Skocz do zawartości

Jaki wycinak wybrać?

martinezo

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

pompa wzmacniana ''zetoroska'' ale ma juz kilka lat, zawór przeciążeniowy podkręcony i smiga, z błotem nie mam do czynienie ale jak jest np śnieg, ślisko i jeśli wbiję trochę kolce to wtedy podnośnikiem lekko w górę żeby dociążyć oś i da się wbić całe kolce

Akurat co do marki to daleka droga. Chodzi o zasadę działania, szczękowy słabo wycina qq, jak oglądam na yt podczas zamykania szczęki unosi widły i jest lipa. Mógłbyś wrzucić fotke jak wygląda pryzma po nim? Wydaje mi się, że szuflokrokodyl jest mniej inwazyjny bo co prawda ściana nie jest odcięta, ale zeskrobana nic nie wyrywa.

Nie chodzi o to, luknij tutaj https://m.youtube.com/watch?v=gXe1eWR4Nhk
Jak wygląda pryzma i co się dzieje podczas zamykania szczęki, unosi wycinak i zrusza pryzma, jak ktoś dużo wybiera to może nie będzie się psuło. Jak dotąd byłem za szczekowym tak teraz mi się to nie podoba. Musi być coś co przetnie bele zostaje piłowy na ładowacz żeby do wozu wrzucić

U mnie raczej na pewno sie nie sprawdzi, ładowacz bez docisku bedzie ujowo odcinać i zęby łamać. A już znalazłem fajną uzywke. Teraz piłowego szukam jak najniższy tylko tych 110 jest niewiele na rynku, 145 będzie dużo cięższy? Ile taki piłowy w ogóle waży? Windę da się wywalić?

Ja mam strautmanna własnie ten najniższy z windą, wycina troche ponad metr, a ma wysokość 2m.

W prospekcie nowszych wycinakow strautmanna, takich wymiarow wycinak wazy 565 kg, a z windą 740, czym wyższy tym stopniowo 30 kilo w masie dochodzi.

Winde można wywalic, ale trzeba dorobic mocowania, lub odciać te z windy

Edytowane przez Lukasz93

Lukasz a bele da radę przeciąć do końca? Ale w sumie jak 145 tylko 30kg cięższy to nie ma co kombinować, on ma być na ładowacz więc im lżejszy tym lepiej. A czytałem, ze windę można wyjąć spokojnie.
I pytanie czy elektromagnes od elektrozaworu trzeciej sekcji wytrzyma te 2-3 minuty wycinania? Oczywiście trzeba bedzie wstawić gdzies dodatkowo przełącznik żeby nie trzymac na przycisku caly czas

Nie probowałem nigdy beli przecinać, bo ciagnik do obory nie wchodzi to turem wrzucam bele i kuluje :P No jak na ładowacz to wsio ryba czy wyższy czy nie, ja szukalem najnizszego bo ten wyższy - 2,3m sasiad ma, to u mnie praktycznie na styk w oborze.

Widziałem na you tube film - taki piłowy wycinak na turze i to przy zetorze 7745

Jest kilka filmów, ja widziałem ciekawy z dorobioną ścianą z siatki w połowie zębów, przymocowaną do ramki która spycha kostke. wtedy nie trzeba kombinować czy połowę szerokości wycinać czy na dwa razy z wysokości brać. Bo taka kostka 1.5m wys to i pewnie ponad tonę łapnie. Skąd dokładniej jesteś? Ja gm Stawiski

1m3 kukurydzy 600-800kg w zależności jak sucha była, kostka z mojego wycinaka - 0.8m x 1,8m x 1,1m. koło 1,5 m3 moze być jak konkretnie wyciąć

Gm. Kolno. A bylem dziś w Stawiskach po nasiona traw hehe

Edytowane przez Lukasz93

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez xzibit0000
      Witam. Waga od jakiegoś czasu ma swój świat. A wczoraj jak już był załadowany to wartości potrafiły skakać od-3000kg do +3000kg 
      A teraz mi się wyświetlił error i nie wiem gdzie szukać przyczyny.

• Przez bauer51
      Witam kuzyn planuje zakup paszowozu 14m3 i ma okazję kupić paszowóz samojezdny Strautmann Verti Mix 1400 Double z 2009r czy lepiej za te pieniądze kupić paszowóz do ciągnika np. euromilka czy kuhna. Może ktoś ma ten paszowóz i chciałby podzielić się opinią. Mi osobiście coś się nie paszowozy tego modelu są tak niskiej ceny być może ten model ma jakąś wadę fabryczną
    • Przez ceston
      Witam tak się zastanawiam jak wygląda sytuacja sypania z paszowozu prosto na łyżkę? Czy bez przerabiania jest to możliwe czy wysyp jest za nisko? Mówię o łyżce od tura a nie od małych ładowarek.chodzi o pojemność 8-12 m3
    • Przez KUBA989
      Witam,mam pytanie rozglądam się za wozem paszowym i mam na oku strautmann Verti Mix 900 i posiada on przekładnie jedno biegową i tutaj moje pytanie czy c 360 da radę z nim pracować? I czy ktoś użytkuje taki z taśmą wyładowczą, i posiada jakąś opinię. Pozdrawiam 
    • Przez szymczak
      Falke mix 8 
      Jestem użytkownikiem od prawie roku więc myślę, że mogę już się wypowiedzieć na jego temat, a sam potrzebowałem na jego temat trochę informacji i opinii, a ich nie znalazłem.
      Zaznaczam, że jest to mój pierwszy paszowoz więc nie mam większego porównania.
      Odnośnie wyposażenia dodatkowego posiadam oczywiście obowiązkowo jak do c360 przekładnie redukcyjną, dodatkowe ramię wysypujące paszę, wałek szerokokątny. 
      Ogólnie z maszyny jestem bardzo zadowolony, najmniejszej awarii nie miałem i odpukać nie widzę rzeczy która mogłaby się popsuć w ciągu najbliższych kilku lat. Maszyna wykonana bardzo solidnie. Z suchych danych, które rzucają się w oczy to chociażby grubość ściany 8mm, gdzie najczęściej w porównywalnych wozach innych firm są 6mm. No i samo wykonanie: nie znalazłem do tej pory nawet jednej ostrej krawędzi, jakiegoś niedoszlifowanwgo elementu o który możnaby sobie rękę skaleczyć. 
      Co do współpracy z ursusem c360... Daje sobie radę, ale widziałem opinie że ma lekko. No nie ma lekko... Przy mieszaniu powyżej 1,5t paszy przełączam wałek przez biegi, podobnie jeśli trzeba pociąć całą belę sianokiszonki. Na co dzień mieszam z połowy beli, więc cięcie sianokiszonki jadę na normalnych obrotach wom. Później przełączam na 2 przez biegi. Samo mieszanie to już jest moment, byle sianokiszonka dobrze była pocięta. Cała procedura trwa u mnie najczęściej 35-40min. Moim zdaniem zakładając odpowiedni ciągnik, czyli o mocy myślę 80-90KM i mieszając wszystko bez włączonego reduktora bez problemu czas wymieszania zejdzie poniżej 20min. 
      Oczywistą zaletą maszyny w niskich pomieszczeniach jest jej wysokość. Szukałem paszowozu max 2,4m wysokości i konkurencja oferowała 7m^3. Tutaj jest 8m i coś koło 2,25 wys, czyli zostaje na przyszłość jeszcze 15cm na nadstawkę w razie potrzeby 😋 a dzięki stosunkowo dużej szerokości mam w budynku gdzie wyrzucam na dwie strony bez wielkiego podgarniania paszy po jednym przejeździe.
      Do tego wszystkiego są firmowe przekladnie i wały firmy Comer. Noże na slimaku mam podstawowe, a mimo to w mojej ocenie jeszcze ostrzenia nie wymagają. Gwarancja 3 lata, konkurencyjna cena zakupu, świetny kontakt z firmą to też plusy. 
      Jeśli chodzi o minus to do tej pory mogę tylko o jednej rzeczy powiedzieć. Koszt obowiązkowej wymiany oleju w przekładni głównej jest w mojej ocenie ostro przesadzony. Na szczęście tylko jeden raz trzeba wezwać serwis, kolejne wymiany można robić samemu.

• Dodaj nową pozycję...
v