Skocz do zawartości

Udźwig TUR-a - dane producenta a rzeczywistość?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Różne informacje na temat polskich i nie tylko ładowaczy pojawiały się na af i nie tylko odnośnie udzwigu, widaomo im wiekszy udzwig tym wolniejsza reakcja dlatego najpopularniejsze są ładwoacze około 1200kg udzwigu ale tutaj pojawiają się różne sprzeczne informacje że np. herkules 1300kg nie udzwignie 1 t na farmtracku a komuś innemu dzwiga jeszcze więcej niż 1300kg, od czego to zalezy jacy producenci zwyżają a jacy zaniżają udzwig w jaki sposób jest mierzony ten udzwig itd? Nie chodzi mi o to że nie udzwignie bo tył poderwie w ciągniku ale nie udzwignie bo nie da rady, jak np. w ładowaczach hydrametu jest z tym?

Opublikowano

Tu chyba raczej będzie chodziło o pompę niż o sam ładowacz. Gdyż jak podkręcisz zawór bezpieczeństwa to możesz większe ciężary dźwigać tylko tyle że może coś się rozdupczyć.

Opublikowano

im większe ciśnienie w układzie tym większy udźwig będzie, jedni producenci podają maksymalny udźwig czyli taki jaki jest potrzebny aby oderwać coś od ziemi a inni podają w całym zakresie wysokości, więc przy zakupie warto by było zwrócić na to uwagę

Opublikowano

Cały pic polega na tym na jakim ciśnieniu pracuje hydraulika w ciągniku w jednych jest 160kg/cm3 w drugim zaś 195kg/cm3 i teraz pomnóż sobie ciśnienie przez przekrój siłowników i zobaczysz ile może podnieść (fizyka + matematyka szkoła podstawowa)

Opublikowano

Na turze z POL-MOT Mrągowo pisze max 1200kg ale ursus za czasów swojej młodości dzwigał duzo duzo więcej, palete cegły (1,5t) podnosił az miło. Tur wytrzymał tylko w ciagniku pompa po 12 latach eksploatacji się wysłużyła i juz tyle nie dzwignie ;)

Opublikowano

No własnie to co napisał @JD5620, czy montując tur o mniejszym udzwigu np 950 -1,1t który relatywnie szybciej powinien podnosić i pracowął by na 100-120% możliwości nie obciążami dużo bardziej pompy w ciągniku niż w turze o dużym udzwigu np. 1650kg?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No własnie to co napisał @JD5620, czy montując tur o mniejszym udzwigu np 950 -1,1t który relatywnie szybciej powinien podnosić i pracowął by na 100-120% możliwości nie obciążami dużo bardziej pompy w ciągniku niż w turze o dużym udzwigu np. 1650kg?

Będziesz wtedy pracował na wyższym ciśnieniu, ale będzie to trwało krócej. 160 czy nawet 200 atmosfer nie robi wrażenia na pompie, skoro producent sam tak ustawia zawór przeciążeniowy to znaczy, że można tak pracować.

Opublikowano

Udźwig zależy od średnicy tłoka im większa tym większą siłe ma. i od ogólnej sprawności pompy, rozdzielacza. Dam wam prosty przykład dlaczego w tylnym TUZie jak wam brakuje udźwigu to zakładacie większy tłok albo dajecie 2 dodatkowy? to tak samo przy turze

Opublikowano

Taki standardowy krokodyl 1,4m to jaką masę gnoju konkretnie nabiera, iel takich krokodyli trzeba na rozrzutnik 3,5t, oraz czy taki krokodyl na ładowaczu 1200kg np. tur 4 to max udzwigu czy nie, czy gdy się pracuje krokodylem to mniej "piłuje" się sprzęgło tzn wbijam zamykam paszcze i cofam bez podnoszenia bo z kolcami to pewnie trzeba wbić i popchnąć żeby nabrać tak? więc wybierając krokodyl zamiast wideł sprzegło mniej by dostawało, czy nie bardzo? bo na zamknięcie paszczy też czas jest potrzebny, jak to jest w praktyce?

Opublikowano

@Ferdek07 do ładowacza o udźwigu 1200kg krokodyl 1,4 w zupełności wystarczy , a nawet może być za duży:) ja przy udźwigu 1650 mam 1,5 i to też jest dość szeroki bo za dużo bierze:) , jak ja nabieram to czasami nie da rady cofnąć i wydrzec obornika więc fikam krokodyla do góry i odrazu wydziera:) na rozrzutnik 3,5 tony wystarczy max 3 razy włożyć:D ja na przyczepę 6 ton kłade 4 razy i jest już przeładowana:)

Opublikowano

Taki standardowy krokodyl 1,4m to jaką masę gnoju konkretnie nabiera, iel takich krokodyli trzeba na rozrzutnik 3,5t, oraz czy taki krokodyl na ładowaczu 1200kg np. tur 4 to max udzwigu czy nie, czy gdy się pracuje krokodylem to mniej "piłuje" się sprzęgło tzn wbijam zamykam paszcze i cofam bez podnoszenia bo z kolcami to pewnie trzeba wbić i popchnąć żeby nabrać tak? więc wybierając krokodyl zamiast wideł sprzegło mniej by dostawało, czy nie bardzo? bo na zamknięcie paszczy też czas jest potrzebny, jak to jest w praktyce?

Konkretnie to nie wiem ale tak jak poprzednik napisał, 3x i rozrzutnik 3,5t. pełny. Z krokodylem licz średnio 2x zwykłe widły tej samej szerokości, także ten czas na zamykanie to jest pikuś w ogólnym rozrachunku i nawet sobie tym głowy nie zaprzątaj. Co do udźwigu to turem mającym nominalnie 1650kg bez problemu można położyć ciągnik o masie 4,5 tony - wystarczająco zobrazowałem siłę? :D

Opublikowano

jeśli polmot 6 ma 1650kg udzwigu a polmot 4 ma 1200kg a jest to ładowacz na tej samej ramie a różni się tylko siłownikami podnoszącymi ramę to po co dielerzy tak namawiają na tur 6 zamiast 4 do ciągnika 80km, skoro 6tka ma taki duży udzwig to spokojnie wystarczyła by 4ka to w czym ten ładowacz o mniejszym udzwigu jest gorszy poza udzwigiem, bo z tego co ja wiem mniejszy udzwig to szybsze podnoszenie, czyli ten słabszy bardziej obciąża hydraulikę?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie ma co martwic się o hydraulikę, pompa jest zabezpieczona zaworem przeciążeniowym.

To tak jakby ciągnąć za mały pług bo silnik się mniej zużyje. Pompa i tak się kiedyś skończy, wstawisz nową i masz spokój na 15 lat.

Opublikowano

To chyba jednak odwrotnie jest @MariuszX, bo (pług) narzędzie czyli krokodyl czy łyżka to samo, a tur o mniejszym udzwigu to tak jakby szybszym biegiem orać a duży udźwig to na za niskim biegu, może zamotałem ale jak np. wbije łychę piachu to ten tur 6 podniesie bez problemu i potrzebna będzie potężna przeciwwaga, a tur 4 też podniesie ale będzie popuszczał zawór przeciążeniowy, więc większym obciążeniem na hydraulikę będzie mniejszy tur, za to może mniej będziemy nabierać w tą łyżkę słabszym turem i mniej obciążymy przednią oś i układ kierowniczy,

pa. a tak wogóle to ma ktoś porównanie tur 4 i tura 6 od podwórka, czy naprawdę tur 4 i tur 6 ma dokładnie taką samą ramę tylko siłowniki masywniejsze? to dlaczego nie montują tur 6 na 4514 czy zetor 7245?

Opublikowano

Niecałe 20 tyś z amortyzatorem gazowym, chyba że coś teraz podrożało, tu już nie chodzi tyle o cene bo 4ka powinna szybciej podnosić, ale może ktoś ma porównanie czy rama w 6tce jest masywniejsza jak w 6tce czy nie bo niby według producenta jest ta sama ale wysięgnik 6tki jest ponad 30kg ciężejszy od 4ki a same siłowniki chyba tyle ciężejsze to nie są?