Skocz do zawartości

prosze o rady jak spożądzic sianokiszonke suchą czy bardziej mokrą ??

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam dylemat mianowicie spozadzic sianokiszonke bende ja robił pierwszy rok i nie wiem jak ja spozadzic sucha czy mokro bo jedni mówią ze mokro drudzy ze sucha . i wedlug was ktora ma wiecej wartosci

Opublikowano

wg mnie najlepiej wychodzi taka która ma powyżej 60% suchej masy robiliśmy żyto wieczorem i na 2 dzień tez wieczorem i to które było dłużej bardziej wyschło i było lepsze

Opublikowano

U nas to tak koszę po 12 h (wtedy najwięcej cukrów mają podobno) i przetrząsanie zaraz. Na drugi dzień sobie stoi, na trzeci zbiór. Mowa o maju i właśnie najlepsze trawy z niedojrzałymi nasionami (na siano też)

Opublikowano

a ja patrząc na swoje jedne prawie "łowione" drugie prawie suche stwierdzam że i te i te się udały i krowy je jedzą ale chyba zdrowsza jest suchsza ale nie zawsze tak się da

Opublikowano

a ja tam w bele staram się robić raczej takie świeższe, po co mam robić suche jak suche to mają siano. Wiec nie wielka różnica by była, a tak to siano suche a sianokiszonka bardziej świeża i krowy mają różnice.

Opublikowano

zgadza sie, nie ma co robić suchej sianokiszonki. Już lepiej zrobić dobre siano. Od dobrych kilku lat praktykuje w ten sposób, że po 16 godz kosze łąki a na drógi dzień o ok 11 zaczynam je zwijać. Po paru godz jedziemy owijać bele w folie i możemy kosić następną łąke... robimy tak gdysz dobrze wiemy że w żywieniu bydła mlecznego jak i opasów dobrze wykonane pasze objętościowe to priorytet. wszystko musi być zrobione na czas i nie ma co oszczędzać przy produkcji pasz. Dobrze nawóźcie łąki bo bydle też chce zjeść coś wartościowego...pozd

Opublikowano

robienie mokrej jest wielkim plusem,poniewaz sucha sianokiszonka jest bardziej objetosiowa i krowa zje tego mniej bo wiecej nie zmiesci,wlasnie teraz trafiaja mi sie suchsze bele i leje wode do paszowozu zeby krowa mogla wiecej pobrac tej paszy a co za tym idzie-wiecej mleka;)

Opublikowano

Lanie wody to ma na celu lepsze rozmieszanie sie paszy tresciwej, bo jak sucha sianokiszonka i dajesz pasze do paszowozu to potem krowy wybieraja tresciwe.

Opublikowano

siemka :D a co powiecie na pokrzywy w sianokiszonce??bedzie to coś dobrego?? mam troche w balocie i widze ze łądnie wcinają a szczególnie jałóweczki B) a miałbym mozliwośc pokoszenia taz kz 0,5ha prwie same pokrzywy a trawa  2-3lata ma ale głównie chodziło by mi o te pokrzywy jak myślicie warto cos z rego zrobić?? :)

Opublikowano

Witam WSZYSTKICH :) mam pytanie, wziołem w dzierżawe takie pole i posiałem tam mieszanke zbożową (jęczmień, owies, pszenica jara) troche mi to zarosło perzem i połoskuchą, nie ma sensu kosić kombajnem :) tak myślałem żeby zrobić z tego sianokiszonke w bele. Co myślicie na ten temat??? i czy bedzie z tego dobra pasza dla opasów???

Opublikowano

jeżeli nie jest za suche to oczywiście, ja z jęczmienia zrobiłem za późno i ziarko bylo twarde,większość Wys**wały tyle ze ja robię samozbierającą a nie zwijam