Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie do bardziej doświadczonych.

Na łąki mam zamiar dac nawóz amofoska (NPK 4-12-20 5Cao 12 SO3, mikroelementyMikroelementy (Co, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) ok 220 kg/h(wczesna wisona) i nastepnie w drugiej dawce saletre z saletrzakiem (ewentualnie saletre z sola). Czy bylo by to dobre rozwiązanie waszym zdaniem???

I zastanawiam sie gdybym ten nawóz amofoska dał również pod zboże ok 300 kg/h (i nastepnie np saletrzak ok 240 kg/h). Co myslicie???

Edytowane przez kamil04w
Opublikowano

Mam do was parę pytań. 1. Ile kg/h siejecie mieszaniki zbożowej (pszenica, owies, jęczmień) i pszężyta ?. 2. Jakie stosujecie opryski i w jakich ilościach na hektar ?. 3. Jakie sypiecie nawozy i w jakich ilościach na hektar na te zboża ?.

Opublikowano

sieje ktoś z Was kainit pod owies? Zalecają go siać pare tygodni przed siewiem i wymieszać z glebą tylko nie wiem czy go od razu po rozsianiu pobronować czy moze poczekac te pare tygodni do siewu i wtedy go dopiero agregatem... ?

Opublikowano

Mocznik przedsiewnie nic nie daje, bo szybko ulatnia się z niego amoniak, stosuje się go raczej pogłównie. Pod owies daję 200 kg saletrzaku i 200 kg unifoski02, jeden oprysk mocznikiem w tym roku plon 4,7 t z ha dla mnie wystarczy.

Opublikowano

Ale przedsiewnie masz możliwość uprawy czyli ograniczasz jego ulatnianie, pogłównie jego ulatnianie rośnie. Ja mocznika nie stosuje, jakoś nie mam zaufania. Daje przedsiewnie saletrzak i pogłównie saletrę. W przyszłości pewnie zmienię saletrzak na saletrosan.

Opublikowano

A ja mam taki dylemat. Przedplonem była kukurydza na ziarno została ona zaorana bez wprowadzenia zadnego azotu na resztki pożniwne. W tym roku zamierzam posiać pszenzyto jare. Mam teraz watpliwości czy dać saletrzak/ mocznik ( co leprze wedlug was) przedsiewnie a potem około 100 kg saletry na 1 kolanko czy dać pogłównie całośc w fazie 3 liści 100 kg saletry i 100 kg saletrzaku. Mam taki dylemta z tym nawożeniem przedsiewnym ponieważ gdzies czytalem ze azot zaaplikowany przedsiewnie w dużej mierze zostanie "pobrany" przez resztki pożniwne kukurydzy w celu ich rozłożenia i praktycznie mi nie zadziała na rośliny a po drugie gleba to 5 gdzie niegdzie 6 klasa piach i nie wiem czy mi zanim rośliny zaczna korzystac a bedzie to około miesiac jak w tamtym roku liczylem czy mi po prostu tego azotu zaaplikowanego przedsiewnie nie wymyje.

Opublikowano

Witam. Chcialbym sie was poradzic troche co do mojego nawozenia juz mniej wiecej mam przemyslane dawki ale poprosilbym o opinie innych bardzie doswiadczonych mam nieduze gospodarstwo okolo 8ha.Mam ok. 2.5ha pszenicy ozimej 4 ha jeczmienia jarego i w tym roku zaplanowalem 2ha wyki. Na pszenice na jesien nie dalem zbyt duzo nawozu bo tylko 400kg Polifoski Petroplon.

A teraz zakupielm nastepujacy nawoz:

-1200kg Lubofoski 3,5-10-20

-600kg Saletrzaku

-500kg saletry

-1300kg moczniku

Na pszenice jak tylko bedze mogl wjechac to daje po 200kg saletry na start i pozniej jeszcze 200kg mocznika i to mysle podzielic na dwie dawki bo tyle na raz chyba nie przyjmie N do tego tam wiadomo jeszcze odzywka Ekolist Mikro Z + siarczan magnezu ktorego tez kupilem 100kg

A na jeczmien pod korzeń 200kg Lubofoski + 150 kg saletrzaku i pozniej jeszcze 100kg mocznika i tez odzywka. Zapomnialem dodac ze do tej odzywki tez chce dodawac jeszcze mocznik .

Na wyke 200kg/h lubofoski i wiecej nie chce inwestowac bo to pierwszy rok na probe i chce zobaczyc jakie stanowisko bedzie po tym. Dajcie jakies opinie o tych moich przemysleniach i powiedzcie jakiego mniej wiecej plonu sie moge spodziewac. klasy Gleby to glownie III i IV . Z gory dzięki

Opublikowano

Kolego pod jęczmień jary proponuję fosforan amonu, gdyż to zboze lubi łatwo dostępny fosfor wystarczy ok 100 kg/ha polidapu. Mocznik pogłównie wg. mnie duze straty azotu.