Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam zmienić ciągnik zastanawiam się nad Zetorem 5211 albo John Deerem np2130. Co z awaryjnością i dostępem do części(jd), jak ze spalaniem.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o JD to wiadomo nowe są lepsze od zetora ale uzywane róznie z nimi bywa ( trzeba wiedzieć co się kupuje )

Do JD dużo trudniej znaleźć części w mojej okolicy trzeba je zamawiać a i tak są bardzo drogie. Nie wiem ile pali JD ale wiem że Zetory palą dużo.

Ortografia

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

John deere ma 4 cylindry i 75KM a zetor 3 cylindry i 50KM. Do JD wątpie czy dostaniesz jakieś części no chyba że będziesz przetaczał jak ci się coś popsuje. :D Moim zdaniem lepiej bierz zetora bo mało pali,kabinę ma wygodną a części wszędzie dostaniesz :D

Opublikowano

Według mnie zetor będzie lepszy ciągnik jest oszczędny mało pali zetor 5211 to prawie to samo co ursus c360 3P ma wygodną kabinę i jest łatwy dostęp do części,do tego ciągnik jest bardzo zwrotny.

Opublikowano

Zetor Mało pali, a te bajki o zetorach że dużo palą to tylko bajki.Ja bym wziął zetora, bo łatwy dostęp do części i jest bardziej znany.Sam Mam Zetora tyle że 7211 , i Wiem co to jest za ciągnik. Zetor jest bardziej popularny niż ten JD . Zdecydowanie ZETOR.

Opublikowano

Jeśli chodzi o JD to wiadomo nowe są lepsze od zetora ale urzywane róznie z nimi bywa ( trzeba wiedzieć co się kupuje )

Do JD dużo trudnie znaleść części w mojej okolicy trzeba je zamawiać a i tak są bardzo drogie. Niewiem ile pali JD ale wiem że Zetory palą dużo.

weź kolego przestań że zetory dużo palą skąd to słyszałeś?masz zetora że wiesz?czy tata ci powiedział, bo słyszał od sąsiada?

każdy ciągnik spali tyle jaką nogę się ciężką ma, poza tym przelicza się spalanie na zrobioną robotę, mam zetorka 5340 ciągnik niezawodny a ma 4tyś mth nic się jeszcze nie zepsuło, a spalanie nie przeciążając go wynosi 5L transport a 8L/h orka(4x35cm)i nie piszę że wydaje mi że tyle pali czy ok tego pali jak pisze że tyle i tyle to znaczy że to sprawdzałem nie raz

Opublikowano

a wy zawsze do spalania wracacie

co tu porównywać tego JD z 5211, JD jest sporo starszy i sporo mocniejszy, w tym porównaniu jako ciągnik do niezbyt ciężkich prac jednak wygrywa Zetor

Opublikowano (edytowane)

@Marcin80 ma racje też mam Zetora 7245 i wcale dużo nie spala to zależy jaką prace wykonujesz i czy dajesz ostro po garach.

Sam nie wiem dlaczego ludzie ciągle mówią, że zetor duzo pali. A co do tematu to wybrał bym Zetora 5211 jest młodszy niż JD i częsci są lepszy dostęp do części.

Edytowane przez brzozak2
ortografia
Opublikowano

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, jednak będę obstawał prze Zetorze tym bardziej że jak piszecie dostęp do części jest dużo lepszy. Jeszcze raz dzięki :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v