Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czasami...ale jakoś sobie radzę-kiedyś już pisałem że ten ładowacz dał radę podnieść na krokodylu 14 słupków po 72 kg-i chyba nie był to kres możliwości.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam Case jx 90 i tur 6 i na nierównym terenie bez przeciwwagi poradzi go bujnąć z sianokiszonką, a wy chcecie 30 ładować :lol:

Chyba że sianokiszonkę ze słomy będziecie robić i to suchej!

Edytowane przez dipol
Opublikowano

wujek ma 150 krów nie wiem ile robi kiszonki ale wiem że na jeden pokos traw zbiera 60ha łąk, ma 3 ciągniki zetora 16245, zetora 7745 i ciapka powiem że tak tury ma 2 do zetora traklift 220, a ciapek prosty orginalny przy ciagniku, zetor lata w zmiennokomorowej owijarce i powiem ze jak robi zetorem to bele się ładuje ciapkiem na platforme, ciapek radzi sobie nawet bardzodobrze z przodku zamontowane są koła takie jak w bolku balonówki i wspomaganie a z tyłu przeciwaga 700kg, bele duże pompa troche nie radziła sobie z podnoszeniem ale uporaliśmy się zakładając pompe taką jak jest w widłaku rak jaka tam wydajnośc to niewiem ale coś koło 50l, zamontowana z przodu ciagnika napęd od koła pasowego, przeróbka super podnosi bez problemu co do mocy to radzi sobie ok, jedna wada to że swąrzeń na przedniej osi nie wytrzymuje ale mamy dorobic z mocniejszego materiału, ona też pracuje w wybieraku do kiszonki też nie powiem ale chodzi, plusy ciapka to zwrotny, mały można wjechać na chlewnie a i w zimie odpala bez problemu na każdym mrozie, no minus brak przodka a sprzydałby się ale na balonówkach nie tonie, także ciapula to nie głupi pomysł, sam zakładam teraz tura do ciapka. :D

Opublikowano (edytowane)

Taa ma tura na zetorze a jeździ ciapkiem w łąki, pewnie tylko dlatego że zetor zajęty z prasą, legendarny ciapek, wujek pewnie nie mówi o wszystkim, lub używa ciapka do bel okazjonalnie, zresztą przy 150 krowach praca ciapkiem z turem haha, to wszystko co napisałeś pasowało by mi gdyby wujek miał 15 a nie 150 krów ;)

ciapek z turem długo nie wytrzyma, zwolnice nie wytrzymują i sprzęgło ciapek z taka przeciwwagą z tyłu to długo na pewno nie nachodzi

Edytowane przez Ferdek07
Opublikowano

Bez przesady, kiedyś widziałem ciapka w firmie znajomego, który miał z przodu koła od rozsiewacza, wspomaganie i maszt od widlaka z koszem zasypowym na 0,5m3 betonu. Śmigał elegancko i przyjemnie było patrzeć na jego pracę.

Opublikowano (edytowane)

Tak, tyle że jeździł po betonowej płycie i nie musiał wysoko podnosić. Z tyłu miał jakiś balast, nie wiele pamiętam, bo to było ok 1990-go roku. Masa betonu mogła być mniejsza bo głównie produkowali pustaki, w tym wiórobetonowe, a węzeł betoniarski miał betoniarkę 500-kę.

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano (edytowane)

ferdek mozesz wieżyć albo nie ale tak jest 330 chodzi bo zawsze wujek robi sobie tak że wiosenne siano robi całe zasuszone a dalsze leci w kiszonke, jak sobie wyobrazisz że przy tylu ha to tak nazwija sobie a potem ładuje zetorem, nie zetor cały czas chodzi nonstop w prasie, rano tylko jak już się da to zetorem 16 podwala ma taką do podwalania składaną bierze 8m na raz a jego chłopak wpada owijarką zetorem i zwija. wujek napodwala sobie tak aby miał na cały dzień do zworzenia, zetora w tedy do podwoziówki a ciapkiem ładuje, dopiero jak skończy owijać to pomaga 7745 ładować ale i tak 3/4 ciapek załaduje, siano na kiszonke robi tak że zwija mniejszą bele aby ciapula dała rade podnieść, a owijają w nocy folią. w tym roku to mu pomagałem swoim zetorem bo tor rok powalony był, ja zwijałem swoim a kuzyni ładowali, ale ciapek tak samo chodził cały czas, co do wytrzymałści sprzęgła to wytrzymuje nie przypala się i nic ciapek ma tyle dobrze że ma jakby rewers, 4 i wsteczny a prędkości są dobre do tego, założona jest piasta od bolka z tego grubego koła, troche przeródki ale sie nadaje takto wszystko wytrzymuje, zetor z turem to jemu chodziło głównie o ładowanie obornika, bo ciapek zawsze mu buksował jak wyjeżdżał z obornikiem ale znowu trzydziestka wypycha obornik z chlewa bo pasuje tam idealnie, także ogólnie mówi że sprzydałby się mocniejszy ciagnik ale teraz złożył papiery na john derra jakiegoś 180km za zetora. :lol:

Edytowane przez Gość
Opublikowano

najlepiej to skonstruować sobie we własnym zakresie tak jak ja wtedy wiesz co masz. U mnie 2 big-bagi podnosi do góry i to nie trzeba go prosić a co do fabrycznych to podobno hydrometal bardzo dobre tury robi tylko trzeba długo czekać na odbiór

Opublikowano

Ja mam Case jx 90 i tur 6 i na nierównym terenie bez przeciwwagi poradzi go bujnąć z sianokiszonką, a wy chcecie 30 ładować :lol:

Chyba że sianokiszonkę ze słomy będziecie robić i to suchej!

Nie masz pojęcia co mówisz.. i najlepiej nie mów takich bzdór.. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/258815-ursus-c-330-nosnik-bel-tur1/ i http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/248172-ursus-c-330tur-1/ . Jeszcze bym ci pokazał z belami kiszonki :)ale nie moge znalezc.

Opublikowano (edytowane)

zetor z turem to jemu chodziło głównie o ładowanie obornika, bo ciapek zawsze mu buksował jak wyjeżdżał z obornikiem

No i to wam tłumaczę Koledzy, że tur na małym ciągniku nie sprawdza się wszędzie, tam gdzie ciapek/c360/mf255 itp buksuje się z turem tam ten sam ciągnik będzie pracował z kolacami na tuz i tyle B) i nawet tur 3b z krokodylem nie załaduje szybciej bo się będzie ciągnik kopał musi daleko od płyty stać rozrzutnik i robi się poligon pod płytą :(

Edytowane przez Ferdek07
Opublikowano

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem-wiadomo da się tym pracować-ale nie oszukujmy się ,bez wspomagania z porządnym ładunkiem z przodu i może jeszcze na grząskim podłożu to nie praca będzie a katorga.

Opublikowano

tylko że ja się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, i takim ciapkiem też mozna duzo zrobić ;)

Opublikowano

Pozwolicie że temat odświeżę.

Zgadzam się z jarem w 100% ale nie był on najlepszy w swoich osiągnięciach. Ja swoim 7245 z tym właśnie turem hydrametu (tur 14) 850kg udźwigu z tira ściągałem palety z bloczkami. Tylko w sposób taki że obwiązywaliśmy pasami bo nie mam paleciaka do niego. To kierowca na koniec roboty powiedział że te palety waż po 1500-1600 kg i ludzie takimi ciągnikami po 120 km nie dają rady tego ściągnąć a tu taki zetorek podjechał i całą robotę zrobił . Śmiać mi się chciało bo kierowca w szoku był. mam do niego łyżkę 2m daje rade, w krokodylu i z chwytakiem też, lecz wiadomo że go czasami na nierównościach ładnie buja, bo jest lekki. Tylko trochę trzeba było poprawić szybki montaż hydrametu:http://www.agrofoto.pl/forum/topic/35115-zetor-5211-7745/page__p__647057#entry647057. Ale zgadzam się tur w ciągniku bez 4x4 to strata pieniędzy!