Skocz do zawartości

co sądzicie o sieczkarni NEW HOLLAND

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam. Mam w planach kupić sieczkarnię i zastanawiam się nad New Hollandem FX 375, napiszcie mi co o niej sądzicie, jak jest z awaryjnością i z częściami do tych maszyn, i ogólnie o innych modelach NH z serii FX.

1. Nie krzycz! (Caps Lock)

2. Ortografia

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Moim zdaniem NH to całkiem rozsądny wybór. Ceny Jaguarów i JD są nieźle przesadzone. Często za cenę zajechanego Claasa można kupić dobrego NH. Albo można mieć jaguara z dziobakiem a NH w tej samej cenie, jeśli nie niższej ma kemper. Części? W dzisiejszych czasach wystarczy mieć kasę a części się znajdą. Ostatnio widziałem FX na allegro na części.

Opublikowano

Co rozumiesz przez pojęcie największa wydajność? Znaczy ile ton na godzinę? O co chodzi Ci z zapychaniem się? Jak na przystawce to każda się zapcha? Jak będziesz darł jak głupi do przodu to sieczkarnia nie przerobi i stanie. Wszystkie tak mają

Opublikowano

Nie wiem dokładnie jaką obie sieczkarnie mają wydajność, ale wiem że mengelka szybciej pujdzie w kukurydzy, nie zapycha się tak jak claas(chodzi tu głównie o starsze modele 600).Rozmawiałem kiedyś z facetem który kosił mengele 6800 i claasem 840 to mówił że mengele szybciej kosi i jest mniej awaryjna od claasa.

Opublikowano

Twoje argumenty są powalające, Mam Jaga 820 przebudowanego na 870 z pewnego powodu i wydajność wynosiła 150t/h a teraz 180t/h. Ile wyciąga 950 napiszę po sezonie, ale ponad 250 powinien łapać. Nie jest problemem szybko jechać, problemem jest dobrze zsiekać, żeby kiszonka była dobrze pobierana przez bydło. Ja już widziałem jak ludzie darli do przodu żeby więcej i starymi sieczkarniami osiągali w okolicach 200t, ale jakim kosztem paliwa i jakością przerobionego materiału :P Claas Jaguar to wyznacznik wśród sieczkarni samojezdnym, sieczkarnie te od długiego czasu są najczęściej kupowanymi maszynami tego typu na świecie głównie za jakość przerobionego surowca na kiszonkę czy zielonkę oraz niezawodność. U nas sieczkarnia jest od 2002 roku i poza jedną poważną awarią spowodowaną przez kilku idiotów nie zanotowała poważnych usterek. Większość wynikało ze zużycia eksploatacyjnego podzespołów lub naszej nieuwagi. Sieczkarnia przerabia u nas QQ 25ha, lucerna 15ha 3-4 skosy , zboża na kiszonkę 10 ha 3 skosy, sorgo 8ha, nurti honey 2ha 2-3 skosy oraz 30-40 ha QQ na zarobku co daje 142-169ha więc nie tak mało.

Opublikowano

To pewnie ta awaria zmusiła cię do zmiany silnika na mocniejszy, nie pojedziesz szybko jeśli sieczkarnia nie zdąży siekać na taką długość jaką ustawiłeś jakość sieczki niema się od prędkości jazdy to nie kombajn do zboża że jak szybciej pogonisz będzie ci siał za sobą.

a jeszcze jedno ostatnią wypowiedzią zaprzeczyłęś temu co pisałeś wcześniej o darciu do przodu.

Opublikowano

Awaria powstała przez kilku idiotów odsiadujących obecnie 3 lata w państwowym kurorcie wypoczynkowym, dlatego sieczkarnia została poddana remontowi oraz modernizacji.

nie pojedziesz szybko jeśli sieczkarnia nie zdąży siekać na taką długość jaką ustawiłeś

tutaj bym polemizował

Opublikowano

Kosiłeś kiedyś sieczkarnią? To chyba wiesz że jak pogonisz za szybko to kukurydza poprostu nie dostanie się do sieczkarni bo przystawka nie zdąży zbierać i albo będzie kładła kukurydze lub sie zapcha.a rośliny do bębna podają walce , które niekręcą się zgodnie z prędkością jazdy i czy jedziesz 10 czy 20 km/h z taką samą prędkością podają rośliny, nie ma tu z czym polemizować trzeba się tylko troche orientować.

Opublikowano

Oj nie cwaniakuj, ja nie opieram swoich opini na wiedzy książkowej tylko praktycznej wiem np. to że mengele 6800 kosi szybciej niż claas 840 ale już nie porównuje go do claasa 860 a tym bardziej do nowych claasów bo to już inna bajka.Każda maszyna ma swoje wady i zalety mengele ma większą wydajność i nawet w deszczu będą szły natomiast claas jest dużo lepszy pod względem obsługi(prostsza i wygodniejsza obsługa), wybur sieczkarni to sprawa indywidualna ale chyba i tak zawsze wybiera się ładniejszą z wyglądu :P

Opublikowano (edytowane)

Witam! małe pytanie, czy występuje Autopilot w sieczkarniach NH seri fx np. modelu 300, 375 lub 28? ma to udogodnienie ktoś w swojej sieczkarni?

poza tym interesuje mnie ile czasu potrzebuje NH FX 300 na skoszenie 1ha przyjmijmy dużej kukurydzy z przystawką champion 4500 za gozinę hektar skosi?, ile pali i jak sobie radzi z tym silnikiem? to pytanie kieruje do użytkowników tegoż modelu. Pozdrawiam ;)

Edytowane przez ramzes1