Skocz do zawartości

Wszystko o kombajnach Sampo

szakal911

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam kombajn SAMPO ROSENLEW

TAki jak tu podaje link ten sam silnik http://www.allegro.pl/item937357280_sampo_rosenlew_nie_class_bizon_massey_ferguson.html

Robiony jest praktycznie w nim generalny remont, została wymienina uszczelka głowicy lecz to nie ona okazała sie winowajcą gotującej wody ......

Głowicę zdjąłęm i zawiozłem do zakładu gdzie sprawdzają głowicę jest wporządku ....., pękniety jest blok lecz jest on zaspawany powiedzmy klejem pekniecie 1 mm dlugosci 6 cm ;/ , w kombajnie wyrzuca wodę przez chłodnicę i gotuje, spala wiecej oleju niz ropy chyba ;) , pierscionki do wymiany wraz z panewkami są praktyczne zatarte , TULEJA ma około 1 mm (nie przesadzam)wyżłobienia tzn u samej góry jest ok *tj 0.5 cm) potem dołek jakies 6 cm i przy samym dole tak jak na samej górze , podejrzewamy że pęknięta jest tuleja dlatego tak sie dzieje z wodą ......

Mam pytanie jak wybić tą tuleje zrobiłem sciągacz tj talerz (wielkosci tuleji) na dole sruba 22 i u góry powiedzmy ze płaskownik , prubowaełem to dziiaj wyciągnać 2 drewienka położyłem i kreciłęm żęby wypchało do góry lecz bezskutku ;/ jaki jest sposób żeby ją wyciągnąc mozna nagrzac tuleje i wtedy prubować , ???? prubowałem tez sciagnąc mocno sciagaczem i zdłołu wybijac i lipa pomocy

papaj747

tuleji nie nagrzewj bo podczas nagrzewania sie rozszeza i nie wyjdzie ci na pewno. wez jakis tepy przecinak lub cos podobnego i pukaj od dolu do okola tak zeby rownomiernie sie unosila. powinni sie udac a jak bedziesz skladal to taka mala podpowiedz sworzen od tloka wrzuc do lodowki lub zamrazarki a tuleje podgrzej latwiej sie sklada. powodzenia i pozdrawiam.

chyba blok podgrzać żeby lepiej tuleja weszła ;p. Udeżałem dzisiaj młotkiem własnie dookołoa od dołu ta tuleja jest jakby przyspawana no bez kitu ale ona wogole nawet niechce sie ruszyc ???? ....

i jeszcze jedno pytanie gdzie można dostać do niego częsci ;/ niemogę nigdzie znaleźc

bloku nie grzej to nic nie da a tuleja musi wyskoczyc tylko treoche cierpliwosci czasu i sily i wszystko da sie zrobic. a z czesciami to nie wiem gdzie tego szukac. ale jak juz robisz remont to by trza bylo zawiezc wal do szlifu blok na osiowanie i wtedy to pochodzi asz ciebie przezyje ;)

Z tego co mogę się domyśleć są to tuleje suche. najprostrzy sposób to ją poprostu połamać wbijając odpowiednio zaostrzony przedmiot (może być śrubokręt lub coś w krztałcie szpikulca)pomiędzy tuleję a blok i popęka jak szkło bo wyjęcie jej w całości graniczy z cudem. to jest sprawdzony sposób gożej będzie ją wprasować gdyż mała odchyłka od pionu, cichy trzask i po tulei.Moja rada jeżeli nie masz doświadczenia oddaj go do jakiegoś zakładu żeby ci wstawili te tuleje naprawdę wyjdzie dużo taniej niż jak będziesz to robił sam chyba że chcesz się nauczyć Powodzenia.

Mam nadzieje ;) . Tylko chciałem to zrobić po tzw kosztach ..... MYslałem nad nowymi pierscionkami i tulejami , wał jest ok (przynajmniej tak mi sie wydaje ogladnie to jeszcze mechanik niedugo) o co chodzi z osiowaniem ????

przykładowo jeżeli zriobił bym szlif cylindrów i do robił lub kuipił pierscionki to trzeba zmieniacć tłok na wiekszy pewnie tak ;/ ??

Czy możesz podać więcej informacji na temat tego silnika czy tam są mokre tuleje czy suche i teraz jeżeli miał ciśnienie oleju to możesz olać szlif wału tylko zrobić górę jeżeli ma mokre to możesz szlifować, tłoki i pierścienie oczywiście nadwymiar jeżeli suche to wymiana na nowe, stare tłoki i nowe pierścienie nominał

Myślę nad "stare tłoki i nowe pierścienie nominał" + tuleje nowe , wyjdzie to taniej niz nowy tłok ;/ , kombajn użytkuje sie raz w roku tylko u siebie niejest to jazda na jakis zarobek dlatego chce jechac po kosztach bo po prostu sie nie opłaca ;/ niewiem nic o tym sinliku 3 cyllindrowy chyba valmet (cos takiego) ,

mercedes250d Uczy się na błędach ( tylko szkoza ze sie za nie placi ;/ ) tuleje są i tak popsute wieć mogę zaryzykować

jak rozpoznac suche czy mokre tuleje ????

moim zdaniem tuleje jak wymienisz na nowe to nie bedziesz ich szlifował, więc zarówno tłoki jak i pierścienie zakładasz nominalne, bo jak tuleja ma tak jak piszesz 1 mm dołek to wątpliwa sprawa z uratowaniem jej

ale też doradzam oddanie bloku do jakiegoś specjalisty, oni już beda wiedzieli co z tym zrobić.

Witam wszystkich mam wielki problem z moim kombajnem Sampo 500 (to jest chyba to samo co bizon sampo czy MF 16). Sprawa wygląda tak ci którzy wiedza jak wyglądają kombajny wymienione wcześniej nie muszę tłumaczyć ze silnik kombajnu jest umieszczony z boku od silnika wychodzi oś napędzająca wszystko w kombajnie. Ta oś jest umocowana od strony silnika na sprzęgle gumowym a od strony kuł pasowych na łożysku. Cały problem polega na tym ze dana oś wyklepuje obudowę od łożyska i oś przesuwa się o dosłownie centymetr w głąb i koło pasowe zawadza łopatkami chłodzącymi o śruby mocujące obudowę łożyska. Jeśli ktoś spotkał się z takim czymś lub wie jak rozwiązać ten problem serdecznie proszę o odpowiedz z góry dziękuje.