Jaki ciągnik 90-100 KM
-
Podobna zawartość
-
Przez kat
Witam!!! Po nowym roku mamy zamiar zmienić główny ciągnik w gospodarstwie (orka, agregat, talerzówka, transport). I tu moje pierwsze pytanie czy opłaca się kupować ciągnik kilku letni taki jak DF Agrotron 120, czy lepej kupić nowy (zetor, same)???
Jeśli ktoś z was polecał by inną markę to takrze proszę o opinie
Pozdro dla całego AF ;D
-
Przez Kamil2317
Witam planuję zakup ciągnika rolniczego jako główny koń pociągowy interesuje mnie moc 95 -110 km do kwoty 70k zł fajnie jakby był prosty w obsłudze czyli mechaniczny ale jeśli jest coś sprawdzonego i się nie psuje nagminnie również rozważę. Szukam w kraju ale jeśli znacie kogoś kto sprowadza z za granicy sprawdzone sprzęty jestem na tak. Podoba mi się renault 106.54 i case maxxum 5130-140 proszę o propozycje i coś na temat danego ciągnika
-
Przez zbr
Dzień dobry,
Posiadam obecnie 1ha ziemi, na której stoi dom i stary bardzo zaniedbany sad. Reszta (około 70%) to łąka (również zdziczałą pełna samosiejek itp.). Jest to teren górzysty, ale spadki nie są bardzo znaczące. Ziemia gliniasta. Jesień i wiosna często przemienia teren w młakę i błoto. W planach mam nowy sad na tych 70%, ale obecnie moje wysiłki idą głównie w kierunku wykoszenia całości kosą ręczną 2-3x w roku i jest to nie lada wysiłek przy natłoku innych spraw. Potrzebuję pomocy w postaci jakiejś formy maszyny. Rozważam zakup albo traktorka ogrodowego, minitraktora (np. solis s16 - nowy) albo jakiś starszy, sprawny ciągnik. Będzie mi potrzebny do:
1. Koszenia wysokiej trawy,
2. W zimie - odśnieżanie,
3. WOM - jako rozdrabniacz do gałęzi,
4. Ciągnięcie niewielkiej przyczepki, w rozmiarze tych najmniejszych, samochodowych.
5. Ewentualnie jakaś glebogryzarka, nie planuję "ryć" ziemi.
Nie jestem rolnikiem (choć chciałbym się stać ;-)) i nie jestem w stanie oszacować realnych wymagań dla takiej maszyny. Mój budżet to około 35-40 tys pln.
Na razie najbardziej składniam się ku mini traktorkowi, którym mógłbym "obskoczyć" wsztskiue 5 punktów powyższej listy, natomiast zastanawiam się, czy takie 18KM jakie oferuje np. Solis s16 wystarczy ? Patrzyłem również na traktorki japońskie używane, ale niestety mam niezbyt dobre doświadczenie z zakupami używanego, wiekowego sprzętu i trzeba dokładnie wiedzieć co się robi. Z tego samego powodu najmniej przekonuje mnie zakup starego traktora "normalnych" rozmiarów.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.
-
Przez molibden01
Witajcie.
Na wstępie chciałbym się przywitać z Wami. Odnoszę się z problemem wyboru traktoru (zaznaczam, że nowego, ponieważ sytuacja na rynku używanych ciągników mnie do tego zmusiła). Stoję przed wyborem modelu. W pierwszej kolejności od czego to się zaczęło to promocja na serię 5D i 4E w Deutz Fahre: 5080d w cenie 158 tys. zł netto. Traktorem miałem przyjemność jeździć, fajny, zwrotny, nie głupi. Macie jakieś opinie na jego temat bo już jest kilka lat po premierze a w poprzednich postach żadnych opinii z użytkowania.
Tylko co jak co, ma tylko 3 cylindry i turbo. Dlatego w głowie chodzi, a może wybrać co innego. Myślę o Kubocie serii M4-073. Moc podobna, ale 4 cylindry i wyższa pojemność. Jeżeli znacie obecnie ceny Kuboty (z dilerem w tym wypadku sie jeszcze nie kontaktowalem) lub polecacie inne ciagniki w podobnej mocy to będę wdzięczny za pomoc.
Dodam że ciagnik ma głównie pracować w gospodarstwie przy opryskiwaczu ciąganym z nadmuchem, sadzarką karuzelowa, do jakiś prac pomocniczych ale zapewne czasem i jakiś pług 3 skibowy się zapnie lub mniejszy agregat.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Rekomendowane odpowiedzi
Jaki soft wybrać do vra?
Czytaj dalej »
Rzepak ozimy Marvin