwie mlecznym 200 ha jako główna moc z Pottingerem 50 m3 i beczkowóz 12000 l z aplikatorem.DZIEKUJĘ ZA INFORMACJE.

ma 19/6 z eco ,tylko cvx może mieć przedni tuz i wom i reserowaną oś i kabina jest też lepiej amortyzowana ,bo nh 7030 trochę rzuca w standarcie, a poza tym cvx ma lepszy system kontrolny ampi (chyba) ,silnik w cvx jest 2-zaworowy i trochę na efektywnosci traci .Słyszałem że występuja problemy z oś reserowana po około 2000 mtg i z skrzynią

Opublikowano

Witam, że tak powiem... a nie myślałeś o Pumie ;)

Co do CVX to sprawdzona konstrukcja ale już że tak powiem wiekowa i niestety lepszą amortyzację przodu bo aktywną(pomaga tez na polu) będziesz miał w NH lub jej czerwonej siostrze Pumie. Co do osi amortyzowanej w CVX to jest w niej dużo elementów ruchomych, trzeba często smarować i jest O.K. ale niestety trzeba smarować za to jest wachaczowa i działa jak w samochodzie prawie...

Co do APM w CVX to jest taki a nie inny z racji przekładni bezstopniowej, to on zarządza zmianami przełożeń i prędkości obrotowej silnika no i tak po cichu cvx 175 można bez kosztów koło 10km dołożyć w sterowaniu CR bo wszystkie podzespoły w 160,175 i 195 są takie same :) a prosto kompem serwisowym zmienić parametry silnika co w nowszych już po ograniczali niestety

A z tą skrzynią to coś komuś strzeliło czy to szersza opinia? bo w fendt-cie też jednym trzyma

1 000 a innym 15 000 godzin...

Opublikowano (edytowane)

WITAM I DZIEKUJĘ ZA POGLADY .cvx na miekiej ma mniejszy skręt troche ,ale w sumie może byc.nowe pumy z full comand trochę więcej pala sąsiad ma i w pracy sprawdzał i sa identyczne jak nh tylko kabina inna .

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Ciężki wybór, za cvx przemawia właśnie to że jest to coś juz sprawdzonego ale.... Puma cvx ma wzmocnioną przekładnię i poprawione nią zarządzanie oraz silnik 4 zaworowy i o 3dB cichszą kabinę a jaka różnica w cenie ? ciągniki oba z Mirtrans ?

Opublikowano

Jest jeszcze możliwość taka jak nh 7030 auto comand ceny około 280 00,00 netto , a cvx 245 000,00 .Skrzynia w pumie jest bardziej mechaniczna niż w cvx ,tylko sterowanie jest elektroniczne , jest jeszcze zwykły nh 7030 za 220 000,00.a silniki te co w nh i pumie nowej sa tez chyba tkże w mccormickach 6,724cm3, tylko maja mniej mocy zwiekszonej według broszur.dziekuję za info.

Opublikowano

nh 7030 19*8 nówka za tyle można mieć netto nówke new hollanda 167 km ,rynek nowych ciągników jest nieprzewidywalny i ceny są do mocnego targowania lub mocno elastyczne {zero stabilności i przewidywalnosci} ja cały czas szukam i coraz lepsze parametry cenowe od wiosny z 265000 netto