Skocz do zawartości

Rewers mechaniczny

wojtek94

Rekomendowane odpowiedzi

@Ferdek07 - można bez problemu ruszać, ja(zapewne jak wielu innych kierowców) NH po pewnym treningu ruszałem nawet spod świateł na drogach publicznych, trzeba tylko pamiętać żeby nie dodawać gazu zanim ruszy bo występuje wtedy nieprzyjemne szarpnięcie. Oczywiście jest pozycja luz i można jej używać tak jak tradycyjnego luzu.

Wydaje mi się że raczej przyhamowuje skrzynią albo może i hamulcami ale zawsze jest tak że najpierw łagodnie wytraca prędkość do zera a potem dopiero powoli rusza w przeciwną stronę także takiego motywu jak na parowozie że jadę do przodu oa koła gwałtownie do tyłu nie da się zrobić ;) (w sumie szkoda :blink: )

sam kilka razy zapomniałem się i podczas jazdy około 10-15km/ha zapomiałem się i zamiast zmienić bieg przerzuciłem rewers do tyłu to tyle że mam nawyk delikatnie puszczać sprzęgło to bardzo delikatnie choć zdecydowanie wychamował i ruszył do tyłu, często podczas nawrotów gdy ciągnik toczy się jeszcze do przodu wrzucam rewers i delikatnie puszczam sprzęgło,ale coś mi się wydaje że to zabójcze dla sprzęgła jest więc zazwyczaj staram się dotknąć pedał hamulca a dopiero jak całkiem ciągnik się zatrzyma puszczam sprzęgło do tyłu, a moje pytanie o rewers hydrauliczny dotyczyło co się dzieje jak przerzuci się na luz podczas jazdy, czy ciągnik będzie toczył się swobodnie?

NH TM z rewersem elektrohydraulicznym nie zatrzymywał się odrazu. Toczył się jeszcze długo. Ciekawa opcja jest jak zamiast na luz wrzuciłem na wsteczny na błocie z przyczepami to koła zamieszały do tyłu a ciągnik jechał do przodu. Za daleko dźwignię cofnąłem wtedy przypadkowo to było.

W zetorze forterra z rewersem mechanicznym zawsze się zatrzymuję do zera i dopiero przełączam rewers. znaczy sprzęgło, jednocześnie hamuję i przełączam wajche rewersu a jak się całkiem zatrzyma to puszczam sprzęgło.

jezdzilem u nas w szkole NH T5060 z rewersem elektrohydraulicznym to mozna nawet ruszac nie wciskajac sprzegla, tylko przelaczajac rewers do przodu lub do tylu, oczywiscie trzeba mniec wlaczony bieg, tylko tak jak pisze @igorass lepiej nie dodawac wtedy gazu, bo jak moj kumpel do niego wsiadl to ruszal na pol gazu to az wszystko "wylo" w skrzyni. jezdzilem rowniez w szkole Farmtrac'iem 70, to tam jest rewers mechaniczny ale troszke ciezko chodzi, ale sprobowalem wlaczyc rewers do tylu jak jeszcze ciagnik sie toczyl to nawet nie bylo zgrzytow, oczywiscie z uzyciem sprzegla.

Ej proszę was pomożcie mi. Sprzeczamy sie z wujkiem o rewersie w Proximach, planujemy wziąść Proxime 85 i sprzeczamy sie czy rewers jets potrzebny czy nie. W przyszlosci jak najbardziej jest planowany zakup TURa. Koszt skrzyni 12/12 z rewersem to okolo 2000zl. Więc proszę podajcie powody dlaczego rewers jest dobry i przydatny, zeby pozniej nie pluc sobie w brode jak juz bedzie tur a rewersu juz dokupic nie bedzie mozna. Z gory dzieki za wszystkie odp.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez rolnikbbr
      Witam
      Przeglądając giełdę traktorpool.pl znalazłem nowy ciągnik z Wielkiej Brytani, JD 6830 premium (http://www5.traktorpool.de/suchen/detail.php?masch_id=872694) w cenie brutto ok.240 tys.zł. W polsce taki sam kosztuje ponad 300tys. Chciałbym się was zapytać co sądzicie o tej ofercie?
    • Przez jacekfelix
      Jesteśmy zespołem profesjonalnych hakerów. Nasze doświadczenie obejmuje programowanie, uruchamianie exploitów i konfigurowanie ataków DDoS, baz danych, hakowanie WordPress Pharma, SEO i projektowanie stron internetowych, hosting i administrację serwerami, marketing i usługi hakerskie stron internetowych. Lubimy wyzwania związane z robieniem rzeczy, w których większość innych się poddaje.
      Przykłady:
      Ataki typu spear phishing w celu uzyskania kont wybranych celów. Łatwe odzyskiwanie haseł do kont większości sieci społecznościowych i zdalne sterowanie smartfonami. Hakowanie kont na Facebooku, Reddicie, Instagramie i Twitterze. Usuwanie rejestrów karnych, zwiększanie wyników kredytowych, zmiana oceny w szkole, śledzenie lokalizacji na żywo itp.
      Pełny pakiet: dostęp do urządzeń i kont osobistych lub firmowych oraz znajdowanie niezbędnych danych. Hakowanie serwerów internetowych, serwerów gier lub innej infrastruktury internetowej. Szpiegostwo przemysłowe, uzyskiwanie prywatnych informacji od kogoś. Nie mamy żadnych ograniczeń ani limitów co do rodzaju oferowanych przez nas prac i usług!
      Kontakt przez
      Telegram:............ @Blackhat_plug
      https://t.me/Blackhat_plug
    • Przez kadol
      Cześć, planuję stworzyć dokładny model 3D ciągnika Ursus C360 w programie Fusion 360, który byłby dostępny dla wszystkich. Dzięki temu każdy mógłby projektować własne modyfikacje i zlecać ich wykonanie, bazując na rzeczywistych wymiarach, bez ryzyka, że podczas pracy zabraknie miejsca i trzeba będzie na nowo przemyśleć niektóre rozwiązania, co mogłoby generować dodatkowe koszty. Uważam, że takie dane mogłyby być przydatne dla szerszej społeczności, ponieważ, patrząc na projekty takie jak Zduntrac, widać, że ludzie mają ciekawe pomysły na tworzenie nowych rzeczy na sprawdzonych konstrukcjach.
      Zanim jednak zacznę, chciałbym się upewnić, czy nie duplikuję czyjejś pracy. Czy ktoś wie, czy istnieje już dokładny model Ursusa C360 (mam na myśli każdą najmniejszą część, nawet podkładki)? Jeśli taki model już istnieje, bardzo proszę o link.
      Z drugiej strony, brakuje mi dokumentacji technicznej, szczególnie przekrojów i wymiarów poszczególnych części. Czy ktoś z Was wie, gdzie można takie dane znaleźć, kupić lub czy są one gdzieś dostępne? Ostatecznym rozwiązaniem byłoby rozłożenie mojej starej "sześćdziesiątki", wykonanie pomiarów i przeniesienie ich do Fusion 360, ale to byłaby ostateczność, której wolałbym uniknąć.
      Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
    • Przez DT123
      Cześć,
      Mam do was pytanie o działanie skrzyń hydrostatycznych. Mam mały traktor 26 koni, z hydrostatyczną skrzynią  (specjalnie nie podaje marki) Problem jest taki, że często przełączenie biegu jest trudne, skrzynia się blokuje i nie można przełączyć. Czasami pomaga manipulacja pedałami gazu, czasami opuszczenie łychy, żeby spuścić ciśnienie... a jak zgaśnie to trzeba się sporo natrudzić. Od sprzedawcy usłyszałem że jak się tak stanie to trzeba ho trochę bujnąć przód tył ;). Dodam że traktor jest nowy,
      Druga sprawa to taka, że jak ruszam i gaz nacisnę do dechy to spadają obroty traktora i muszę odpuścić gaz i naciskać powoli, to samo dzieje się jadąc po górę i w ciężkim terenie. Czy to jest objaw, że ma za ciężko? Ilość oleju w skrzyni jest prawidłowa.
    • Przez karat7
      Co sądzicie o przyczepach skorupowych  10 ton -TECHMONT i URSUS. Czy warto kupić ?
  • Dodaj nową pozycję...
v