Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam problem z silnikiem perkins 4 cyl.w kombajnie mf 186 a dokladnie z jego odpalaniem.jeżeli dłużej postoi(1 dzień) to musze odpowietrzać pompe i kolejno przewody przy wtryskiwaczach. już przez to wykończyłem rozrusznik.czy jest w tych układach jakiś zawór zwrotny? jaka może być przyczyna zapowietrzania się?

Opublikowano

nie wiem jak w tym silniku może ma pompke wspomagającą do bloku silnika przykręcaną??? jeśli w niej membrama poszła to paliwo może iść do silnika i powietrze łapie z bloku

Opublikowano

Miałem podobny problem z ciągnikiem MF 699 (6 cylindrów) zawsze gdy rano go odpalałem pochodził 5 minut i się zapowietrzał

i w ciągu dnia gdy pracował kilka krotnie był postój, ale uszczelniliśmy przewody od pompki paliwowej ten wchodzący i

wychodzący i od tamtej pory jest spokój z zapowietrzaniem się-Może Ci mój przypadek w czymś pomoże

Opublikowano

Najlepiej odkręć przewody ssące od pompki zasilającej bo jak Ci się zapowietrza to tylko przed pompką zasilającą bo tam pompka ssie a za tłoczy i tam się nie zapowietrzy. Ale jak chodzi to nie gaśnie ? bo jak nie to nie przewody ssące tylko jak piszesz gdzieś się zacioł zawór zwrotny i paliwo spływa i zanim pompka zaciągnie to złapie powietrza poszukaj na necie katalogu silnika i szukaj. Najlepiej jakiegoś szprytnego mechanika żeby znalazł ten zawór :rolleyes: Pozdrawiam

Opublikowano

możesz też kupić zaworek zwrotny uniwersalny w motoryzacyjnym koszt ok.50 zł i założyć na przewodzie zasilającym ja tak w swoim golfie zrobiłem i jak ręką odjął

Opublikowano

możesz też kupić zaworek zwrotny uniwersalny w motoryzacyjnym koszt ok.50 zł i założyć na przewodzie zasilającym ja tak w swoim golfie zrobiłem i jak ręką odjął

ale przed czy za pompką zasilającą?

Najlepiej odkręć przewody ssące od pompki zasilającej bo jak Ci się zapowietrza to tylko przed pompką zasilającą bo tam pompka ssie a za tłoczy i tam się nie zapowietrzy. Ale jak chodzi to nie gaśnie ? bo jak nie to nie przewody ssące tylko jak piszesz gdzieś się zacioł zawór zwrotny i paliwo spływa i zanim pompka zaciągnie to złapie powietrza poszukaj na necie katalogu silnika i szukaj. Najlepiej jakiegoś szprytnego mechanika żeby znalazł ten zawór :rolleyes: Pozdrawiam

a czy jest taka możliwość żeby ten zawór był w pompie paliwowej?bo jest tam taki dekielek z tyłu pompy, jak go rozkręciłem to były tam sprężynki i tłoczki to może to?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Filtr paliwa ma odpowietrznik.Jest on prawdopodobnie zatkany i to jest problem. U mnie było to samo. Odpowietrznikiem jest śruba na połączeniu rurki przelewowej z wtryskiwaczy z powrotem do zbiornika. Gdybyś miał nieszczelność raczej zapowietrzałby się w czasie pracy. Założenie zaworka zwrotnego nic nie daje w takim przypadku.

Opublikowano

Filtr paliwa ma odpowietrznik.Jest on prawdopodobnie zatkany i to jest problem. U mnie było to samo. Odpowietrznikiem jest śruba na połączeniu rurki przelewowej z wtryskiwaczy z powrotem do zbiornika. Gdybyś miał nieszczelność raczej zapowietrzałby się w czasie pracy. Założenie zaworka zwrotnego nic nie daje w takim przypadku.

tam są dwa filtry to pewnie na którymś z nich.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przewód przelewowy od wtryskiwaczy na filtrze (nie pamiętam którym) łączy się z przewodem przelewowym do zbiornika. Śruba mocująca do górnej pokrywy filtra jest w środku wydrążona i ma ponad gwintem otworek średnicy czubka szpilki. On jest najprawdopodobniej nie drożny. Jak podasz na PW e-mail'a to prześlę strony z katalogu od 307 lub 507 (tylko takie mam). Zakładam, że w 186 jest tak samo jak w 307.

Opublikowano

Przewód przelewowy od wtryskiwaczy na filtrze (nie pamiętam którym) łączy się z przewodem przelewowym do zbiornika. Śruba mocująca do górnej pokrywy filtra jest w środku wydrążona i ma ponad gwintem otworek średnicy czubka szpilki. On jest najprawdopodobniej nie drożny. Jak podasz na PW e-mail'a to prześlę strony z katalogu od 307 lub 507 (tylko takie mam). Zakładam, że w 186 jest tak samo jak w 307.

Opublikowano

Witam. W takim przypadku radziłbym wymienić filtry paliwa bo one także mogą być za to odpowiedzialne jeżeli nie wymnieniałeś ich.... mogą być zabite i paliwo przez noc zejdzie i rano nie chce zaciągnąć bo jest brud...

Opublikowano

Jak by filtry były zapchane to tracił by moc podczs pracy a ztego co hopper5 pisze tak się nie działo ;)

jak tylko uda się go odpalić to później nie ma żadnych problemów.

Opublikowano

Zastanówcie się co piszecie.

Blokada i zmniejszenie przepływu paliwa przez filtr nie jest żadnym zapowietrzenie układu. Zapowietrza się wtedy gdy zamiast paliwa zasysa powietrze na nieszczelnościach.

Do hopper5

Pompkę zasilającą masz tłoczkową , czy membranową?

Rozbierz tą pompką sprawdź czy w zaworkach nie masz paprochów, czy zaworki nie siedzą luźno w gniazdach. Znajomemu class stanął na polu i okazało się, że w membranowej pompce zaworki były tak luźne, że jeden mu obróciło.

Opublikowano

Zapowietrzanie sie to zmora tych silnikow. Mialem tez ten problem i wymiana przewodow oraz pompki zasilajacej na nowa niewiele pomoglo. Zastosowalem tanie rozwiazanie tego problemu poprzez zamontowanie dodatkowej recznej pompki z zaworem zwrotnym. Przed porannym odpaleniem wystarczy podpompowac i odpala odrazu. Wczesniej tez wykonczylem rozrusznik. Cala wine w tych ukladach ponosi zbiornik paliwa ktory jest umieszczony ponizej silnika i nawet niewielka nieszczelnosc ukladu sprawia duzy problem.

http://allegro.pl/item892934144_reczna_pompka_paliwa_silniki_diesel_8mm.html

Mysle ze to rozwiazanie w Twoim przypadku pomoze i zaoszczedzi Ci czasu i nerwow.

Opublikowano

Zastanówcie się co piszecie.

Blokada i zmniejszenie przepływu paliwa przez filtr nie jest żadnym zapowietrzenie układu. Zapowietrza się wtedy gdy zamiast paliwa zasysa powietrze na nieszczelnościach.

Do hopper5

Pompkę zasilającą masz tłoczkową , czy membranową?

Rozbierz tą pompką sprawdź czy w zaworkach nie masz paprochów, czy zaworki nie siedzą luźno w gniazdach. Znajomemu class staną na polu i okazało się, że w membranowej pompce zaworki były tak luźne, że jeden mu obróciło.

pompka jest membranowa i jest nowa.

a czy to normalne zjawisko że jak pompuje tą pompką to przez pierwsze pare ruchów czuje opór(pompuje paliwo) a później już oporu nie czuje?

Opublikowano

Normalne. Pompką ręcznie pompując zasysasz paliwo, a pompuje sprężyna. Po napompowaniu do pełnego układu nic nie możesz zassać bo wszędzie jest paliwo, które już się nie przemieszcza i zaworek ssący nie otwiera się.

Opublikowano

pompka jest membranowa i jest nowa.

a czy to normalne zjawisko że jak pompuje tą pompką to przez pierwsze pare ruchów czuje opór(pompuje paliwo) a później już oporu nie czuje?

A sprawdziłeś przewody ssawne do pompki? ale to raczej nie to bo by się zapowietzrzał też w trakcie pracy.Proponuje poszukać Ci katalog i znaleźć w układzie paliwa zaworek odp za niecofanie się paliwa z przewodu ssawnego :D

Opublikowano

Witam.temat powraca.żadnej poprawy.założyłem zaworek zwrotny.wyczyściłem przewody, wszystkie otworki w śrubkach, wymieniłem filtr paliwa i zero poprawy.nawet nie chce zapalić.jak go odpowietrze i pokręce troche rozrusznikiem to zaraz w pompie znowu jest powietrze.dodam że jak wykręciłem przewód który zasila popme wtryskową i przekręciłem rozrusznikiem to paliwo podaje.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wszystko zostało jak piszesz sprawdzone i wymienione oprócz odpowietrznika. Sprawdź czy przelewem idzie paliwo do zbiornika, jeśli nie to odpowietrznik jest zatkany i silnik ma obowiązek a nie tylko prawo się zapowietrzyć.