Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zwracam się z pytaniem, jakim środkiem lub olejem konserwujecie swoje maszyny po zakończonym sezonie??

Wiadomo, że najpierw trzeba maszynę dokładnie umyć, ale jak już wyschnie to stosujecie jakąś powłokę ochronną np. z jakiegoś oleju?? jeśli tak to, proszę o wskazówki jaki środek najlepiej zabezpiecza przed korozją elementy robocze i lakier maszyny (pomijamy olej przepracowany).

Pozdrawiam użytkowników ;)

Opublikowano

Oczywiście możesz zakonserwować swoje maszyny normalnym, nowym olejem (obojętnie jakim). Przeważenie rolnicy robią to olejem spalonym (przepracowanym) gdyż najtaniej to wychodzi.

Opublikowano

też myślałem nad zwykłym olejem np. silnikowym nie przepracowanym, ale wydaje mi się on zbyt gęsty, myślałem, że używacie może jakiegoś specjalnego (o wiele rzadszego od zwykłego silnikowego) ;)

Opublikowano

Ja maszyny myje dokładnie myjką a potem kompresor + ropownica.Mieszam olej(hipol) czysty na pół z ropą i tym każdą maszynę spryskuję.Po tym zabiegu są jak nowe wiele lat.

Opublikowano

Ja maszyny myje dokładnie myjką a potem kompresor + ropownica.Mieszam olej(hipol) czysty na pół z ropą i tym każdą maszynę spryskuję.Po tym zabiegu są jak nowe wiele lat.

Dokładnie tak samo robię, nawet podwozie CAT'a smaruję w ten sposób, najtańszy olej plus ropa i sprężarka z ropownicą !

Ale u mnie wszystkie maszyny idą pod wiatę, nawet w sezonie staram się na noc je wstawiać po pracy no chyba że w usłudze pracujemy 24 h.

Opublikowano

Nie ja zabezpieczam maszyny przepracowanym olejem ale robie też Tawot-em ale najczęściej robie to Farbą podkładową oczywiscie wszyskie maszyny mam przed zabezpieczeniem są gruntownie wyczyszczone

Opublikowano

Właśnie przepalony olej wytwarza jakieś pierwiastki siarkę chyba , które przyspieszają korozję zamiast ją powstrzymać.

Ta to jakim cudem jak po zimie jade orać to tylko butem przetre jeszcze nie użyty pług i nie ma żadnej rdzy a stoi kilka miesięcy po chmurką?

Opublikowano

Głównym zadaniem ochrony maszyn jest zabezpieczenie przed korozją części maszyn, z chemicznego punktu widzenia zabezpieczamy przed utlenianiem się stali ;) my od kilku lat stosujemy tylko czarny chlorokałczuk, puszka to koszt około 20 zł i na cały sezon starcza. Nasze maszyny stoją pod wiata ale jak mówi tata warto je nawet pomalować, bo od pierwszego wjazdu w nowym sezonie w pole robią idealnie swoją robotę, bo nie mają szorstkiej powierzchni pokrytej rdzą. ;[

Opublikowano

widzę, że dyskusja dotyczy przede wszystkim części roboczych (lemieszy, odkładnic, redlic itp), mnie natomiast chodziło również o inne elementy maszyny, które nie mają kontaktu z glebą, a np. ulegną lekkiemu uszkodzeniu poprzez otarcie lakieru. W tym przypadku nie chciałbym malować tego miejsca bo efekt estetyczny jest kiepski. ;)

Opublikowano

a ja się nie bawię w "efekt estetyczny".

Podkładówka i koniec. Sprzęt ma pracować a nie wyglądać. Z racji że czasem coś jest remontowane to pociągne cały element odpowiednią farbą (np robiliśmy przedni napędu w 10145 to po umyciu wszystkiego pomalowałem ten napęd jak trzeba).

Natomiast ubytki np z otarć podkładówka lub jakaś inna która wiem że nie odpadnie.

Opublikowano

Ta to jakim cudem jak po zimie jade orać to tylko butem przetre jeszcze nie użyty pług i nie ma żadnej rdzy a stoi kilka miesięcy po chmurką?

No dla mnie to tez jest zagadkowe. Niby przepalony źle działa, ale jak się wcale nie posmaruje to jest jeszcze gorzej. Zauważyłem z własnych obserwacji.

Opublikowano

olej przepracowany jest szkodliwy dla środowiska, my też używamy "przepału" i nie ma problemu z korozją, jeżeli chodzi o smar (towot) to potrafi spłynąć pod wpływem temperatury i zabezpieczenia wtedy brak. Ale najlepszym zabezpieczeniem jest garaż brak wilgoci = brak rdzy.

Opublikowano

Nic się nie dzieje z elementami gumowymi po konserwacij ropa + olej.To mięszanką spryskuje nawet ciagniki.Wszystkie maszyny stoją w garażu zimą i nie tylko.Ciągniki to nawet całym rokiem dzięki czemu nie płowieją.Tej metody konserwowania pare lat temu nauczyłem się w Niemczech u rolnika który zarazem powiedział mi jak dbacie tak macie.

Opublikowano

Właśnie przepalony olej wytwarza jakieś pierwiastki siarkę chyba , które przyspieszają korozję zamiast ją powstrzymać.

Ja zawsze konserwuję przepracowanym olejem siewnik zbożowy (w środku), rozsiewacz do nawozu oraz elementy robocze takich maszyn jak pług itp. i nigdy nie zauważyłem aby coś rdzewiało od tego, a mało tego uważam że jest to najlepsze zabezpieczenie na korozję. Kilka osób z tego się śmiało, że brudzę tylko maszyny, ale w tym czasie co wytrzymał mój np rozsiewacz nawozów (na areale ponad dwukrotnie większym od nich), oni zmienili już taką maszynę na nową trzykrotnie (bo nie chciało się brudzić).

Opublikowano

Fakt maszyny się "brudzą" ale nie konserwowane rdzewieją (jak nie brud to rdza), jak komuś przeszkadza ten "brud" to niech przed wyjazdem umyje i po problemie ale korozji brak co jest ważne w przypadku maszyn.

Kolega kupił rozsiewacz rok po nas i dziś jest już malowany i nadal jest skorodowany a nasz tylko "brudny".

Opublikowano

Ja też konserwuje murzynkiem (olej przepalony), kompresor + ropownica. Kilka lat temu tak zakonserwowałem spód przyczepy, na mokry olej kurz osiadł, najlepsza konserwacja, dziś troszkę ją prętem zdrapałem, zero rdzy ;[

Oczywiście maszyny maluje farbą, ale części robocze maluje murzynkiem ;)