Skocz do zawartości

Żywienie bydła mlecznego


davy

Rekomendowane odpowiedzi

Eliot napisał:

1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

No mielę na bijakowym niezbyt drobno. Różne są teorię co lepiej bijak czy gniotownik.

Gniotownik   według mnie miej jest kwasić odkąd pojawił się gniotownik 

ale po śrutowniku jest lepiej wykorzystane wartości 🙋‍♂️ gniotownik dobry dla młodzieży i mniej wydajnych...

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Luki99 napisał:

Mam pytanie co i ile trzeba domieszywać do śruty z pszenżyta żeby krowy nie miały zapaleń i nie szkodziło. 

Znam gościa co mówi że pszenżyto jest lekiem na całe zło i tylko to daje bo i mleko z tego jest i witaminy kompleksowe🤣. A tak na poważnie to zależy co Chcesz osiągnąć i jakiej paszy potrzebujesz. Napisałem jaką treściwą robię parę postów wyżej. Wypasasz lub nie, masz kukurydzę lub nie, nie wypasasz a karmisz lucerną czy koniczyną dajesz wysłodki lub nie, stosujesz mielone ziarno kukurydzy lub nie itd.... każdy ma inne potrzeby, plan  i oczekiwania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, ThePerkins napisał:

Ma ktoś się podzielić przepisem na pełnoporcjówkę 21-24% białka ?. Do dyspozycji ze zbóż mam jęczmień i pszenicę, resztę trzeba oczywiście dokupić bo ta cena gotowej już mnie irytuje .. 

Jeśli chcesz zrobić wysoka półkę białko energia witaminy to wiele nie oszczędzisz że zrobisz swoją . Jeśli chcesz średnia 22 ok będzie trochę taniej. Teraz kwestia białka w pszenicy i jęczmieniu czy to będzie 8 czy 10 czy 12 czy wcale 14 . Napisz co byś dokładnie chciał ile białka energii ile białka jelitowego ile zwaczowego czy z Wit czy bez . Bo podałeś 21 24 białka te 3 procent to może być kolosalna różnica w mleku 

Dnia 14.08.2023 o 21:33, mirekcich napisał:

Jesteś pewien? Po co się granuluje pasze?

Po to żeby w silosie się nie zawieszala i przez zmijki lepiej szła 

Edytowane przez alfa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w tej chwili place 2260 za tonę 21. o zawartości białka zboża w sumie nie pomyślałem. Białko powiedzmy chociaż pół na pół żeby nie przykwaszac krów. Rozumiem że czym więcej zwaczowego tym drożej. Aczkolwiek nie mam dużej wydajności więc raczej problemów być nie powinno jakoś zastąpić tej gotowej ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, alfa napisał:

Jeśli chcesz zrobić wysoka półkę białko energia witaminy to wiele nie oszczędzisz że zrobisz swoją . Jeśli chcesz średnia 22 ok będzie trochę taniej. Teraz kwestia białka w pszenicy i jęczmieniu czy to będzie 8 czy 10 czy 12 czy wcale 14 . Napisz co byś dokładnie chciał ile białka energii ile białka jelitowego ile zwaczowego czy z Wit czy bez . Bo podałeś 21 24 białka te 3 procent to może być kolosalna różnica w mleku 

Po to żeby w silosie się nie zawieszala i przez zmijki lepiej szła 

Sano swego  czasu miało (ma) niegranulowaną , myśle że gniecionego można krowie więcej podać a tym samym podnieść wydajność 

Edytowane przez mirekcich
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ThePerkins napisał:

w tej chwili place 2260 za tonę 21. o zawartości białka zboża w sumie nie pomyślałem. Białko powiedzmy chociaż pół na pół żeby nie przykwaszac krów. Rozumiem że czym więcej zwaczowego tym drożej. Aczkolwiek nie mam dużej wydajności więc raczej problemów być nie powinno jakoś zastąpić tej gotowej ...

coś chyba poniżej 2tys mam tą paszę zmień dilera lub z głównym przedstawicielem regionalnym negocjiuj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, ThePerkins napisał:

w tej chwili place 2260 za tonę 21. o zawartości białka zboża w sumie nie pomyślałem. Białko powiedzmy chociaż pół na pół żeby nie przykwaszac krów. Rozumiem że czym więcej zwaczowego tym drożej. Aczkolwiek nie mam dużej wydajności więc raczej problemów być nie powinno jakoś zastąpić tej gotowej ...

 Według mnie białko jelitowe jest droższe ,np soja . Zwaczowe to ,,starym'' mocznikiem można było podgonić ,oczywiście mając wiedzę o paszy .  Ano właśnie ,czy ktoś ten niebieskawy mocznik stosował w karmieniu ,czy opryskach traw ,zburz ? 

Edytowane przez kizak
  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mirekcich napisał:

Czyli wcześniej zywieniowcy nie wiedzieli a teraz już wiedzą ? To dopiero jest partyzantka 😁

A czy kiedyś krowa dawała ile daję teraz?  Wszystko się zmienia a jak powiedziałem każdy ma swoją prawdę a zadaniem hodowcy jest decyzja co pasuję najlepiej do swojego gospodarstwa a nie słuchać się pierwszego lepszego żywieniowca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, pawlak2507 napisał:

A czy kiedyś krowa dawała ile daję teraz?  Wszystko się zmienia a jak powiedziałem każdy ma swoją prawdę a zadaniem hodowcy jest decyzja co pasuję najlepiej do swojego gospodarstwa a nie słuchać się pierwszego lepszego żywieniowca

Nie ma czegoś takiego jak "każdy ma swoją prawdę " ja nie obstaje ze 100 % pewnością że mam racje, bo zywienie to bardzo zlozony proces zalezny od wielu czynników,ale takie wnioski wyciągnąłem u siebie, z tym że walce robiły płatki ,czyli były bardzo dobrze trawione i w dużo mniejszym stopniu zakwaszały żwacz ,a to chyba zakwaszenie determinuje ilość  podania paszy tresciwej  energetycznej . Czemu opasy można tuczyc na tresciwej i słomie? Bo tylko słoma może zbuforowac takie ilości tresciwej. Jak coś źle mówię to poprawić 😅

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, pawlak2507 napisał:

A czy kiedyś krowa dawała ile daję teraz?  Wszystko się zmienia a jak powiedziałem każdy ma swoją prawdę a zadaniem hodowcy jest decyzja co pasuję najlepiej do swojego gospodarstwa a nie słuchać się pierwszego lepszego żywieniowca

Kiedyś dlatego krowy dawały mniej bo nikt nie dawał treściwyh

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, ThePerkins napisał:

w tej chwili place 2260 za tonę 21. o zawartości białka zboża w sumie nie pomyślałem. Białko powiedzmy chociaż pół na pół żeby nie przykwaszac krów. Rozumiem że czym więcej zwaczowego tym drożej. Aczkolwiek nie mam dużej wydajności więc raczej problemów być nie powinno jakoś zastąpić tej gotowej ...

Im więcej zwaczowego tym taniej 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, kizak napisał:

 Według mnie białko jelitowe jest droższe ,np soja . Zwaczowe to ,,starym'' mocznikiem można było podgonić ,oczywiście mając wiedzę o paszy .  Ano właśnie ,czy ktoś ten niebieskawy mocznik stosował w karmieniu ,czy opryskach traw ,zburz ? 

Do oprysku bez problemu 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mirekcich napisał:

4 minuty temu, pawlak2507 napisał:

A czy kiedyś krowa dawała ile daję teraz?  Wszystko się zmienia a jak powiedziałem każdy ma swoją prawdę a zadaniem hodowcy jest decyzja co pasuję najlepiej do swojego gospodarstwa a nie słuchać się pierwszego lepszego żywieniowca

Nie ma czegoś takiego jak "każdy ma swoją prawdę " ja nie obstaje ze 100 % pewnością że mam racje, bo zywienie to bardzo zlozony proces zalezny od wielu czynników,ale takie wnioski wyciągnąłem u siebie, z tym że walce robiły płatki ,czyli były bardzo dobrze trawione i w dużo mniejszym stopniu zakwaszały żwacz ,a to chyba zakwaszenie determinuje ilość  podania paszy tresciwej  energetycznej . Czemu opasy można tuczyc na tresciwej i słomie? Bo tylko słoma może zbuforowac takie ilości tresciwej. Jak coś źle mówię to poprawić 😅

dużo krzyczysz a ile Twoje krowy doją 🤔


Luki99 napisał:

58 minut temu, pawlak2507 napisał:

A czy kiedyś krowa dawała ile daję teraz?  Wszystko się zmienia a jak powiedziałem każdy ma swoją prawdę a zadaniem hodowcy jest decyzja co pasuję najlepiej do swojego gospodarstwa a nie słuchać się pierwszego lepszego żywieniowca

Kiedyś dlatego krowy dawały mniej bo nikt nie dawał treściwyh

a kiedy to było kiedyś 🤔 10 a może 20 lat temu a może 50 🤔....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zanosi się u mnie na dwa miechy bez kukurydzy. Na łąkach też bieda, szlachetne trawy umarły. Jak jest kuku to do tego treściwa solidna i mleko przyzwoite się zrobi nawet jak na łąkach bieda.

Kupował ktoś może wysłodki mokre w BB? Ile tego można dać dziennie krowie i ile jest czasu na skarmienie takiego BB przy obecnych temperaturach?

Mam jeszcze do wyboru kiszone gniecione ziarno kukurydzy(taniej)  bądź wysłodki toffi(drogo). Z tym że krowy dostają już treściwych tak na granicy przykwaszenia. Logika mówi skrobia za skrobię ale wysłodki to też energia i ponoć mniej zakwaszają i myślę że bardziej zaspokaja głód kilogram wysłodki niż kilogram kiszonego ziarna(jak się namoczy to z kilograma robi się ponoć 6 kg).

A może kukurydza w belach? Kupował Ktoś może. Podejrzewam że to taka kuku bez ziarna.  Pewnie drogo i  jakość mizerna?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v