Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stosuje ktoś a zas takie coś. Ja to stosuje dla krów i jestem zadowolony cena to około 90zł za tonę (m3). Jedna komora (ok. 11300l) starcza tak na około 2 miesiące. Efekt dużo lepszy niż po młócie.

POLECAM!!!

Opublikowano

Yyyy my kilka lat temu kupowalismy z browaru ten wywar i to nazywało się młuto... Chyba ze to coś innego. Fakt dobre to było ale dość drogi transport był bo daleko mamy browar i zrezygnowaliśmy z tego, ale pasza jak najbardziej dobra.

Opublikowano

Cena to około 90 zł za m3(tonę), ma to konsystencje budyniu (im zimniej tym gęściejsze) :) co do zamarzania to przy większym mrozie (około -15*C) tworzy się taka około 10 cm warstwa lodu.

Opublikowano

Płacisz za wywar??? U nas to za darmo jest podjeżdżasz i lejesz z gorzelni nawet sami wywożą do gospodarzy na pola :) przymierzam się do wożenia tego... latem nie może za długo stać bo się psuje a zima zamarza ale z wierzchu. A więc moje pytanie ile litrów wypije byk/jałówka?? Ile razy dziennie dajecie??

Opublikowano

Wypić może bardzo dużo nawet powyżej 100l krowa potrafi wypić, ale taj jak ze wszystkim nie należy przesadzać, u mnie dawka jest 50l na sztukę dziennie.

Opublikowano

hehe ja taki wywar za darmo brałem :) nie wiem czy dokładnie o to samo chodzi, ale to co ja brałem było jakby efektem ubocznym produkcji spirytusu. Nieraz był robiony ze zboża, a nieraz z kukurydzy. Było to bardzo mlekopedne i beczka 10000 l starczała mi na 2 dni. Nieraz było w tym dużo melasy i był on bardzo rzadki i miał brązowy kolor, ale jak robili ze samego zboża i kukurydzy to był bardziej żółty. U mnie problemów z zamarzaniem nie było bo jak go przywoziłem to miał temp. Ponad 50 stopni i zanim się wychłodził to już go nie było :) niestety gorzelnia z której go brałem już jest nieczynna. Takich gorzelni w okolicy było 3, teraz niestety ani jedna nie jest czynna. Ale jakby któraś znowu ruszyła to mógłbym nawet trochę płacić, ale bym brał.

Opublikowano

hehe ja taki wywar za darmo brałem :) nie wiem czy dokładnie o to samo chodzi, ale to co ja brałem było jakby efektem ubocznym produkcji spirytusu. Nieraz był robiony ze zboża, a nieraz z kukurydzy. Było to bardzo mlekopedne i beczka 10000 l starczała mi na 2 dni. Nieraz było w tym dużo melasy i był on bardzo rzadki i miał brązowy kolor, ale jak robili ze samego zboża i kukurydzy to był bardziej żółty. U mnie problemów z zamarzaniem nie było bo jak go przywoziłem to miał temp. Ponad 50 stopni i zanim się wychłodził to już go nie było :) niestety gorzelnia z której go brałem już jest nieczynna. Takich gorzelni w okolicy było 3, teraz niestety ani jedna nie jest czynna. Ale jakby któraś znowu ruszyła to mógłbym nawet trochę płacić, ale bym brał.

Tak o to mi chodzi :) a ile sztuk miałeś?????

 

Lukasz1987 też mi się wydaje ze to coś innego jest ale nie jestem pewien :) a napisałem tu bo mnie tu skierowano po założeniu nowego tematu który został zamknięty :)

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o to ile sztuk krów wtedy miałem, to było gdzieś ok. 45 pysków do wykarmienia, teraz mam prawie 2 razy takie duże stado i taka beczka pewnie na 1 dzień z hakiem by starczyła :)

Opublikowano

Teraz browary się wycwaniły z młótem, kiedyś to się jeździło traktorami do browaru w Tychach(Tyskie) a teraz o takie rzeczy trudno :) Ten interes opanowały firmy, które jeszcze zarabiają na tym...

Opublikowano

Też to wożę za 10zł za 1000l co 2 dzień dobra zrzec i tania ale za dużo tego nie polecam dawać tak ok 50l dzienie na 1 sztukę to maxsimum ja za dużo dawałem i mi 2 krowy odjechały dostały marskości wontroby i zdechły z umniarem i będzie dobrze.Bydło nie powinły wywar pić tylko jeść.Powinło się robić parzonkę czyli słomę poćiąć na sieczkę zalać gorącym wywarem zostawić na 24 godziny i można dawać ja kiszonkę dobry efekt ale bardzo czasochłonny.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v