Skocz do zawartości

Wszystko o kombajnach Sampo

szakal911

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Witam wszystkich mam wielki problem z moim kombajnem Sampo 500 (to jest chyba to samo co bizon sampo czy MF 16). Sprawa wygląda tak ci którzy wiedza jak wyglądają kombajny wymienione wcześniej nie muszę tłumaczyć ze silnik kombajnu jest umieszczony z boku od silnika wychodzi oś napędzająca wszystko w kombajnie. Ta oś jest umocowana od strony silnika na sprzęgle gumowym a od strony kuł pasowych na łożysku. Cały problem polega na tym ze dana oś wyklepuje obudowę od łożyska i oś przesuwa się o dosłownie centymetr w głąb i koło pasowe zawadza łopatkami chłodzącymi o śruby mocujące obudowę łożyska. Jeśli ktoś spotkał się z takim czymś lub wie jak rozwiązać ten problem serdecznie proszę o odpowiedz z góry dziękuje.

warto sprawdzić koło pasowe z wałem czy razem nie bije

ostatnio gadałem z kumplem co pracował u korbanków a teraz pracuje w new hollandzie i tak się pytałem o te części do sampo to mówił żeby tego do ręki nie brać bo po pierwsze wcale ich nie ma a po drugie są strasznie drogie :( Mówił mi ze jak już się szuka kombajnu za 20 tyś to najlepiej kupić NH z seri 1520-1550 bo części są dostępne i tanie (cenny mniej wiecej takie jak do bizona) mf i claasa nie polacał ze względu właśnie na dostęp i cenę części :( chociaż sam stwierdził ze tamte marki są lepsze od nh ale w żniwa trzeba kośić i zarabiać a nie czekać tydzień na części ;(

z częściami problem bo ten MFy sygnowane były logiem Massey Fergusona a w rzeczywistości jest to Sampo Rosnelew więc po części do fabryki sampo ;)

O Korbankach nie będę lepiej nic pisał.

...Przeszukałem forum i nie znalazłem nic odnośnie tych kombajnów, mogłem coś przeoczyć oczywiście.

Zakupiłem niedawno sampo 580 rocznik 90. Poszukuje katalogu części oraz instrukcji użytkowania....

Co do Twego pytania a także każdego kto chce katalog do kombajnów Sampo Rosenlew (i sygnowanych logiem MF i Bizon Sampo) to wszystko jest na stronie SAMPO ;)

Przeglądając allegro trafiłem na Bizona Sampo 2020 i mam w związku z tym kilka pytań:

1. Jaka jest wydajność (np. w pszenicy 5-6 ton/ha, powieszchnia sit, ilość wytrząsaczy)?

2. Sterowanie zespołem żniwnym z kabiny to tylko podnoszenie/opuszczanie zespołu żniwnego, motowideł. A co z wysówaniem motowideł (jest ręczne?) i sterowaniem prędkością obrotową?

3. Jak wygląda sterowanie obrotami młocarni i wialni- jest to elektryczne (guzikami)?

4. Przyśpieszacz jazdy/zwalniacz- steruje się nim w dżojstiku?

5. Silnik 4- cylindry perkins- czy remont lub zakup innego używanego jest sporym problemem?

z częściami problem bo ten MFy sygnowane były logiem Massey Fergusona a w rzeczywistości jest to Sampo Rosnelew więc po części do fabryki sampo wink.gif

O Korbankach nie będę lepiej nic pisał.

Co do Twego pytania a także każdego kto chce katalog do kombajnów Sampo Rosenlew (i sygnowanych logiem MF i Bizon Sampo) to wszystko jest na stronie SAMPO wink.gif

http://www.sampo-rosenlew.fi/en/tuotteet_en/puimurit_en/combine_harvester_spare_parts_and_manuals.html

Katalogi so sampiaków, po angielsku ale lepsze to niż nic

Edytowane przez raladan

Wtrącę swoje pięć groszy do tematu, mam Sampo 500 i z dostępem części eksploatacyjnych nie ma problemu, pasy czy łożyska dostępne od ręki ceny wg mnie nie duże np pas jezdny 140 zł. Maszyna bardzo dobra dla gospodarstw mniejszych, sam kosisz kiedy chcesz, zbierasz suche i nikogo sie nie prosisz. Z pozostałymi podzespołami nie miałem problemu, acha zamowiłem nowa kosę cena ok 300 zł. Myślę ze nie jest to drogi do utrzymania kombajnik, a kosi sie nim dość fajnie, napewno lezace wyzbiera lepiej niz bizon. Ale to moje wrażenia