Skocz do zawartości

Czy sprzedajecie żywiec wołowy do Łmeat-Łuków i jakie macie wrażenia przy współpracy z firmą?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy sprzedajecie żywiec wołowy do Łukowa?

Ja niestety tak, niestety to złodzieje, niby płacą dobrze, ale krowa, która spokojnie ważyła ponad 600 kg, na wadze ważyła 501 kg, a WBC 230 kg, cena to 6,30 z vat.

Wcześniej sprzedałem im 4 sztuki, na których zostałem oszukany, ale niestety umowa kontraktacyjna obowiązuje i sprzedać musiałem.

Jakie są wasze wrażenia?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie masz swojej wagi może u nas było tak samo. Powiedzieliśmy czy możemy puścić świnie przez naszą wagę. Trochę się zmieszali i nawet swojej nie rozłożyli B) Dobry sposób na złodziei B)

Opublikowano

Ja też mam umowę z tą firmą. Od kilku lat współpracuję z nimi i nigdy u mnie nie było problemów. A z resztą Łuków i tak teraz bierze tylko poubojową. W grudniu sprzedałem 5 szt. dla nich i żeby nie skłamać najgorszy wyszedł po 9.90 a najlepszy po 10.25 za kg Bydło mieszane LM z HF. Na wadze każdy miał ponad 700 kg żywca. Jutro jeszcze jeden do nich pójdzie zobaczymy jak wyjdzie na mięsie pewnie nic specjalnego bo HF.

Opublikowano

Ja mam 10km do Łukowa i jeszcze tam nie sprzedawałem, aż nie chce się wierzyć że dają prawie 2x tyle co w Wierzejkach do których ja sprzedaje, bardzo ciekawe z tymi cenami a można u nich pojedynczo przywodzić czy trzeba na umowe?

Opublikowano

Ja też sprzedaje do nich i jestem zadowolony. Ostatnia sztuka ważyła ponad 850kg mięsność 55% wiek 20m-cy- sam się zdziwiłem (wyjątek był ;) ). Teraz mam 8 sztuk zobaczymy jak wyjdą.

W Łukowie sprzedaje się tylko na WBC ale można bez umowy. Z umowa lepiej wychodzi (premia) za tego bynia ponad 5tys ;)

Opublikowano

A tak szczerze to gdzie nie oszukają jak nie na wadze to na mięsności coś urwą. Wcześniej sprzedawaliśmy do ZM w Rossoszu ale tak jakoś średnio wychodziło i zawsze się czepiali, że brudny i takie tam. A tu jakoś nie ma problemów. Ale jak to mawiają wszędzie dobrze gdzie nas nie ma!!!

Opublikowano

Z Łókowem to jest tak że jak mają nadmiar bydła to obcinają na cenach nieważne czy hf czy mięsny. A jak brakuje to nie tylko oni dobrze płacą U mnie w okolicy już kilku rolników się o tym przekonało łącznie ze mną. Miałem umowę przez rok i więcej nie chce. Teraz dostaję dobrą cenę od pośrednika bez żadnej umowy.

Opublikowano

Wiem ze przedział wiekowy najlepiej płatny opasów to do 36miesiecy

A jak z określaniem wieku w łmeacie-łukow z paszportu czy

klasyfikator zagląda w pysk czy wybudowała się druga para zębów?

Opublikowano

Ja też sprzedaje do nich i jestem zadowolony. Ostatnia sztuka ważyła ponad 850kg mięsność 55% wiek 20m-cy- sam się zdziwiłem (wyjątek był ;) ). Teraz mam 8 sztuk zobaczymy jak wyjdą.

W Łukowie sprzedaje się tylko na WBC ale można bez umowy. Z umowa lepiej wychodzi (premia) za tego bynia ponad 5tys ;)

Teraz to na pewno Ci słabo wyjdzie. Najpierw na zachętę zapłacą dobrze, a potem lecą w kulki.

Niby dopłacają za umowę, ale to i tak tragedia. Pośrednik, który sprzedaje m.in do Łukowa i tak mi lepiej płaci i przynajmniej nie oszukuję.

Opublikowano

My też mamy podpisaną umowę z Ł-meat Łuków. jak na razie nie narzekamy ale ostatnio sprzedając dwa byki do nich to waga półtuszy wyszła identyczna co do dekagrama. tylko że jeden poszedł w klasie R a drugi w O. różnica wagi żywej to 10 kg. dziwne to

Opublikowano

Ja mam umowę z Łukowem na trzodę chlewną, a kiedyś też sprzedawałem tam byki i zawsze było w porządku. A jak tam szanowni koledzy którzy posiadają akcje imienne ZM Łuków co myślą o ty że młody stokłosa wykupuje je po 4 zł, a na akcji jest cena 10 zł. Myślę, że jak mam jemu na pół darmo oddawać to lepiej w wc zużyć. Widzę że w tym temacie sami koledzy z okolicy. :)

Opublikowano

@ daniel18 co do akcji to ciężko mi coś powiedzieć bo nigdy tym się nie interesowałem, może ktoś inny zabierze głos. A co do tego że tu wszyscy z okolicy to nic dziwnego chyba bo ZM Łuków nie jest aż tak duży żeby sprzedawali do niego surowiec ludzie z lubuskiego...

Opublikowano

Ja mam podpisaną umowę wieloletnią z Łukowem i jestem zadowolony, zawsze wychodzi mi dobra cena i odpowiednia dopłata mięsna czasem jak trzeba szybko kasę to się dzwoni i na drugi dzień jest na koncie