Skocz do zawartości

Osprzęt do ładowarki/ ładowacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przeważnie są dwa typy mocowań osprzętu sms i euro. teraz to przeważnie jest euro we wszystkich zachodnich modelach jak również ładowaczach zetora i większość polskich producentów wykonuje to mocowanie .starsze modele turów mają sms.wiem że polscy producenci na zamówienie zrobią mocowanie według potrzeb klienta

Opublikowano

Osprzęt ma być do ładowarki Weidemann (zdjęcia w galerii), a co do mocowania to obojętnie (i tak bez drobnych przeróbek nie będzie pasować). Krokodyl lub widły mają być mocne, ale także w rozsądnej cenie.

Opublikowano

Może od ładowacza TUR 2A POL-MOT TUR.

Krokodyl z jednym siłownikiem o szerokości ok. 1,1m. kosztuje 2030zł netto.

Mój kumpel ma od roku w c-360 TUR'a 2A z krokodylem i jak narazie bezawaryjnie (żaden palec się nie wygiął ani nie złamał).

Opublikowano

lokalny diler weidemanna bardzo chwalił tą firmę. mówił, że jeden właściciel przegubowej ładowarki zjechał oryginalne widły przy wpychaniu obornika w 6m-cy.a te już wytrzymały 6 m-cy.poza tym oni robią tylko osprzęt do ładowaczy, także myślę że jakby robili lipę to szybko by skończyli...

poza tym diler też mówił :) że rzadko kiedy oryginalny osprzęt hydrametu pasuje na ładowacz bez żednego problemu...

Opublikowano

A tak z ciekawości jak wygląda kwestia ciśnienia w układzie hydraulicznym ładowarki? Jest takie same jak w ciągnikach (ok 180 bar)? pytam bo wiem że znajomy kupił jakąś używaną ładowarkę i do niej dobierał osprzęt od ładowaczy. O ile łyżka jeszcze żyje to krokodyla szlak trafił dość szybko. Tzn najpierw węże strzelały, a jak użył dorabianych o lepszych parametrach to siłowniki powyrywały swoje mocowania. Jak się okazało ciśnienie było coś ponad 200

A co do jakości polskiego osprzętu. Elementy bierne tj łyżki, widły do palet etc. to raczej zdadzą egzamin, natomiast to co będzie miało siłowniki/silniki hydrauliczne to radziłbym rozejrzeć się za czymś lepszym (przy czym 12,5k za krokodyla to już przesada)

Opublikowano

mam pytanie czy ktoś kupował jakiś osprzęt do tura u polskich producentów interesuje mnie krokodyl lub widły ok 1,5-2m widzę dużo jest rzemieślników ale może jakiś używany zagraniczny jaie macie opinie na ten temat

Opublikowano

Interesuje mnie opinia na temat osprzętu firmy Mandam: łyżka, krokodyl, paleciak. Jaka jest optymalna szerokość (pojemność) do ładowacza na ciągniku ok. 80km (prawdopodobnie Stoll F30)?

Opublikowano

Co sądzicie o tej łyżce lub o tym producencie? Zamierzam kupić tą łyżkę i cenę wyjściową facet mi powiedział 1050 zł więc bym wycyganił to za 1000 zł za 2 m plus koszty transportu bo do tego faceta mam ponad 200km. Oczywiście uchwyty w swoim zakresie muszę wykonać.

I jeszcze powiedzcie mi przy okazji jaki to typ mocowania mam w swoim ładowaczu bo mi się zdaję że to typ euro nie jest.

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=140241

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=140242

Opublikowano

Niedawno zalozyłem tura do swojego jaska i teraz zastanawiam sie nad odpowiednim krokodylem do niego.Chodzi mi głownie jaka szerokosc bedzie odpowiednia tak zeby nie przeciazac ciagnika a glownie to przedniego mostu.Czy 1.6m wystarczy bo mi sie wydaje ze 2m krokodyl bedzie za duzy.

Moj ciagnik

Opublikowano

Jesli zawiesisz mu z tyłu konkretny argument, to nie powinien miec problemu z dwumetrowym. Tylko wtedy bedą niebezpieczne naprężenia na skrzyni biegów, chyba że masz rame od ładowacza aż po tylne zwolnice. Ja tak miałem w 3350. Moim zdaniem nie powinno byc problemu z obciazeniem osi. Oby tylko ładowacz szybko podnosił takie cieżary. Poza tym zawsze możesz "dawkowac" materiał który ładujesz i mniej nabierać.

Warfama ma ciekawą ofertę osprzętu do ładowaczy i ładowarek.

Opublikowano

@Szczewko, 1,6m albo 1,8m będzie optymalny :P nie ma co przesadzać z obciążeniem...

Może coś takiego, za bardzo nie podoba mi się umiejscowienie siłowników, ale nie zawsze się ma to co się lubi..

Opublikowano

Własnie turam mam przelozonego od 3350 a mocowania ida az pod tylne zwolnice.Tak porownałem do łyżki ktora posiadam to chyba zdecydujemy sie na 160cm. Nie chce go za bardzo przeciazac ,po drugie krokodyl 2m kosztuje sporo wiecej niz 1.6m,po trzecie gnoj bede ladował max 4 dni w roku wiec nie ma co przesadzac. Nad obciazeniem tylnim wlasnie pracuje,cos w granicach 800 kg chce zmontowac plus odwazniki na kola po 150kg na strone powinno zalatwic sprawe stabilnosci.

Mozecie mi podpowiedziec jakiej firmy kupic krokodyla bo na allegro jest sporo tego z duza rozbierznoscia cen i nie wiem za bardzo na co zwrócic uwage przy zakupie.

Opublikowano

Krokodyle solidnie wykonane, o bardzo ładnym kształcie robi firma TUR z Biedaszek, oddział Warfamy to jest. Zajmują się osprzętem już mnóstwo lat. Posiadają korkodyle do ładowaczy i duże do ładowarek specjalnie. Wujek w ładowarce JCB ma Krokodyla dużego właśnie z Biedaszek i chwali go sobie.