Skocz do zawartości

Hodowla świń na dworze przez cały rok

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czy ktoś z was hoduje lub hodował świnie na dworze przez cały rok. Jeśli ta to proszę o opinie takiego chowu, bo rozważam taki pomysł. Piszcie o zaletach i wadach tej hodowli. Fajnie też gdyby były to rzadkie rasy takie jak Essex, Saddleback itd.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Widziałem w programie dokumentalnym jak koleś hoduje świnie na dworze cały rok nawet przy mrozach -25 stopni C, mieszkają one w blaszanych budach i proszą się, kopulują i nic im nie przeszkadza, ale chciałbym mieć więcej informacji by też tak zrobić. Maciory przebywają z knurem jak dziki.

Opublikowano

Z tego co ja zauważyłem to świnkom średnio się to podobało, najgorzej było jak padał deszcz bo było mokro i błoto zrobiło się ładne, znowu jak słonko grzało ale tak dobrze to też nie za bardzo, no i na dworze pojawiła się większa agresja mało brakowało a jedna sztuka była by zagryziona na śmierć przez świnie, moim zdaniem cały rok na dworze to zły pomysł, chociaż kiedyś oglądałem taki program ze świnie cały czas na dworze stały w takich budkach w Niemczech bodajże to było.

Jack95- To chyba to samo oglądaliśmy;p

Opublikowano

Ale musiały by to być świnię od małego w ten sposób hodowane bo ogólnie świnia lubi ciepło wiec przydałyby się jakieś "budki" dla macior i młodych i ogólnie dla schronienia w mrozy czy deszcz ale z drugiej strony kiedyś sobie radziły. Myślę ze dałoby rade ale co na to prawo i wymogi np jakbyś chciał brać jakiś program na maszyny czy budowę czegoś itd.

Opublikowano

Swinie chowane na świeżym powietrzu są zdrowsze nie chorują tak często jak w chlewniach ale są też wady, przecież przy ujemnej temperaturze zużycie paszy na kg przyrostu jest tak duże że produkcja staje się nieopłacalna.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Macie jakies sposoby na ograniczenie wypadania odbytów u warchlaków 30-60 kg? 
      Czasami zdarza się u kilku sztuk z dostawy a czasem u kilkudziesięciu. 
      Jak sobie z tym radzicie? 
    • Przez MichałMalec
      Jaką paszą najlepiej karmić trzodę i zaoszczędzić kasy mam około 60 sztuk 
    • Przez Mateusz100
      Witam w lipcu tego roku był program o nazwie bioasekuracja czy cos takiego dla rolników produkujących trzodę chlewną i miała być to jakaś refundacja do 100% czyli rolnik mógł kupić za np. 10 tyś zł jakieś urządzenia przedmioty potrzebne do tej bioasekuracji a oni powinni oddac dokładnie tą samną kwotę 100%. Ja wziąłem trochę sprzętu odzieży na kilka tyś zł dziś dopieru po tylu miesiącach przyszło pismo z agencji przed samymi świętami i podali tam kwotę brutto jaka mi zwróca i ze to jest 100 % a wyszło na to ze dobre 5 tyś zł poszło gdzieś w las bo o tyle mniej dostanę zwrotu więc sie pytam gdzie jest to 5 tyś zł kto je wziął i na co poszło? Miał ktoś z was taki sam przypadek ? Ileż można pozwalać na takie akcje jak był program na zwrot 100 % to rolnik musi dostac wszystko a nie jakieś oszustwa faktury agencja dostała wszystko było i jest... Najlepsze jest to że na jakieś zastrzeżenia i odwołania mam czas 7 dni dziś przyszło pismo tydzień mija w poniedziałek  teraz świeta agencje pewnie zamknięte i jak tu cos zgłaszać odwoływać sie ? po prostu żarty i tyle rolnik całe życie na innych robić musi i jeszcze batem dostanie na koniec... Ma ktoś podobny problem ze nie zwrócili całej kwoty komuś? Proszę pisać śmiało i sie dzielic informacjami. 
    • Przez dicloduo
      Witam, czy są tu rolnicy hodowcy świń?
      Jak są niech napiszą czy otrzymali zwrot za zakup środków bioasekuracyjnych. Płatność miała być w formie krajowej deminimis?
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, w związku z przepisaniem na mnie siedziby stada weterynaria wymaga by sporządzić ,,spis,, tzn żywienie ile kg czego przypada na 1 sztukę tucznika np i bydła, robił ktoś coś takiego? ma jakieś dane orientacyjne? ile czego zawiera opcjonalna mieszanka paszowa dla 1 byka/ 1 tucznika? na dobę.
  • Dodaj nową pozycję...
v