Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam mam taki problem. Złożyłem na PROW utwardzenie placu i składając wniosek zgłosiłem zamiar budowy (utwardzenia) w starostwie powiedzieli mi że jest potrzebny tytuł prawny do działki i kawałek mapki z zaznaczeniem w którym miejscu będzie utwardzony plac. Wypełniłem druczek zgłoszenia, złożyłem i dostałem zgodę STAROSTWA ARCHITEKTURY.Tą zgodę dołączyłem do wniosku wraz z uproszczonym projektem i kosztorysem z wyliczeniami ilości m2 i typem kostki i sztukami i typem obrzeży oraz grubości podłoża zrobił mi to projektant z uprawnieniami i ostemplował mi go, do tego oczywiście dołączyłem ofertę.

Teraz przysłano mi wniosek do poprawki i między innymi pismo odnośnie utwardzenia placu abym projekt i kosztorys był zrobiony zgodnie z prawem budowlanym i tam zacytowali jakiś dziennik ustaw. Dalej piszą projekt ma być zrobiony na podkładzie geodezyjnym (Mapa do celów projektowych za około 600zł) profesjonalny projekt techniczny z miejscem odpływu wód opadowych wszystko tak jak pod budowę domu czy obory.

Zastanawia mnie to gdzie ja żyję, w jakim kraju gdzie instytucja odpowiadająca za wydawanie zezwoleń wydaje pozytywną opinię, a jakiś PAL..T z agencji mówi mi że to jest nie dobrze. Ja do agencji występuję o kasę na utwardzenie a nie na pozwolenie na budowę. To jest tak jakbym kupował ciągnik a agencja by mi mówiła jaki mam mieć kolor ciągnika czy mam mieć błotniki z metalu czy z plastiku (produkt jest dopuszczony i koniec) :blink:

Napiszcie czy ktoś miał podobny przypadek i jak go rozwiązał z góry dziękuję.

Ps słyszałem że ten gość w agencji co to opiniuje sam robi te projekty ale za dużą kasę polega to na tym że płacisz mu i bez poprawek jest dobrze. :huh:

Opublikowano

W ARiRM Zamościu co był mocno "aktywny" ale po kilku cofkach to ktoś z nim porozmawiał i się uspokoił. Sąsiad jak utwardzał, to wstępny plan, kosztorys i zezwolenie ze starostwa i starczyło.

Opublikowano

co tu sie duzo dziwic u nas kraju nawet 2 Urzedy skarbowe inaczej potrafia interpretowac przepisy........

ale o jakich pieniadzach mowimy - nie mozesz odzalowac tego 1.5 tys i zrobic tak zeby mialo rece i nogi ?????????

ja robilem zgloszenie roboty budowlanej niewymagajacej pozwolenia na budowe na glupi silos paszowy wewnetrzny o poj 2 tony..........bo ktos tak chcial.........

Opublikowano

W moim przypadku, złożyłem kosztorys z mapką sytuacyjna, zgłoszenie do starostwa o braku sprzeciwu budowy(utwardzenia),tytuł prawny do działki.

Przyszła poprawka o pozwolenie wodno-prawne.

W starostwie nie chcieli takiego pozwolenia wydać bo twierdzili ze jest niepotrzebne.

Wydali mi tylko z wydziału środowiska iż wody opadowe spływaja na moja łąke i nie zagrażają środowisku.

To już im wystarczyło.

Pss czy ktoś już utwardzał plac manewrowy kostka,czy firma czy sami to robiliście, podzielcie się uwagami :blink:

Opublikowano

jezeli mas wizje jak poprowadzic spady to idzie to zrobic we wlasnym zakresie....... zageszczarke wypozyczysz wszedzie bez łaski, kupisz tarcze diamentowa 300 na ucinarke i ogień :blink:

Opublikowano

co tu sie duzo dziwic u nas kraju nawet 2 Urzedy skarbowe inaczej potrafia interpretowac przepisy........

ale o jakich pieniadzach mowimy - nie mozesz odzalowac tego 1.5 tys i zrobic tak zeby mialo rece i nogi ?????????

ja robilem zgloszenie roboty budowlanej niewymagajacej pozwolenia na budowe na glupi silos paszowy wewnetrzny o poj 2 tony..........bo ktos tak chcial.........

Kolego powiem ci jedno że projekt zrobił mi teraz gościu fachowo ciekawe czy się nie przyczepią. Tyle tylko że teoretycznie nic nie zapłaciłem, bo to mój koleś robił. Kosztowało mnie tylko 1,5 l i ból głowy (oj bolało :blink:)

Opublikowano

ja też składałem na utwardzenie placu 800m2 z prow w 2009.Robiłem kosztorys szczegółowy bo taki był wymagany w moim przypadku tzn.wykonuje utwardzenie metodą mieszaną ja kupuje poszczególne materiały a ułożenie i roboty ziemne wynajmuje firmę(koszt kosztorysu szczególowego 3000zł).Musisz zrobić odwodnienie terenu tj.spływ wody opadowej do studni chłonnej,każdy musi swoją wodę opadową zagospodarować na własnej działce,nie wolno np.robić spadku do sąsiada.

Opublikowano

oczywiście że kosztorys musi być szczegółowy. pozwolenia też tak samo jak pod normalną budowę sie robi.

i jeżeli nie korzystasz z fachowej pomocy tylko sam wszystko załatwiasz na te utwardzanie i nie masz obeznania w tym kierunku to mówię ci ze jeszcze nie jedna poprawka cię czeka, bo prawo faktycznie jest głupie ;)

Opublikowano

pozwolenie nie potrzebne na utwardzenie.Wystarczy zgłoszenie chyba że zakładasz kostkę na zjeździe z drogi tj. w pasie drogowym,wtedy jeszcze pozwolenie na zajęcie pasa drogowego i odpowiednia opłata za to.

Opublikowano

masz racje,zapomniałem o działach specjalnych

ESU jest przelicznik uzyskanych dochodów z konretnych upraw bądź hodowli.Są odpowiednie tabele z których się to odczytuje i przelicza,np.z 1ha borówki będzie dużo większy dochód niż z 1ha żyta

Opublikowano

Panowie i jak z tym utwardzeniem jest? Jak po Waszych doświadczeniach? Też chce wykonać to na Młodego rolnika.

Chciałbym wykonać utwardzenie samodzielnie płytami jomb.

Jak to ugryść w takim wypadku?