Skocz do zawartości

John Deere 1055

atomik

Rekomendowane odpowiedzi

To z którego roku masz? bo u mnie na felgach jest 88r. A wiesz może od ktorego roku zakladali okrągłe kabiny?

Miał ktoś może problem z wałem wytrząsaczy bo mi pękł a nowy zalożony sie troche grzeje. Niewiem czy tak ma byc?

Oczywiście panewki sa drewniane i założone nowe. Może to kwestia dotarcia?

Nie jestem pewny ale obilo mi sie o uszy ze panewki od wytrzasaczy sie powinno w oleju zostawiac by wsiakly i nastepuje wtedy samosmarowanie :)

panewki mozna zamoczyć we WRZĄCYM oleju co zwiększy ich żywotność... mianowice rozebrać panewki skrecić je razem i tak włożyć na chwile do wrzącego oleju wyciągnąć i zostawic do ostudzenia i wchłonięcia;p czas gotowania ok. 2min cały przepis;p pozdrawiam

Widzę że jest dyskusja na temat wytrząsaczy to ja mam pytanie. Na jednym wytrząsaczu mam znaczny luz, jak z tyłu kombajnu poruszam wytrząsaczami to 3 mają około 1min luzu w górę i w dół a pozostały ma troszkę więcej tego luzu. Radzicie wymienić tylko tą jedną panewkę czy wszystkie i tylko na tylnym wale wymienić je, czy też panewki na przednim wale przejrzeć i powymieniać?

Macie przy chederze pozakładane te płozy(nie wiem jak to się fachowo nazywa). Czy jest sens ich zakładania w stojącym zbożu czy tylko zakładacie je jeśli jedziecie kosić legi.

Podczas opuszczania chederu, nie ma płynności opuszczania tylko jest takie gwałtowne opuszczeni. Można to jakoś wyeliminować. Jak jest w Waszych maszynach z tym? Natomiast podczas podnoszenia jest wszystko ok. podnosi płynnie i delikatnie.

Z góry dziękuj za jakieś porady.

Macie przy chederze pozakładane te płozy(nie wiem jak to się fachowo nazywa). Czy jest sens ich zakładania w stojącym zbożu czy tylko zakładacie je jeśli jedziecie kosić legi.

Podczas opuszczania chederu, nie ma płynności opuszczania tylko jest takie gwałtowne opuszczeni. Można to jakoś wyeliminować. Jak jest w Waszych maszynach z tym? Natomiast podczas podnoszenia jest wszystko ok. podnosi płynnie i delikatnie.

Z góry dziękuj za jakieś porady.

ja mam te płzy założone cały czas... jakoś wychodzi co 3 zabki bagnetu... co do płynnosci opószczania to Ci powiem co masz zapene... jeden z forumowiczów mnie oświecił... ja też to mam ale jakoś nie moge sie zaabrać no naprawy a więc w rozdzielaczy jest mosiżny dławik który zapewne jest uszkodzony przez to takie raptowne opószczanie... dławik o ile pamiętam coś kosztował ok 250zł (jeśli dobrze pamiętam cene) pójdzierz do tokarza wytoczy Ci to za 10-30zł;p pozdrawiam jak byś coś jeszcze nie wiedzial zapraszam na gg ( często jestem niewidoczny)

Mam 1055. Moj w przenicy 8t/ha kosi ok 80a/h, jeczmien 5t/ha ok 1ha/h. Cos przesadnie oszczedzacie swoje jelonki. Zauwazylem tez, ze koszac wolniej sypie czasem smieci do zbiornika. Pali ok 14l/h.

Jesli chodzi o lozyska slizgowe wytrzasaczy to ja wstawilem kalamitki i do rano smaruje swiezym tawotem. Takie rozwiazanie mialem kiedys w kombajnie Overum Active i sprawowalo sie idealnie. Luz na panewkach slizgowych daje sie wyregulowac. Sa tam podkladki. Nalezy je rozebrac (przy okazji oczyscic delikatnie szczotka druciana) i wyjac nadmiar podkladek. Nalezy przy tym pamietac, zby lozysk nie skrecic zbyt ciasno bo beda sie mocno nagrzewac i moga spowodowac w najlepszym wypadku przegrzania walu, w najgorszym pozar kombajnu. Lozyska w kazdej pozycji musza miec luz boczny - nie moga zaciskac walu sztywno.

Do tylnych lozysk jest dobry dostep, jednak przednie to prawdziwa masakra - nie obejdzie sie bez demontowania sit i kilku innych dupereli.

PS1

Poszukuje do tego modelu schematu instalacji elektrycznej, bo po ostatniej zimie alarm mi cicho piszczy przez caly czas i 0 ladowania akumulatora. Nie pala sie tez zadne kontrolki, ani od cisnienia oleju, ani ladowania. Jedyne co sie zapala to kontrolka sygnalizujaca pelny zbiornik i kogut. Podejzewam, ze jakies szczurzysko mi musialo naprawic troche instalacje.

PS2

Tak na marginesie poszukuje sit rzepakowych do tego modelu. Ktos cos moze slyszal na ten temat?

Z mankamentow:

Wystepuje tu dosc dziwne zjawisko - w kazdej pozycji wariatora dolny pas jezdny jest napiety jak struna a gorny luzny jak szmata. Wariator zostal rozebrany, wyczyszczony, nasmarowany - chodzi leciutko. Pasy nigdzie sie nie opieraja o dno kola pasowego. Czy ktos sie spotkal z czyms podobnym? Jezdzic z tym sie daje ale jesli jest nieco grzazko to pasy lubia zapiszczec.

Znajomy mi mówił że te zbiorniczki pełnią funkcję tak jakby amortyzacji chederu tak jak np.. w innych kombajnach sprężyny które są zamontowane na siłownikach od podnoszenia chederu. Więc może te zbiorniczki będą miały coś wspólnego z takim gwałtownym opuszczaniem chederu?

Jeśli jestem w błędzie to bym był wdzięczny za wyjaśnienia w tej sprawie.

Ma ktoś może numery wszystkich pasów do modelu 1055 bo u mnie chyba się powycierały ;) i skąd zamawiacie pasy od „gąski” czy pocicie coś innego?

Odnośnie pasów może się komuś przyda:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...3ca236b226.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...c60759469e.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Marcins1315
      Witam 
      Mam problem z wariatorem jazdy ponieważ podczas pracy „skacze „ góra dół , co może być powodem ?

• Przez celeronik
      Dane dotyczące poszczególnych ustawień spisane z instrukcji obsługi JD serii 10xx, ale do innych modeli też pasuje.
      Ustawienia.doc
    • Przez daanny
      Witam mam problem z paseami jezdnymi w moim jd, na cofnietym przyspieszaczu są lużne a gdy wysunę przyspieszacz by szybciej jechać pasy niesamowicie się naciagają i robia się sztywne jak struna przez co bardzo szybko się wyciaga sie ten gruby dolny z ząbkami i przekładnia szybko się nagrzewa kombajn drży, gdy przyspieszacz cofne do tyłu by zmniejszyć predkośc pas dolny robi sie bardzo lużny zdecydowanie za lużny, a gdy gą naciagnę napinaczem to znów gdy przyspieszę to napina się niesamowicie,wariator wyglada że jest sprawny w dolnym kole tym na sprzegle tez wyglada że ładnie chodzi, jestem ciekaw jak to jest u was czy przy każdym położeniu przyspieszacza pasy są jednakowo napiete, na moje oko to w kazdej pozycji napiecie powinno byc jednakowe,co może byc przyczyną tego że tak sie dzieje? wszystkie propozycje mile widziane, dodam że wszystkie trzy pasy nowe i oryginalne.a wiadomoże gdy pasy są za lużne to kombajn mi zwalnia a gdy za sztywne to sie grzeja i wyciagają. prosze o pomoc :unsure:
    • Przez wielkiwojownik
      Witam, Pytanie do uzytkowników kombajnów serii 20 i 22 otóż czy poczas koszenia w takiej powiedzmy normalnej pszenicy przy prędkości 3,5km/h  lepiej jest jechać na biegu 2 wtedy dzwignia hydrostatu jest popchnięta do przodu tylko troszke? czy lepiej na biegu 1?  czy to ma jakieś znaczenie dla układu hydraulicznego i samego hydrostatu?
      drugie pytanie o obroty silnika czy podczas koszenia trzeba dać maxymalne obroty tak jak w książce napisali  tj w moim przypadku jd 2058  2350obr/min czy wystarczy mniej np 2150obr/min bo zauważyłem że przy niższych obrotach też daje radę ale czy tak można? to będzie mój drugi sezon tym kombajnem więc dopiero go poznaje 
    • Przez pablo10
      Witam.
      Patrzebuję waszej pomocy. Kombajn zbozowy John Deere  nie podnosi hedera. Na wyświetlaczu zapala się błąd 232E ( z instrukcji wynika, że błąd 232 należy sprawdzic przełącznik lub zastosować procedurę nr.8- ale nie wiem co ona oznacz) i wtedy po wcisnięciu na joysticku przycisku góra lub dół hedre nie reaguje ( sprawdzałem i wtedy do cewek odpowiedzialnych za podnoszenie nie dochodzi prąd). Najlepsze w tym jest to, że po zgaszeniu i odczekaniu załóżmy godziny błąd znika i kombajn może kosić 5 godzin, 10 lub tylko 10 minut i znowu pojawia się problem). W trakcie błędu nie działa tylko podnoszenie opuszczanie, wszystkie inne funkcje załączane elektrycznie działają np. podnoszenie motowideł. W moim modelu kombajnu przekazniki umieszczone w płycie z prawej strony kabiny nie  odpowiadają za funkcję podnoszenia i opuszczania- wyjmowałem każdy i podnosiłem opuszczałem- heder działał. Czy ktoś z Was miał taki przypadek i wie gdzie szukać przyczyny?
  • Dodaj nową pozycję...